«Η κόρη μου με μισεί»
Θυμωμένο έφηβο κορίτσι φωνάζει «σε μισώ»
BigstockΤι να κάνετε όταν η κόρη σας λέει ότι σας μισεί.
Γιατί οι έφηβοι μετατρέπονται σε Τζέκιλ και Χάιντ γύρω στα 13; Τι συμβαίνει με το παιδί που ήθελε να πάει όπου κι αν πήγαιναν οι γονείς, συμμορφωνόταν με τους κανόνες του σπιτιού και του άρεσε να κάνει πράγματα με την οικογένεια;
Αναγνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς ενός εφήβου κυριαρχείται από περίπλοκες βιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές στις οποίες δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Ας δούμε, για παράδειγμα, τον εγκέφαλο των εφήβων.
Εάν είστε γονιός που μένει ξύπνιος κάθε βράδυ και αναρωτιέται «γιατί η κόρη μου με μισεί», η εκμάθηση της συναισθηματικής αναταραχής που επικρατεί στον εγκέφαλο του εφήβου σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε γιατί η κόρη σας δεν σας θέλει.
Γιατί οι έφηβοι δεν έχουν συναισθηματικό αυτοέλεγχο;
Η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα συνεχώς αυξάνονται κατά την εφηβεία. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν έχουν αυτοέλεγχο και τη λήψη αποφάσεων και είναι φυσιολογικό να μιλούν και να ενεργούν χωρίς να σκέφτονται καθόλου τις συνέπειες.
Επίσης, να γνωρίζετε ότι, καθώς οι έφηβοι δεν μπορούν να διαχειριστούν πλήρως τα συναισθήματα και τις διαδικασίες σκέψης τους, τείνουν να βλέπουν τα πράγματα ασπρόμαυρα. Με άλλα λόγια, είτε «μισούν» κάτι ή «αγαπούν» κάτι. Κάτι ενδιάμεσο μέχρι να ενηλικιωθούν δεν υπάρχει.
Ξεχάστε τα κακά πράγματα και επικεντρωθείτε μόνο στα καλά πράγματα
Μελέτες δείχνουν ότι η αλλαγή στον εγκέφαλο των εφήβων συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εφηβείας και ακόμη και στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Επιπλέον, οι έφηβοι τείνουν να εστιάζουν περισσότερο σε θετικές εμπειρίες, ενώ απορρίπτουν τον αντίκτυπο των αρνητικών εμπειριών.
Εναλλακτικά, οι ενήλικες θα σκεφτούν σκόπιμα τις επιπτώσεις των αρνητικών εμπειριών, ώστε αργότερα να λάβουν ορθολογικές αποφάσεις σχετικά με τις ίδιες ενέργειες. Το εφηβικό τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λήψη ορθολογικών αποφάσεων (προμετωπιαίος λοβός) δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμο για να «σκέφτεται» όπως ένας ενήλικας.
Ορμόνες, νευροδιαβιβαστές και ανησυχία Εφήβων
Εκτός από τις ορμόνες, τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη κινούνται ανεξέλεγκτα στον εγκέφαλο του εφήβου. Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα παιδιά στην εφηβεία γίνονται κυκλοθυμικά, παρορμητικά, καταθλιπτικά και ευερέθιστα όταν πέφτουν τα επίπεδά τους (σεροτονίνης & ντοπαμίνης).
Οι έφηβοι βασίζονται το 75 % του χρόνου τους σε συναισθηματικές περιοχές του εγκεφάλου για να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι όταν εσείς και η έφηβη κόρη σας τσακώνεστε και προσπαθείτε να διατηρήσετε μια ήρεμη έκφραση στο πρόσωπό σας, πιθανότατα εκείνη να θεωρήσει την έκφρασή σας εχθρική ή ειρωνική.
Απλώς να έχετε υπόψη σας ότι κατά τη διάρκεια αυτών των εκρηκτικών στιγμών με την κόρη σας, η ομιλία και οι πράξεις της ενεργοποιούνται ασυναίσθητα από τα ακατέργαστα και ορμητικά συναισθήματα που προκύπτουν από ένα παλιό τμήμα του εγκεφάλου της που καθοδηγείται από το ένστικτο.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η έφηβη κόρη σας γουρλώνει τα μάτια της και σας βλέπει με μίσος ίσως να είναι οι παρέες της, το σχολείο ή ακόμη και το διαδίκτυο στο οποίο έχει πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο.
Σταματήστε και σκεφτείτε την πιθανότητα η κόρη σας να τσακώθηκε με την καλύτερή της φίλη ή να ένιωσε αποκλεισμένη από μια συζήτηση στο σχολείο. Όταν λέει ότι σας μισεί, μπορεί απλώς να βγάζει την απογοήτευσή της σε έναν ασφαλή στόχο—εσάς.
Η κόρη μου με μισεί! Τι να κάνω για να φτιάξω τις σχέσεις μας;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν ακούσει από την έφηβη κόρη του να λέει «σε μισώ», είναι αυτό:
Μην το παίρνετε προσωπικά.
Να θυμάστε ότι είστε ένας ασφαλής στόχος. Το «σε μισώ» είναι απλά μια έκφραση για να βγάλει από μέσα της τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθει για οποιονδήποτε λόγο. Οπότε πάρτε μια βαθιά ανάσα και μην αντιδράσετε έντονα.
Θυμηθείτε ότι το άγριο και νευριασμένο παιδί που έχετε απέναντί σας είναι το ίδιο παιδί με εκείνο το μικρό πλασματάκι, που πιο μικρό, είχε ανάγκη την αγκαλιά σας για να καθησυχαστεί. Κάπου, εκεί μέσα στο νευριασμένο έφηβο παιδί βρίσκεται το κορίτσι που θέλει μια αγκαλιά, ακόμη και ας σπρώξει μόλις ανοίξετε τα χέρια σας.
Ως γονείς θα πρέπει να καταλάβετε ότι τα έφηβα κορίτσια σας κάνουν το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσουν τις σωματικές και ψυχικές αλλαγές βιώνουν – και θέλουν πραγματικά να τα βοηθήσετε.
Tips για να διαχειριστείτε την κόρη σας που λέει ότι σας μισεί
- Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να νευριάσει και να φωνάξει. Αν νιώσετε ότι θέλετε μιλήσετε άσχημα στην κόρη σας, σταματήστε και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Σκεφτείτε πριν μιλήσετε.
- Αφήστε το παιδί σας να μάθει ότι θα είστε εκεί όταν και όποτε θέλει να σας μιλήσει. Μπορεί να νομίζετε ότι το ξέρει, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι σημαντικό να της πείτε ότι νοιάζεστε για εκείνη και πως ο,τι και να γίνει ανάμεσά σας, πάντα θα είστε εκεί για να την ακούσετε και να την αγκαλιάσετε.
- Βρείτε θέματα για να συζητήσετε που δεν προκαλούν θυμό και διαφωνίες. Για παράδειγμα μη μιλάτε για τις επιλογές των ρούχων της, τα καλλυντικά ή τους φίλους της. Συνδεθείτε μαζί της κουτσομπολεύοντας, βλέποντας ταινίες, κάνοντας βόλτα ή ακούγοντας μουσική.
- Ακούστε την έφηβη κόρη σας χωρίς να τη διακόψετε, κρίνετε ή για να τη συμβουλέψετε. Δείξτε ενδιαφέρον σε ο,τι σας λέει χωρίς να αποσπάσει τίποτε την προσοχή. Μπορεί να μην σας κοιτάζει στα μάτια κατά τη διάρκεια ενός καυγά ή μιας διαφωνίας όμως ξέρει ότι την ακούτε.
- Προετοιμάστε τον εαυτό σας για την απόρριψη όταν θα κάνετε μια προσπάθεια να συνδεθείτε μαζί της. Θέλει υπομονή και επιμονή για να πετύχετε μια ουσιαστική σύνδεση μαζί της. Μείνετε ψύχραιμοι μετά από ένα «σε μισώ».
Τα έφηβα παιδιά (αγόρια και κορίτσια), θέλουν την αγάπη και την υποστήριξη των γονιών τους περισσότερο από ποτέ σε αυτή τη μεταβατική περίοδο της ζωής τους.
πηγή: troubledteens.com