Το tip της μαμάς: Τι να κάνετε αν προσθέσατε πολύ κρασί στο φαγητό που μαγειρεύετε

Πώς να ...σώσετε το φαγητό αν σας έπεσε πολύ κρασί.

Το tip της μαμάς: Τι να κάνετε αν προσθέσατε πολύ κρασί στο φαγητό που μαγειρεύετε
Bigstock

Ατυχήματα στην κουζίνα συμβαίνουν συχνά, ακόμα και στους καλύτερους σεφ. Μπορεί να αλατίσατε υπερβολικά το φαγητό ή η μπεσαμέλ να είναι ρευστή γιατί κάνατε λάθος στην αναλογία των υλικών. ‘Η να ρίξατε περισσότερο κρασί απ' όσο θα έπρεπε.

Το ζητούμενο είναι τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να "σώσετε" το φαγητό χωρίς να χρειαστεί να το πετάξετε.

Τι να κάνετε η ποσότητα κρασιού στο φαγητό αλλοιώνει τη γεύση

Το κρασί προσθέτει μια οξύτητα σε ορισμένα φαγητά, αρκεί να είναι στη σωστή ποσότητα. Διαφορετικά το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά γευστικό θα είναι. Ευτυχώς, υπάρχει μια λύση για εκείνες τις απροσδόκητες στιγμές που έχετε προσθέσει άθελά σας πολύ κρασί στο φαγητό που σιγοβράζει στην κατσαρόλα.

Η σεφ Alex Guarnaschelli προτείνει να προσθέσετε βούτυρο ή ελαιόλαδο για να σώσετε το φαγητό. Όπως εξηγεί, τα δύο αυτά υλικά θα εξουδετερώσουν το αλκοόλ.

Αν πάλι ρίξατε επιπλέον κρασί σε γλυκό, όπως σε μια τάρτα ανάμεικτων φρούτων, προσθέστε περισσότερα μήλα και σταφίδες για να μειώσετε την ένταση του κρασιού.

4d3ed41d-kokkino-krasi.jpg

Το κρασί χάνει όλο το αλκοόλ του όταν βράζει με το φαγητό;

Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Βάσει μελετών, το αλκοόλ που περιέχει το κρασί, μπορεί όντως να εξαφανιστεί εντελώς από το φαγητό υπό την προϋπόθεση πως θα βράσει (μαζί με το φαγητό) για περίπου τρεις ώρες σε δυνατή φωτιά. Ειδικότερα όπως αναφέρει ο Άκης Πετρετζίκης «όσο λιγότερη ώρα μαγειρέψεις το φαγητό με το κρασί, τόσο περισσότερο αλκοόλ θα παραμείνει. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά… Βλέπεις, ένας ακόμα παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την ταχύτητα εξάτμισης του αλκοόλ, είναι η επιφάνεια του σκεύους το οποίο χρησιμοποιείς. Όσο πιο μεγάλη είναι η επιφάνεια, λοιπόν, τόσο πιο γρήγορα θα “υποχωρήσει” το αλκοόλ. Τέλος, αν προσθέσεις το κρασί σου στο τέλος του μαγειρέματος (και δεν μαγειρευτεί καθόλου), τότε, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το αλκοόλ θα παραμείνει αυτούσιο μέσα στο φαγητό.

Βέβαια, αν το καλοσκεφτείς, δεν υπάρχουν και πολλά φαγητά τα οποία να θέλουν τρεις ώρες βράσιμο… Τι σημαίνει αυτό; Ότι πάντα θα υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό αλκοόλ το οποίο θα παραμένει στο φαγητό, αμελητέο όμως, για να σε αποτρέψει από το να απολαύσεις την ιδιαίτερη γεύση που χαρίζει στα μαγειρευτά, τις σάλτσες ή τα γλυκά σου».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved