Ενήβωση στο αγόρι ή αλλιώς εφηβεία
Η ήβη στα αγόρια, Τα τρία σημεία της αναπαραγωγικής λειτουργίας, Ορμόνες που παράγουν οι γονάδες, Αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, Στύση και εκσπερμάτωση, Διαταραχές της ενήβωσης
Η ήβη στα αγόρια
Η εφηβεία γενικότερα λέμε πως είναι μία από τις πιο σημαντικότερες περιόδους στη ζωή του ανθρώπου. Είναι εκείνη η φάση ζωής όπου το μικρό αγόρι από παιδί θα μεταβεί μέσα από βιολογικές – ορμονικές αλλά και ψυχοσυναισθηματικές μεταβολές στην ενήλικη ζωή, θα γίνει μετά από λίγα χρόνια άνδρας. Οι αλλαγές αυτές, όσο και να θεωρούνται δεδομένες, δημιουργούν παρόλα αυτά μία ένταση, αγωνία αλλά και αμφισβήτηση του εαυτού, καθώς δεν συμβαίνουν με τον ίδιο ρυθμό σε όλα τα αγόρια αλλά ακολουθεί το κάθε παιδί τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και εξέλιξης.
Τα τρία σημεία της αναπαραγωγικής λειτουργίας
Τα τρία σημεία της αναπαραγωγικής λειτουργίας είναι το γεννητικό σύστημα του αγοριού, τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου, ο φαινότυπος δηλαδή και τέλος τα εγκεφαλικά κέντρα.
Ορμόνες που παράγουν οι γονάδες
Οι γονάδες, είναι τα ανδρικά όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος, οι όρχεις δηλαδή, οι οποίοι παράγουν τις ορμόνες που χαρακτηρίζουν βιολογικά το φύλο, την τεστοστερόνη.
Αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία
Στην εφηβεία το αγόρι γίνεται σταδιακά άνδρας, περνώντας μέσα από σωματικές αλλά και ψυχικές μεταβολές. Έτσι, παρατηρείται τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στις μασχάλες, στο εφηβαίο, η φωνή του αλλάζει και γίνεται πιο μπάσα και βαριά, ο ιδρώτας είναι πιο έντονος, το πρόσωπο λόγω λίπους βγάζει σπυριά (ακμή) – όχι σε όλους βέβαια. Επίσης, το αγόρι ψηλώνει, η πλάτη του γίνεται πιο φαρδιά, ενώ αρχίζει και φαίνεται το μήλο του Αδάμ στο λαιμό του. Ανάλογες και οι ψυχικές μεταβολές, όπου γίνεται πιο μελαγχολικός, πιο ευαίσθητος αλλά και πιο ευερέθιστος και αντιδραστικός.
Στύση και εκσπερμάτωση
Η τεστοστερόνη είναι στα αγόρια η υπεύθυνη ορμόνη πέρα από τον φαινότυπο, για την καλή σεξουαλική λειτουργία στα στάδια του σεξουαλικού κύκλου – για την ερωτική επιθυμία αλλά και την δημιουργία της στύσης. Η στύση δημιουργείται όταν υπάρξει η ερωτική επιθυμία, υπάρξει διέγερση όπου κινητοποιείται ο αγγειακός μηχανισμός και το πέος σκληρύνει μέσα από την ροή αίματος στα σηραγγώδη σώματα, έως ότου επέλθει η χαλάρωση μετά την εκσπερμάτιση και το πέος επανέλθει στην πρότερη φυσιολογική του κατάσταση ηρεμίας. Να τονίσουμε εδώ, ότι ένα φυσιολογικό πέος κυμαίνεται από 11-12 περίπου εκατοστά έως τα 15-16 εκατοστά και ότι μετριέται πάντα σε στύση (Εξηγήστε στα παιδιά ότι γύρω από αυτό το θέμα υπάρχει παραπληροφόρηση, οδηγώντας τους νέους σε ανησυχία και προβληματισμούς). Σημασία επίσης δεν έχει μόνο το μήκος αλλά και το πάχος ως προς την σεξουαλική ικανοποίηση της ερωτικής συντρόφου. Στους άνδρες και κυρίως στους έφηβους συναντάμε την ονείρωξη (εκσπερμάτιση), όπου λαμβάνει χώρα το βράδυ, την ώρα που ο έφηβος κοιμάται, κάτι φυσιολογικό καθώς όλοι σχεδόν οι άνδρες έχουν νυχτερινές στύσεις και κάποιες από αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε ονειρώξεις.
Διαταραχές της ενήβωσης
Μπορεί η εφηβεία σε κάποια αγόρια να αργήσει να έρθει όπου τότε λέμε πως πρόκειται για την καθυστερημένη εφηβεία, όπου βλέπουμε αγόρια 13-15 ετών για παράδειγμα χωρίς να έχουν ακόμη εμφανίσει τις παραπάνω μεταβολές και την πρώιμη εφηβεία όπου το αγόρι εμφανίζει τις μεταβολες αυτές σε πολύ μικρότερη ηλικία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ιατρική βοήθεια (παιδίατρος, ενδοκρινολόγος) ώστε το αγόρι να συμβαδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο με την ηλικία του και τα χαρακτηριστικά της.
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια