Διατροφή βρέφους: Τι πρέπει να τρώει και τι όχι το μωρό σας τον πρώτο χρόνο

Είναι ένα συναρπαστικό αναπτυξιακό ορόσημο όταν το μωρό είναι έτοιμο για στερεές τροφές.Τι πρέπει όμως να το ταΐζετε τον πρώτο χρόνο; 

Διατροφή βρέφους: Τι πρέπει να τρώει και τι όχι το μωρό σας τον πρώτο χρόνο
Bigstock

Όταν πρόκειται για τη διατροφή του μωρού, δεν υπάρχει μια «Top 10 λίστα» με σούπερ τροφές για να την εκτυπώσετε, να την κολλήσετε στο ψυγείο και να την ακολουθείτε πιστά.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο περιορισμός του βρέφους σε μερικές μόνο τροφές κατά τον πρώτο χρόνο θα του έκανε στην πραγματικότητα κακό.

«Το πρώτο έτος της ζωής είναι όταν εκπαιδεύεται ο ουρανίσκος», εξηγεί η Tina Ruggiero, MS, συγγραφέας του «The Best Homemade Baby Food on the Planet».

Τα καλύτερα λαχανικά για το μωρό τον πρώτο χρόνο

«Οι τρεις κανόνες που λέω στους πελάτες μου να ακολουθούν είναι οι εξής: Αναζητήστε το χρώμα, αγοράστε φρέσκα προϊόντα και εισαγάγετε νέες γεύσεις και διαφορετικές υφές στα κατάλληλα για την ηλικία στάδια. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, θα βρείτε περισσότερα από 10 φρούτα, περισσότερα από 10 λαχανικά και περισσότερες από 10 πρωτεΐνες».

Ενώ θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρο του μωρού σας για περαιτέρω καθοδήγηση, προσθέτοντας τις παρακάτω επιλογές στη διατροφή του μωρού -και αποφεύγοντας μερικές τροφές που δεν επιτρέπονται κατά την πρώτη χρονιά- το παιδί σας θα κάνει ένα υγιές ξεκίνημα.

amelxi-me-to-xeri-mitriko-gala.jpg

Bigstock

Μητρικό γάλα

Αν θηλάζετε, να ξέρετε ότι επειδή το μικρό σας είναι πλέον έτοιμο να αρχίσει να τρώει στερεά τροφή, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε.

Εξάλλου, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για περίπου έξι μήνες και στη συνέχεια συνέχιση του θηλασμού μαζί με την παροχή στερεών τροφών μέχρι το μωρό να γίνει 12 μηνών.

«Η καλύτερη τροφή τον πρώτο χρόνο είναι το μητρικό γάλα», σημειώνει η Loraine Stern, MD, FAAP, συγγραφέας του βιβλίου «Nutrition: What Every Parent Needs to Know». Αν χρησιμοποιείτε συγκεκριμένη φόρμουλα, συνεχίστε μέχρι το μωρό να γίνει 12 μηνών ή μέχρι η/ο παιδίατρός σας να δώσει το ΟΚ για να σταματήσετε.

Οι καλύτερες πρώτες τροφές για τα μωρά

Δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο

Το μωρό γεννιέται με ένα φυσικό απόθεμα σιδήρου, αλλά αυτό θα εξαντληθεί μέχρι να γίνει περίπου 6 μηνών, λέει η δρ Stern, οπότε η εισαγωγή τροφών πλούσιων σε σίδηρο είναι απαραίτητη.

Δεν χρειάζεται να είναι η παραδοσιακή πρώτη τροφή του ρυζιού -το πλιγούρι βρώμης και το κριθάρι είναι επίσης καλές επιλογές-, απλώς βεβαιωθείτε ότι ξεκινάτε με ένα μόνο δημητριακό.

Κατάλληλη ηλικία: 4 έως 6 μηνών και άνω

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικό πρώτο φρούτο που μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό, επειδή είναι γεμάτο με μονοακόρεστα λιπαρά, έχει ήπια γεύση και απαλή σύσταση.

Είναι επίσης εξαιρετικά εύκολο να το προετοιμάσετε: Απλώς πολτοποιήστε ένα πολύ ώριμο αβοκάντο με λίγο μητρικό γάλα.

Κατάλληλη ηλικία: 6 μήνες και άνω

Τι προσφέρουν τα φρούτα από τη βρεφική ηλικία

glikopatata.jpg

Γλυκοπατάτες

Σύμφωνα με την δρ Ruggiero, είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές για ένα μωρό.

Γιατί; Είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α - και αυτό είναι σημαντικό για την καλή όραση, το υγιές δέρμα, τη φυσιολογική ανάπτυξη και την προστασία από τις λοιμώξεις.Επιπλέον, σε πολλά μωρά αρέσει η μαλακή της γλυκοπατάτας.

Κατάλληλη ηλικία: 6 μήνες και άνω

Κρέας

Το κρέας -όπως το κοτόπουλο, το αρνί ή το μοσχάρι- αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καθώς και σιδήρου, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και ψευδαργύρου.

Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι τέλεια πολτοποιημένο.

Δοκιμάστε να αναμείξετε το πολτοποιημένο κρέας με μητρικό γάλα και έναν αγαπημένο πουρέ λαχανικών, αν το ετοιμάζετε μόνες σας, ή αγοράστε σκέτο πολτοποιημένο κρέας σε βαζάκι.

Κατάλληλη ηλικία: 7 έως 10 μήνες και άνω

6 συνταγές για φρουτόκρεμα με πεπόνι για μωρά

Παντζάρια

«Τα παντζάρια είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών», υπογραμμίζει η ειδικός.

«Είναι καλή πηγή φολικού οξέος, πλούσια σε κάλιο και β-καροτένιο και είναι ένα γλυκό λαχανικό -το οποίο τα μωρά συμπαθούν γρήγορα». Ψήστε τα ή μαγειρέψτε τα στον ατμό μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά- στη συνέχεια, πολτοποιήστε τα.

Κατάλληλη ηλικία: 11 μηνών και άνω

moro-giaourti.jpg

Γιαούρτι

Το απλό γιαούρτι (όχι επιδόρπιο γιαουρτιού) είναι μια καλή επιλογή πλούσια σε πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Κατάλληλη ηλικία: 9 μηνών και άνω

Δημητριακά μελιού

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πολλοί ειδικοί αγαπούν τα παλιά καλά δημητριακά μελιού. Είναι μια εξαιρετική τροφή και μια καλή πηγή φυτικών ινών. «Δεν νομίζω ότι η παιδική ηλικία θα υπήρχε χωρίς αυτά τα δημητριακά», λέει η δρ Stern.

Κατάλληλη ηλικία: 9 μηνών και άνω

Overnight oat: Εύκολο πρωινό για βρέφη

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

meli-apwleia-varous.jpg

Μέλι

Έχετε μπει στον πειρασμό να γλυκάνετε την άνοστη σάλτσα αχλαδιού του μωρού με λίγο μέλι; Μην το κάνετε. Σύμφωνα με το Nutrition, «Το μέλι συνδέεται με τη βρεφική αλλαντίαση, μια ασθένεια που μπορεί να αποβεί μοιραία». Η κοιλιά του μωρού κάτω του ενός έτους απλά δεν μπορεί να χωνέψει και να διασπάσει τα σπόρια αλλαντίασης που υπάρχουν στο μέλι. Αποφύγετε λοιπόν αυτή την τροφή μέχρι το μωρό να κλείσει τα πρώτα του γενέθλια.

Αγελαδινό γάλα

Τα μωρά δεν μπορούν να χωνέψουν εύκολα το αγελαδινό γάλα, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε.

Πηγή: thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved