Tips για μαμάδες: Πότε το αλάτι ξινίζει τη σάλτσα
- Σπιτική σάλτσα: Τι να κάνετε για να μην ξινίζει.
- Πότε να προσθέτετε το αλάτι.
Οι σπιτικές σάλτσες είναι νόστιμες και υγιεινές. Συνοδεύουν τις μακαρονάδες, το πιλάφι αλλά και τα σπιτικά μπέργκερ.
Επίσης μπορούν να αποτελέσουν βάση για μια σπιτική πίτσα ή για να δώσουν έξτρα γεύση στο ψητό φιλέτο κοτόπουλο.
Σύμφωνα με ερευνητές, οι σάλτσες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, έχουν και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά επειδή είναι πλουσιότερες σε πολυφαινόλες.
φώτο: unsplash.com/ Marek Mucha
Συνταγή για απλή σάλτσα ντομάτας
Μια απλή και νόστιμη σάλτσα που μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα στο σπίτι είναι αυτή ντομάτα (το κύριο συστατικό), κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο, πράσινη πιπεριά και ενδεχομένως άλλα λαχανικά.Μια ποσότητα 120 γραμμαρίων αυτής της σάλτσας στα μακαρόνια, δίνει συνολικά 16-24 mg πολυφαινολών και 6-10 mg καροτενοειδών, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Επόσης μπορείτε να επιλέξετε την ακόλουθη:
Υλικά
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
- 4-5 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια (καρέ)
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα ψιλοκομμένα υλικά σας και ανακατέψτε καλά. Βάλτε την σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήστε την να βράσει μέχρι να δέσει.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε τρεις απλές συνταγές των Jamie Oliver και Davina McCall για σάλτσες για να συνοδεύσετε το φαγητό σας.
Τι να κάνετε για να μην ξινίζει η σάλτσα
Αν ετοιμάσετε σάλτσα ντομάτας και δεν σκοπεύετε να την καταναλώσετε άμεσα, μην προσθέσετε καθόλου αλάτι, γιατί μπορεί να ξινίσει τη σάλτσα που θα μείνει δύο – τρεις μέρες στο ψυγείο.
Προσθέστε αλάτι όταν έρθει η στιγμή να τη χρησιμοποιήσετε.
Η παρουσία του κρεμμυδιού έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς προσθέτει την κερσετίνη.