Γιατί το έφηβο παιδί μου είναι συνέχεια ευέξαπτο;
Είναι φυσιολογικό να είναι τόσο θυμωμένοι οι έφηβοι;
Μια από τις πιο συχνές απορίες των γονιών είναι πώς να αντιμετωπίσουν έναν θυμωμένο έφηβο.
Είναι μπερδεμένοι και απογοητευμένοι από την εχθρική συμπεριφορά και την έλλειψη ελέγχου των παρορμήσεων του παιδιού τους.
Δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί οι έφηβοι είναι πάντα θυμωμένοι και δεν ακούνε τις συμβουλές των ενηλίκων ή αντιδρούν σε καθετί. Επίσης, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εναλλαγές της διάθεσης τους οι οποίες είναι απρόβλεπτες. Μπορεί να συζητούν μαζί τους ενθουσιασμένοι για ένα νέο βιντεοπαιχνίδι και αμέσως μετά να θυμώνουν επειδή οι γονείς έκαναν ένα σχόλιο για τα μαλλιά τους.
Γιατί είναι τόσο θυμωμένοι οι έφηβοι;
Η εφηβεία είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης όχι μόνο σωματικής αλλά και του εγκεφάλου. Αυτές οι γρήγορες αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της επιθετικότητας και του θυμού των εφήβων.
Πολλοί γονείς αποδίδουν αυτή τη συμπεριφορά στις ορμόνες των εφήβων. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Μπορεί τα επίπεδα ορμονών να αυξάνονται κατά την εφηβεία, όμως δεν καθορίζουν το πώς εξελίσσεται η εφηβεία.
Στην ουσία, ένας θυμωμένος έφηβος είναι σαν ένα αυτοκίνητο με πλήρως λειτουργικό γκάζι αλλά χωρίς φρένα. Τα συναισθήματά του είναι έντονα όμως δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστεί ούτε να τα κατανοήσει πλήρως. Του είναι πιο εύκολο λοιπόν να θυμώνει παρά να σταματήσει προσπαθώντας να καταλάβει τους λόγους που τον ωθούν σε μια τέτοια συμπεριφορά.
Ανάπτυξη εγκεφάλου στην εφηβεία
Ο εγκέφαλος του εφήβου αναπτύσσεται τμηματικά και με διαφορετικούς ρυθμούς. Η αμυγδαλή είναι το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις, την επιθετικότητα και την ενστικτώδη συμπεριφορά και συνήθως αναπτύσσεται νωρίτερα από τον προμετωπιαίο φλοιό ο οποίος ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη λειτουργία λήψης των αποφάσεων.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του θυμού των εφήβων
Ο θυμός των εφήβων μπορεί να ασκήσει πίεση σε ολόκληρη την οικογένεια ειδικά όταν είναι καθημερινός.
Ειδικότερα:
- Υπάρχει μια γενικότερη ένταση σε όλη την οικογένεια.
- Οι γονείς αισθάνονται σαν να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί.
- Δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν.
Ο εφηβικός θυμός όμως επηρεάζει αρνητικά και τους ίδιους τους έφηβους.
Ενδεχομένως να παρατηρήσετε αλλαγές στο σύνολο της συμπεριφοράς τους ή στη διατροφή τους.
Τα προειδοποιητικά σημάδια σοβαρών προβλημάτων περιλαμβάνουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η κατάθλιψη των εφήβων είναι ένα σοβαρό θέμα ψυχικής υγείας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Μια μελέτη, διαπίστωσε ότι οι έφηβοι με αυτοκτονικές τάσεις δυσκολεύονται να χειριστούν το θυμό και τη λύπη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συνομιλήκους τους. Συχνά αναφέρουν ότι βιώνουν έντονο θυμό πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας τους.
Η διαχείριση του θυμού των εφήβων όταν είναι εκτός ορίων κρίνεται απαραίτητη.
Με πληροφορίες από το parentingforbrain.com