Διατροφή και ανάπτυξη μωρού: Πρέπει πιέζουμε το παιδί να φάει ή όχι;
Το κάθε μωρό έχει τις ιδιαιτερότητές του και τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης.
Αρκεί βέβαια να βρίσκεται μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες ανάπτυξης που υπάρχουν στο βιβλιάριο υγείας και να παίρνει το αναμενόμενο βάρος κάθε μήνα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να μπουκώνετε το μωρό με το ζόρι και να το πιέζετε να φάει περισσότερο απ’ όσο θέλει.
Η πίεση φέρνει αντίδραση και μακροχρόνιες διαμάχες πάνω από το πιάτο, ενώ το πρόβλημα του μωρού με το φαγητό θα παραμείνει ως έχει και για τα επόμενα χρόνια. Το μωράκι σας πρέπει να καταλάβει ότι το φαγητό είναι ευχαρίστηση , να χαίρεται τη διαδικασία , να τρώει επειδή το θέλει και όχι επειδή του το επιβάλλετε εσείς.
Αν είναι είναι ζωηρό και χαρούμενο γεμάτο διάθεση και όρεξη για σκανταλιές, ξεχάστε το θέμα των κιλών. Αν παρ΄όλα αυτά επιμένετε να το παχύνετε υπάρχουν και πιο διπλωματικοί τρόποι από την καταπίεση και τη διαμάχη.
Πώς αντί να το πιέζετε να φάει μεγαλύτερη ποσότητα απ ΄όσο θέλει ή φαγητά που δεν του αρέσουν δοκιμάστε να αυξήσετε την περιεκτικότητα των τροφών σε θερμίδες:
- Προσθέστε 1-2 κουταλιές ρυζάλευρο στο γάλα.
- Αν δεν του αρέσουν οι γεύσεις των φρούτων προσθέστε στη φρουτόκρεμα 50-100 γραμμάρια από τις έτοιμες βρεφικές κρεμούλες που συνήθως τρώνε με ευχαρίστηση τα μωράκια.
- Δώστε στο μωράκι σας μικρά θρεπτικά σνακ , όπως μικρά κομματάκια τυρί, ψωμί, δημητριακά, φρούτα ή γιαούρτι ανάμεσα στα γεύματα.
- Δώστε του γάλα μετά το μεσημεριανό φαγητό.
Συχνά επικρατεί η λανθασμένη άποψη ότι αν το παιδί φάει κάτι ανάμεσα στα κύρια γεύματα, θα του κόψει την όρεξη και δεν θα φάει το φαγητό του.
Ομως, τα μικρά παιδιά και ιδιαίτερα όσα δεν λατρεύουν το φαγητό, δεν μπορούν να φάνε μεγάλες ποσότητες σε ένα γεύμα. Ετσι, το στομαχάκι τους μένει άδειο για πολλές ώρες, κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει. Καλό είναι να τηρείτε κάποιο πρόγραμμα στα γεύματα, αλλά μην είστε άκαμπτες.
Οταν το μωράκι σας δείξει ότι πεινάει, δώστε του να φάει κάτι, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας φανεί πρόθυμο να ανοίξει το στομάχι του.Αν παρ΄όλα αυτά το μωρό σας συνεχίζει να αρνείται το φαγητό και ο ρυθμός αύξησης του βάρους του δεν βελτιώνεται, ο γιατρός θα σας συστήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις για να μην ανησυχείτε.
Διαβάστε επίσης
Έξυπνοι τρόποι εισαγωγής στέρεων τροφών στη διατροφή του μωρού
Διατροφή βρέφους: Τι πρέπει να τρώει ένα μωρό 0 έως 12 μηνών