Παιδί και διατροφή: Το παιδί μου τρώει πολύ. Τι να κάνω;

Μερικά παιδιά έχουν ελάχιστη όρεξη, ενώ άλλα φαίνεται να μην ξέρουν πότε να σταματήσουν.

Το παιδί σας τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού κάτι που αρχίζει να σας ανησυχεί; Ακριβώς όπως στα παιδιά που δεν τρώνε αρκετά έτσι και στα παιδιά που τρώνε περισσότερο από το κανονικό πολλοί μπορεί να είναι οι παράγοντες που τα οδηγούν σε μια τέτοια διατροφική συμπεριφορά. Η μεγάλη όρεξη για φαγητό ενδεχομένως να είναι μια προσωρινή κατάσταση και να οφείλεται σε έξαρση της ανάπτυξης ή σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα ακόμα και σε συναισθηματικούς λόγους.

Όποια και αν είναι η αιτία της ατρόμητης όρεξής του υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει τις σωστές διατροφικές επιλογές και στις σωστές ποσότητες:

Ως προληπτικό μέτρο είναι σημαντικό να σέβεστε πάντα τα φυσικά σημάδια της πείνας και του κορεσμού του παιδιού σας προκειμένου να μην παρουσιάσει διατροφικά προβλήματα στο μέλλον.

Θυμηθείτε ότι εσείς έχετε τον έλεγχο του τι θα τρώει το παιδί σας και σε ποια τρόφιμα έχει πρόσβαση στο σπίτι. Όσο δύσκολο είναι για εμάς τους ενήλικες να αντισταθούμε στον πειρασμό μιας σοκολάτας, που είναι κρυμμένη στο ντουλάπι, φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο είναι για ένα παιδί. Μην βιαστείτε να το μαλώσετε λοιπόν αν την επιλέξει αντί για ένα φρούτο. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να κάνουμε τις σωστές επιλογές τροφίμων και να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια ποικιλία υγιεινών τροφών.

Δώστε πρώτοι το παράδειγμα επιλέγοντας οι ίδιοι υγιεινά τρόφιμα και ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Μερικά παιδιά τρώνε πολύ επειδή τρώνε πολύ γρήγορα. Διδάξτε τα παιδιά σας πώς να τρώνε αργά, να μασάνε καλά και να απολαμβάνουν τις γεύσεις.

Αποφύγετε να εστιάζετε πάρα πολύ στο πόσο τρώνε, να ελέγχετε τις μερίδες τους ή να τα περιορίσετε στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων γιατί αυτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Σε περίπτωση που νιώσετε ότι χρειάζεστε βοήθεια μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού (διατροφολόγος). Θα μπορέσει να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας και να σας συμβουλεύσει πώς να βελτιώσετε τη διατροφή του τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved