Σε ποια ηλικία ωριμάζουν τα αγόρια και σε ποια τα κορίτσια
Τα κορίτσια ωριμάζουν πιο γρήγορα από τα αγόρια - Μύθος ή αλήθεια;
Η εφηβεία είναι μία μεταβατική περίοδος της ανάπτυξης μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενήλικης ζωής που ξεκινά με την ήβη και φτάνει στην ολοκλήρωση ψυχολογικά με την τελική οργάνωση της σεξουαλικότητας.
Με τον όρο ήβη αναφερόμαστε και περιγράφουμε την βιολογική διαδικασία της ανάπτυξης, διαφοροποίησης και ωρίμανσης που συνίσταται στη σωματική χειραφέτηση και τη σεξουαλική ωρίμανση.
Πρόκειται, δηλαδή, για την «περίοδο της σεξουαλικής ωρίμανσης που μετατρέπει το παιδί σ’ έναν βιολογικά ώριμο ενήλικα ικανό για σεξουαλική αναπαραγωγή».
Με τον όρο εφηβεία αναφερόμαστε στην ψυχολογική ανάπτυξη του ατόμου και περιγράφουμε τις ψυχικές αλλαγές που επέρχονται με την ήβη αλλαγές που πηγάζουν από την αλληλεπίδραση εσωτερικών και εξωτερικών ψυχικών πιέσεων.
Πολλοί ειδικοί που ασχολούνται με εφήβους συμφωνούν στο διαχωρισμό της εφηβικής διαδικασίας σε τρεις φάσεις: την πρώτη ή αρχική, τη μέση και την όψιμη ή τελική ή προχωρημένη εφηβεία, που η καθεμία διακρίνεται από τις δικές της τυπικές συγκρούσεις και τα δικά της ξεχωριστά επιτεύγματα.
Οι έφηβοι διακρίνονται από την ανάγκη να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον εαυτό τους, να γίνονται εγωκεντρικοί γεγονός που οφείλεται στις πολλαπλές και απότομες σωματικές αλλαγές που συντελούνται και σε μία προσπάθεια προσαρμογής στην καινούργια εικόνα του σώματός τους.
Οι έφηβοι χαρακτηρίζονται από συναισθηματική αστάθεια, ξαφνικές και συχνές συναισθηματικές μεταπτώσεις και αλλαγές, παρορμητικότητα και συνηθίζουν να δρουν στιγμιαία και χωρίς ιδιαίτερη περίσκεψη.
Αυτό τους το χαρακτηριστικό μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχίες, τόσο στο σχολικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.
Επίσης, οι έφηβοι χαρακτηρίζονται από την ανάγκη για άμεση επιβράβευση και τείνουν να αντιλαμβάνονται τις μακροπρόθεσμες αμοιβές ως τιμωρία.
Τα έφηβα κορίτσια ωριμάζουν πιο γρήγορα από τα έφηβα αγόρια;
Οι γυναίκες ωριμάζουν πιο γρήγορα από τους άνδρες. Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου του Νιούκασλ, σε ηλικία μόλις 10 ετών, οι σκέψεις των κοριτσιών αρχίσουν να γίνονται ορθολογικές, σε αντίθεση με τους άνδρες που ωριμάζουν στα 20.