ΔΕΠΥ και διατροφή στα παιδιά - Τι λένε οι επιστήμονες
Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για τη ΔΕΠΥ
Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης ζάχαρης και μιας μορφής υπερκινητικότητας. Τι λέει η επιστήμη για αυτό; Οι μελέτες δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη με τη σύγχρονη δυτική διατροφή να έχει σημαντική επίδραση στην εξέλιξη της ΔΕΠΥ . Μικροδιατροφικές ελλείψεις σε μαγνήσιο, σίδηρος, ψευδάργυρο και ωμέγα 3, καθώς και ένα ελαφρώς διαφοροποιημένο μικροβίωμα είναι μεταξύ των παραγόντων που ευνοούν τη συγκεκριμένη διαταραχή.
Μήπως οι ειδικοί υπερδιαγνώσκουν ΔΕΠΥ σε παιδιά και εφήβους;
Ένα παιδί με ΔΕΠΥ εμπίπτει γενικά σε μία από τις δύο κατηγορίες:
Το απρόσεκτο παιδί, που συχνά θεωρείται ονειροπόλο. Συνήθως, είναι ανοργάνωτο, ξεχασιάρικο και δεν μπορεί να εκτελέσει εύκολα οδηγίες. Το υπερκινητικό και παρορμητικό παιδί, που συχνά δυσκολεύεται να καθίσει ακίνητο, είναι ταραγμένο, διακόπτει και μιλάει υπερβολικά.
Για να διαγνωστεί επίσημα ένα παιδί με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής, με ή χωρίς Υπερκινητικότητα, πρέπει να εμφανίζει αρκετά από τα συμπτώματα, όπως απροσεξία ή υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα σε τουλάχιστον δύο περιβάλλοντα (για παράδειγμα στο σπίτι και στο σχολείο).
Οι νευρολογικοί μηχανισμοί της ΔΕΠΥ
Μπoρεί να έχετε ήδη αναγνωρίσει κάποια από τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς του παιδιού σας σε άλλα μέλη της οικογένειας. Φαίνεται ότι στα άτομα με γενετική προδιάθεση εμφανίζεται ανισορροπία στους νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, που μας βοηθούν να ρυθμίσουμε τη συγκέντρωση, την προσοχή και τον μηχανισμός επιβράβευσης.
Η νορεπινεφρίνη βοηθά, πιο συγκεκριμένα, στην αύξηση της προσοχής και της εγρήγορσης και η ντοπαμίνη στον εστιασμό της προσοχής.
Ωστόσο, ακόμη και με φάρμακα παρατεταμένης αποδέσμευσης, υπάρχει μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα της ημέρας κατά το οποίο αυτά τα φάρμακα καλύπτουν ένα παιδί με ΔΕΠΥ (πχ. όταν βρίσκεται στο σχολείο). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτά τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται τις υπόλοιπες ώρες ή όταν τελειώσει η θεραπεία. Μερικά παιδιά που διαγιγνώσκονται δεν μπορούν καν να επωφεληθούν από τη θεραπεία λόγω της νεαρής ηλικίας τους.
Παιδί με ΔΕΠΥ: Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του
Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση της υπερκινητικότητας;
Η σχέση μεταξύ διατροφής και Διαταραχής Ελειμματικής Προσοχής, με ή χωρίς Υπερκινητικότητα, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών τα τελευταία χρόνια. Πολλές από αυτές αναδεικνύουν τη σύγχρονη δυτική διατροφή (γρήγορο φαγητό, επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα σάκχαρα, οξειδωμένα έλαια και χαμηλή σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά) ως καθοριστικό παράγοντα σε μικρά παιδιά και εφήβους. Μερικές από αυτές υποδεικνύουν τη ζάχαρη ως τον κύριο ένοχο. Η υπερβολική κατανάλωση επιδρά στους υποδοχείς ντοπαμίνης, ωθώντας τα παιδιά να τρώνε περισσότερη ζάχαρη για να διατηρήσουν την παραγωγή ντοπαμίνης και έτσι να αισθάνονται καλά. Γι'αυτό συνιστάται και μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, καλούς υδατάνθρακες, λιπαρά ψάρια, φυτικές ίνες, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Το θέμα δεν είναι να κοπεί εντελώς η ζάχαρη, αλλά να καταναλώνεται από τα παιδιά με μέτρο.
Η σχέση με το μικροβίωμα
Γνωρίζατε ότι διαφορετικά είδη βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερό μας αποτελούν δομικά στοιχεία των νευροδιαβιβαστών μας, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να διατηρούμε υγιές το μικροβίωμα του εντέρου μας τρώγοντας μια μεγάλη ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια, καθώς και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, κεφίρ, μηλίτη με ξύδι και ξινολάχανο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ έχουν λιγότερο ποικιλόμορφη μικροχλωρίδα εντέρου από τα άτομα χωρίς αυτές τις διαταραχές.
Οι έφηβοι με ΔΕΠΥ βιώνουν συχνά παροδικές εκρήξεις θυμού
Ανεπάρκεια σε Mg, Σίδηρο, Ψευδάργυρο, Ωμέγα 3
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας, καθώς μας βοηθά να παραμένουμε ήρεμοι και χαλαροί, ενώ παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης. Έχει αποδειχθεί από αρκετές μελέτες ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν έλλειψη μαγνησίου.
Τροφές πλούσιες σε Μαγνήσιο: πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους), σπόροι (ηλίανθος, chia κ.λπ.), όσπρια, σύκα, αβοκάντο, μπανάνα και σμέουρα, λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί…)
Σίδηρος
Η λήψη αρκετού σιδήρου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ο σίδηρος βοηθά το αίμα μας να μεταφέρει οξυγόνο στα εγκεφαλικά μας κύτταρα, γι' αυτό και τα παιδιά με έλλειψη σιδήρου έχουν περισσότερες δυσκολίες στη μάθηση και τη συγκέντρωση. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με ΔΕΠΥ έχουν συχνά ανεπάρκεια σιδήρου. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο: κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αλλά και συκώτι κοτόπουλου), φυλλώδη πράσινα λαχανικά, βερίκοκα, ξηροί καρποί και σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως (καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, κινόα κ.λπ.), φακές και φασόλια.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία και τη λειτουργία κάθε κυττάρου. Μας βοηθά να σκεφτόμαστε, μεταξύ άλλων, και είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη δημιουργία ντοπαμίνης, νορεπινεφρίνης και της σεροτονίνης. Σε αρκετές μελέτες, τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ έχουν σημαντική ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Πηγές τροφίμων πλούσιες σε ψευδάργυρο: γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, κρέας, θαλασσινά, όσπρια, σπόροι και ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ωμέγα 3
Γνωρίζατε ότι το 60% του εγκεφάλου σας αποτελείται από λίπος; Εξαρτάται σημαντικά από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα στη διατροφή μας και γι' αυτό πρέπει να καταναλώνουμε υγιή λίπη για να τροφοδοτούμε τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Επίσης, τα ωμέγα 3 είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής που συνδέεται με τη ΔΕΠΥ, αλλά και με την κατάθλιψη, το άγχος, τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.
Πηγές τροφίμων πλούσιες σε ωμέγα 3: σπόροι λιναριού, καρύδια, λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί κ.λπ.), βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Πόσο συχνή είναι η ΔΕΠΥ στα παιδιά- Τι δείχνει νέα έρευνα
Η συμβολή των ειδικών
Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ ζητήστε τη συμβουλή των ειδικών για την υποστήριξη της ψυχικής και σωματικής υγεία του.
Πηγή: mamanvogue.fr