5 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν το έφηβο παιδί σας δεν θέλει να σας μιλήσει

Εφηβική σιωπή: Μην πανικοβάλλεστε, απλά ακολουθήστε αυτές τις 5 συμβουλές.

Νίκη Παπανικολάου
5 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν το έφηβο παιδί σας δεν θέλει να σας μιλήσει
Bigstock

Η επικοινωνία στα χρόνια της εφηβείας είναι δύσκολη. Συχνά, οι έφηβοι αρνούνται να μιλήσουν ή να μοιραστούν τα συναισθήματά τους θεωρώντας ότι οι γονείς δεν καταλαβαίνουν ή είναι συνέχεια επικριτικοί.

Αν αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την επικοινωνία και τη σχέση σας με το έφηβο παιδί σας.

proimi-efiveia-koritsi-(1).jpg

Αποφύγετε να φρικάρετε ή να κάνετε πολλές ερωτήσεις

Είναι οδυνηρό όταν το έφηβο παιδί σας δεν σας μιλά, όμως είναι φυσιολογικό μέρος της ενηλικίωσης του. Το να το βομβαρδίζετε όμως με ερωτήσεις ή να το ενοχοποιείτε για να μιλήσει είναι βέβαιο ότι δεν θα βοηθήσει τη μεταξύ σας επικοινωνία. Πείτε του λοιπόν πως είστε εκεί αν νιώσουν την ανάγκη να σας μιλήσει.

Μην το παίρνετε προσωπικά

Όχι, δεν πρέπει να παίρνετε προσωπικά τη συμπεριφορά του έφηβου παιδιού σας. Αν συνεχώς έχει επιθετική συμπεριφορά, απαντά μονολεκτικά ή σας αγνοεί, μην προσπαθείτε τη δεδομένη στιγμή να αντιστρέψετε την κατάσταση γιατί δεν θα καταφέρετε το παραμικρό. Κι όπως συμβουλεύει ο ειδικός συμπεριφοράς James Lehman, MSW , «οι τσακωμοί δείχνουν στο παιδί σας ότι ελέγχει τα συναισθήματά σας. Μην του δίνετε λοιπόν αυτή τη δύναμη».

Θέστε τα κατάλληλα όρια

Λάβετε υπόψη ότι οι έφηβοι είναι συναισθηματικοί και οι εναλλαγές της διάθεσης είναι μέρος της εφηβείας. Αλλά αν αδιαφορεί ή σας κοιτάζει και στη συνέχεια σας αγνοεί, θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι δεν είναι σωστό . Μπορείτε να του πείτε για παράδειγμα: «Το να μη μου απαντάς δεν θα λύσει το πρόβλημά σου. Όταν είσαι έτοιμος να το συζητήσεις, θα είμαι εδώ. Μέχρι τότε, η χρήση κινητού θα είναι περιορισμένη». Με αυτόν τον τρόπο, δεν πιέζετε το παιδί σας αλλά έχει κίνητρο να σας μιλήσει.

Να είστε παρόντες

Όταν ο έφηβος δεν σας μιλάει, απλά δηλώστε την παρουσία σας με απλούς και διαφορετικούς τρόπους. Χτυπήστε την πόρτα του για να ρωτήσετε αν χρειάζεται κάτι, διπλώστε τα ρούχα στην κουζίνα ενώ κάνει τα μαθήματά του, στείλτε του ένα αστείο μήνυμα για να καταλάβει ότι τον σκέφτεστε.

xronia-efiveias-pos-moiazoun.jpg

Κάντε πράγματα μαζί

Αναζητήστε διασκεδαστικά πράγματα να κάνετε με το έφηβο παιδί σας. Αποφύγετε όλα όσα δεν θέλει να μοιραστεί μαζί σας και αφήστε το να ηγηθεί της συζήτησης. Περνάτε χρόνο μαζί και ξέρει ότι για σας αποτελεί προτεραιότητα.

Τι δεν πρέπει να λέτε στο έφηβο παιδί σας

Ο έφηβος εξακολουθεί να σας χρειάζεται (ακόμα κι αν δεν το δείχνει με τη συμπεριφορά του).

Με πληροφορίες από imom.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved