Tips ισορροπημένης διατροφής στη φοιτητική ζωή
Οι φοιτητές με λίγη οργάνωση και έξυπνες διατροφικές επιλογές μπορούν να τρέφονται σωστά.
Η φοιτητική ζωή είναι μία από τις πιο ευχάριστες περιόδους αλλά επιφέρει ταυτόχρονα και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ιδιαίτερα για τους φοιτητές που μετακομίζουν μακριά από την οικογένειά τους οι διατροφικές συνήθειες φαίνεται να αλλάζουν σημαντικά, καθώς ανάλογα με τις δεξιότητες μαγειρικής μπορεί να καταναλώνουν συχνότερα φαγητό απ’ έξω, να ανακαλύπτουν νέες διατροφικές κουλτούρες αν σπουδάζουν στο εξωτερικό, ή να έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό για την αγορά τροφίμων. Μελέτες δείχνουν ότι οι φοιτητές πίνουν περισσότερο αλκοόλ, τρώνε περισσότερη ζάχαρη και καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά από το συνιστώμενο.
Ωστόσο, η διατροφή με περιορισμένο προϋπολογισμό και βασικές δεξιότητες μαγειρικής μπορεί να είναι ισορροπημένη χαρακτηριστικό το οποίο δεν αφορά μόνο την κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης, αλατιού ή κορεσμένων λιπαρών, αλλά και τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο, όπως φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Επιπλέον η διατροφή στη φοιτητική ζωή μπορεί να είναι βιώσιμη. Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για το περιβάλλον.
Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να ψωνίζετε, να μαγειρεύετε και να κάνετε διατροφικές επιλογές που να είναι καλύτερες για εσάς, την τσέπη σας και τον πλανήτη.
Ψωνίστε έξυπνα
Το να τρώτε υγιεινά μπορεί να είναι μια πρόκληση εάν έχετε χαμηλό προϋπολογισμό, αλλά με λίγη προσοχή και προγραμματισμό μπορείτε να επιλέγετε θρεπτικά τρόφιμα χαμηλότερου κόστους.
- Επιλέγετε τα προϊόντα που φέρουν την ετικέτα του supermarket και συνήθως είναι φθηνότερα. Εναλλακτικά μπορείτε επίσης να αναζητάτε περισσότερο τα προϊόντα που είναι σε προσφορά και να αποθηκεύετε περισσότερα για μελλοντική κατανάλωση.
- Αγοράστε όσπρια και λαχανικά για να προσθέσετε στις συνταγές σας που είναι χαμηλότερου κόστους και αυξάνουν σημαντικά τη διατροφική αξία των γευμάτων σας με πλήθος βιταμινών και φυτικών ινών.
- Ψωνίστε από τις λαϊκές αγορές τα φρούτα και τα λαχανικά σας που είναι συνήθως πιο φρέσκα και πιο οικονομικά από αυτά του supermarket.
- Αν δεν έχετε το χρόνο μπορείτε να επιλέξετε και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά που επίσης σας βοηθάνε να φτάσετε το στόχο των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, αλλά και να μην σπαταλάτε φρέσκα τρόφιμα αν δεν τα καταναλώνετε.
Φτιάξτε μια λίστα αγορών και προσπαθήστε να περιοριστείτε σε αυτήν
Ο προγραμματισμός των γευμάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων και να εξοικονομήσετε χρήματα. Ο προϋπολογισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της φοιτητικής ζωής καθώς χρειάζετε να υπολογίσετε πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε την εβδομάδα για φαγητό και ποτό. Μπορείτε να αποφύγετε την αγορά τροφίμων που δεν χρειάζεστε προγραμματίζοντας τα γεύματά σας στο τέλος της εβδομάδας για την εβδομάδα που ακολουθεί.
Μαγειρέψτε νόστιμα, υγιεινά και οικονομικά γεύματα για εσάς και τους άλλους
Η μαγειρική είναι μια πολύτιμη δεξιότητα ζωής για το πανεπιστήμιο και όχι μόνο και είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας αλλά και μαζί με τους συγκατοίκους ή τους φίλους σας και να τη δείτε ως έναν επιπρόσθετο τρόπο διασκέδασης. Αν σπουδάζετε στο εξωτερικό θα μάθετε πολλά για διαφορετικά τρόφιμα και πολιτισμούς, καθώς θα έρθετε σε επαφή με φοιτητές από διάφορες χώρες.
Μαγειρέψτε μεγαλύτερες ποσότητες προς αποθήκευση
Το μαγείρεμα μεγαλύτερων ποσοτήτων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να έχετε έτοιμα γεύματα για την εβδομάδα που ακολουθεί. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε κάποιες μερίδες στην κατάψυξη για να τις καταναλώσετε κατά τις περιόδους που ο χρόνος για το μαγείρεμα μπορεί να είναι περιορισμένος, όπως η εξεταστική περίοδος.
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com