Συμβουλές για να βελτιώσετε την επικοινωνία με το έφηβο παιδί σας
Δείξτε ενδιαφέρον για ό,τι θεωρεί σημαντικό το παιδί σας.
BigstockΤρόποι για καλύτερη επικοινωνία με τους εφήβους.
Καθώς το παιδί σας μπαίνει στην εφηβεία, η επικοινωνία είναι ένας τρόπος για να δείξετε την αγάπη και το σεβασμό στο πρόσωπό του.
Ακόμα κι αν πολλές φορές φαντάζει δύσκολη και αδιέξοδη, θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε ώστε να μην κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας.
Πώς θα το κάνετε αυτό;
- Δείξτε ενδιαφέρον για ό,τι σημαντικό θεωρεί το παιδί σας.
- Μοιραστείτε πράγματα για τον εαυτό σας και βρείτε τρόπους να αποκτήσετε κοινά ενδιαφέροντα.
- Ρωτήστε το παιδί σας να σας πει την άποψή του για θέματα που δείχνει να το απασχολούν.
- Να είστε καλός ακροατής, που δεν επικρίνει αλλά κατανοεί και εκφράζει την άποψή του όταν του ζητηθεί... Διαφορετικά, αν δεν ακούτε το έφηβο παιδί σας, σταδιακά θα απομακρύνεται από εσάς, θα νιώθει απογοήτευση για τη συμπεριφορά σας και θα σας αποκρύπτει πράγματα.
- Να κοιτάζετε το παιδί σας όταν του μιλάτε. Η διατήρηση της οπτικής επαφής, το βλέμμα ανησυχίας ή τα ενθαρρυντικά χαμόγελα είναι μικρές χειρονομίες που του επιτρέπουν να καταλάβει ότι το προσέχετε.
- Κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις για να κατανοήσετε πώς αισθάνεται το παιδί σας. Αυτές οι ερωτήσεις δεν έχουν σωστή ή λάθος απάντηση. Απλά σας βοηθούν να αποκτήσετε γνώση για το τι σκέφτεται. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες ερωτήσεις: «Θα μπορούσες να εξηγήσεις τι εννοείς λέγοντας…», «Πώς νομίζεις ότι θα ένιωθα αν…». Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε θετική φράση για να δείξετε ενσυναίσθηση.
- Μην ξεχνάτε να το επαινείτε. Ο άμεσος έπαινος μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης των εφήβων και να το ενθαρρύνει να έχει θετικές συμπεριφορές.
- Μερικές φορές μπορεί να μην είναι εύκολο για το έφηβο παιδί σας να μιλήσει γι' αυτό που το ανησυχεί και ίσως να μη ξέρετε τι να πείτε. Είναι καλό να το διαβεβαιώσετε ότι είστε εκεί, έτοιμοι να μιλήσετε και να ακούσετε οποιαδήποτε στιγμή. Μην πιέζετε τη συζήτηση εάν δεν είναι σε θέση να περιγράψει τι του συμβαίνει.
Η επικοινωνία δεν αφορά μόνο το να μοιράζεσαι δυσκολίες ή συναισθήματα. Το να διασκεδάζετε μαζί και να γελάτε είναι ένας υπέροχος τρόπος για να νιώσετε καλά και να ενδυναμώσετε τη σχέση με το παιδί σας.
Με πληροφορίες από unicef.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved