Καλιφόρνια: Απαγορεύονται στα σχολεία τρόφιμα που συνδέονται με μαθησιακές δυσκολίες

Παρά τις αντιδράσεις της βιομηχανίας τροφίμων, η νομοθεσία αποσκοπεί στη βελτίωση της διατροφής και της υγείας των μαθητών.

Καλιφόρνια: Απαγορεύονται στα σχολεία τρόφιμα που συνδέονται με μαθησιακές δυσκολίες
Bigstock

Η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που θεσπίζει νομοθεσία σχετικά με την απαγόρευση συγκεκριμένων πρόσθετων και χρωστικών ουσιών από τα σχολικά γεύματα, με στόχο την προστασία των παιδιών από επιβλαβή συστατικά που συνδέονται με προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες.

Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε απάντηση σε έρευνες που συνδέουν τα τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένα πρόσθετα με την υπερκινητικότητα και άλλες συμπεριφορικές διαταραχές, ειδικά σε παιδιά με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα).

H νέα νομοθεσία και οι στόχοι της

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom, υπέγραψε πρόσφατα τη νομοθεσία που απαγορεύει την παρουσία τροφίμων με συγκεκριμένες χρωστικές και πρόσθετα, όπως το Red 40, το Yellow 5, το Blue 1, στις σχολικές καντίνες και τα γεύματα.

Η πολιτεία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε πιο υγιεινές και ασφαλείς τροφές, αποφεύγοντας τις επιβλαβείς συνέπειες των τοξικών ουσιών.

Σύμφωνα με τον Newsom, η κίνηση αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την εξασφάλιση υγιεινών διατροφικών επιλογών στα σχολεία και για την αποτροπή της εξάρτησης των παιδιών από τρόφιμα με ανθυγιεινά πρόσθετα.

Διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία: Πώς θα αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια

kolatsio-sto-sxoleio.jpg

Οι χημικές ουσίες που απαγορεύονται

Τα τρόφιμα που περιέχουν τις απαγορευμένες χρωστικές ουσίες, όπως το Red 40 και το Yellow 5, είναι ευρέως «διαθέσιμα» σε σχολικές καντίνες. Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά , γλυκά και αλμυρά σνακ. Έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την υπερκινητικότητα σε παιδιά με ΔΕΠΥ και άλλες συμπεριφορικές διαταραχές.

Παρόλο που η βιομηχανία τροφίμων έχει αντιταχθεί στη νέα νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι τα πρόσθετα αυτά είναι ασφαλή, η Καλιφόρνια συνεχίζει την προσπάθεια της για πιο υγιεινά σχολικά γεύματα. Μάλιστα, ορισμένες εταιρείες τροφίμων έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν τις συνταγές τους, για να «συμμορφωθούν» με τους νέους κανονισμούς.

Πόσο συχνή είναι η ΔΕΠΥ στα παιδιά- Τι δείχνει νέα έρευνα

kolatsio-sto-paidi.jpg

Αντιδράσεις και επιπτώσεις στην βιομηχανία τροφίμων

Η νομοθεσία αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία υποστηρίζει ότι οι νέοι κανονισμοί θα αυξήσουν τα κόστη παραγωγής και θα επηρεάσουν τις συνήθειες των καταναλωτών.

Παρ' όλα αυτά, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση αυτή της Καλιφόρνιας μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στις συνταγές των προϊόντων σε εθνικό επίπεδο , καθώς είναι πιθανό οι εταιρείες να επιλέξουν να προσαρμοστούν στις αυστηρότερες προδιαγραφές, παρά να δημιουργήσουν ξεχωριστά προϊόντα μόνο για την Καλιφόρνια.

Ο νομοπαρασκευαστής, Assemblymember Jesse Gabriel, ο οποίος και ο ίδιος πάσχει από ΔΕΠΥ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αλλαγή αυτή θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής για εκατομμύρια παιδιά.

Παρά την υποστήριξη που βρήκε η νομοθεσία σε επίπεδο πολιτικής, παραμένουν πολλές προκλήσεις για την εφαρμογή της. Η βιομηχανία τροφίμων ανησυχεί για τις οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και για την ικανότητα των σχολείων να παρέχουν εναλλακτικά υγιεινά γεύματα .

Ωστόσο, οι υποστηρικτές τονίζουν ότι η υγεία των μαθητών είναι προτεραιότητα και ότι η πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή κρίνεται αναγκαία. Η Καλιφόρνια έχει ήδη εφαρμόσει παρόμοιες πρωτοβουλίες στο παρελθόν και συνεχίζει να ηγείται στον τομέα της διατροφικής πολιτικής, επηρεάζοντας τις αποφάσεις και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ .

Η νέα αυτή νομοθεσία αποδεικνύει την δέσμευση της κοινωνίας για την προστασία της υγείας των μαθητών και τη βελτίωση της ποιότητας των σχολικών γευμάτων.

Παρά τις όποιες προκλήσεις και τις αντιδράσεις, η κίνηση αυτή αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις.

Πηγές: politico.com, ewg.org, eastidahonews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved