10 συμβουλές αυτοφροντίδας για εφήβους

Bigstock

Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει δραστηριότητες που επιτρέπουν στους εφήβους να ελαχιστοποιήσουν το άγχος και να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Οι σημερινοί έφηβοι είναι πιο καταθλιπτικοί, αγχωμένοι και μοναχικοί σε σχέση με έφηβα παιδιά της προηγούμενης δεκαετίας. Έτσι, δεν είναι ασυνήθιστο να παραμελούν την αυτοφροντίδα τους. Ωστόσο, φαίνεται πως είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Ως γονιός ή φροντιστής, το να βλέπετε τον έφηβο σας να υποκύπτει σε καταθλιπτικές συνήθειες είναι αναμφισβήτητα μια πρόκληση . Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να βελτιώσετε τις συνήθειες αυτές.

Η σημασία της αυτοφροντίδας

Η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη για όλους πόσο μάλλον για τα νεαρά παιδιά, καθώς αντιμετωπίζουν ανασφάλειες, ακαδημαϊκές πιέσεις και τη επιθυμία του να ενταχθούν σε μια ομάδα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, έφηβοι ένιωθαν καλύτερα για τον εαυτό τους και αντιμετώπιζαν καλύτερα τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, περιόριζαν τάσεις τελειομανίας- κατά τις οποίες οι έφηβοι θέτουν στον εαυτό τους μη ρεαλιστικά πρότυπα- μέσω πρακτικών αυτοφροντίδας.

Οφέλη αυτοφροντίδας

Οι ρουτίνες αυτοφροντίδας έχει αποδειχθεί κλινικά ότι εξαλείφουν το άγχος και την κατάθλιψη, αυξάνοντας την ευτυχία και μειώνοντας το άγχος. Τα άλλα οφέλη από την εξάσκηση της αυτοφροντίδας περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης σωματικών παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος
  • Ενισχύεται η ισορροπία σε διάφορους τομείς της ζωής τους
  • Καλύτερη ποιότητα ύπνου
  • Βελτιώνεται ηπαραγωγικότητα
  • Μειώνεται ο κίνδυνος burn out
  • Βελτιώνεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση

Συμβουλές αυτοφροντίδας

1. Ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή

Όταν το σώμα είναι στρεσαρισμένο, δεν επιθυμεί υγιεινές τροφές. Ωστόσο, η μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας.

Το σώμα των εφήβων αναπτύσσεται ακόμη, οπότε η εισαγωγή θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητη.

Βρείτε τρόπους για να ενσωματώσετε βασικές ομάδες τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, στη διατροφή των εφήβων σας, ανακαλύπτοντας από κοινού συνταγές.

2. Τακτική σωματική δραστηριότητα

Δεν είναι όλοι οι έφηβοι γεννημένοι αθλητές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουν ασκούνται τακτικά.

3. Αρκετός ύπνος

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι επιζήμια για τη σκέψη και να επηρεάσει αρνητικά τη συναισθηματική υγεία.

Οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται επτά με οκτώ ώρες τη νύχτα για να αποκομίσουν τα οφέλη του καλής ποιότητας ύπνου , τα οποία περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων υγείας και την καλή διάθεση.

4. Έκφραση συναισθημάτων

Οι έφηβοι χρειάζονται έναν ασφαλή χώρο για να εκφραστούν και να νιώθουν σίγουροι ότι θα γίνουν δεκτοί χωρίς καμία κριτική.

Η επισήμανση των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε απτές λύσεις κατανοώντας γιατί ο έφηβος σας αισθάνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

5. Ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης του στρες

Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε διαφορετικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής του έφηβου παιδιού σας για να καθορίσετε ποιες δραστηριότητες μείωσης του στρες είναι πιο αποτελεσματικές για εκείνον.

Για παράδειγμα, ένας δραστήριος έφηβος μπορεί να βρει τη σωματική δραστηριότητα ως την πιο αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης, ενώ ένας έφηβος που ασχολείται με την τέχνη μπορεί να τα πάει καλύτερα με το να καταγράφει τις σκέψεις του σε ημερολόγιο.

6. Διατήρηση υγιών σχέσεων

Δεν είναι πάντα εύκολο για έναν έφηβο να εμπιστευτεί τους γονείς του ή έναν δάσκαλο. Αντ' αυτού, μπορεί να νιώθει πιο άνετα να μιλήσει στους φίλους του.

Ενθαρρύνετε τις υγιείς, θετικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους και προσφέρετε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να συζητούν ή να απολαμβάνουν έργα μαζί.

7. Καθορισμός ορίων

Ο καθορισμός υγιών ορίων μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και της ανεξαρτησίας. Τα όρια επιτρέπουν στους εφήβους να προβληματιστούν και να μάθουν να σκέφτονται λογικά

Ο σεβασμός των ορίων και του προσωπικού χώρου μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αλληλεπιδράτε καλύτερα.

Μπορούν με αυτοπεποίθηση να καταλαβαίνετε πότε είναι σκόπιμο να επέμβετε και πότε τα παιδιά σας χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους.

8. Πρακτική ευγνωμοσύνης

Η ευγνωμοσύνη κάνει θαύματα για την ψυχική υγεία, καθώς παρέχει ευκαιρίες να αναλογιστεί κανείς την τύχη και τα προνόμιά του. Στη σύγχρονη εποχή, δεν είναι ασυνήθιστο για έναν έφηβο να αποζητά την άμεση ικανοποίηση .

9. Όρια στον χρόνο επί της οθόνη και στη χρήση των social media

Η κοινωνική σύγκριση μεταξύ είναι αναπόφευκτη και μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για κίνητρα. Ωστόσο, η συνεχής παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Οι έφηβοι που έχουν εθισμό με το διαδίκτυο είναι πιθανό να βιώνουν συναισθήματα όπως φόβο ότι θα χάσουν κάτι (FOMO).

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς οι έφηβοι προσπαθούν συνεχώς να αποδείξουν κάτι.

Έτσι, ο περιορισμός του χρόνου χρήσης της οθόνης μπορεί να αποτρέψει τη συνεχή σύγκριση.

10. Xρόνος στη φύση

Η φύση έχει μια απίστευτη ικανότητα να δημιουργεί θετικά συναισθήματα όπως η ηρεμία και η χαρά. Όταν απομακρυνόμαστε από τον αστικό κόσμο, έχουμε την ευκαιρία να ξεχάσουμε προσωρινά τα βάσανά μας και να επικεντρωθούμε στην επίτευξη μιας καλύτερης, πιο χαλαρής ψυχικής κατάστασης.

Στην πραγματικότητα, επίσημες θεραπείες όπως η οικοθεραπεία γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες σε προγράμματα για την κατάθλιψη και το άγχος. Εσείς και ο έφηβός σας μπορείτε να απολαύσετε δραστηριότητες όπως είναι η κηπουρική, η βόλτα στη φύση ή η επίσκεψη σε ένα καταφύγιο ζώων.

Πηγή: mentalhealthcenterkids.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved