Γιατί πρέπει να προετοιμάζετε την κόρη σας για την πρώτη περίοδο

Ποτέ δεν είναι αργά για να μιλήσετε για την πρώτη περίοδο. Αναφέρετε την λέξη «περίοδος» και «έμμηνος ρύση» όταν είναι ακόμη μικρή η κόρη σας και μεγαλώνοντας, όταν αρχίσει να κάνει ερωτήσεις, απαντήστε με ειλικρίνεια σε όλες τις απορίες που έχει.

Γιατί πρέπει να προετοιμάζετε την κόρη σας για την πρώτη περίοδο
Bigstock

Είναι καλή ιδέα να μιλάτε για την έμμηνο ρύση από μικρή ηλικία καθώς τώρα πια τα κορίτσια αποκτούν την πρώτη τους περίοδο ήδη από τα οκτώ τους χρόνια. Μάλιστα, ο μέσος όρος είναι γύρω στα 12. Αν προετοιμάσετε την κόρη σας για το τι πρέπει να περιμένει, η εμπειρία αυτή θα γίνει πολύ πιο ομαλή.

«Οπλισμένη» με γνώση και έχοντας αντιληφθεί ότι πρόκειται να βιώσει αυτό που όλα τα κορίτσια περνούν από αμνημονεύτων χρόνων, θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και ενδεχομένως να το γιορτάσει.

Ακόμη και πριν από την ηλικία των οκτώ ετών, η κόρη σας μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον ή να κάνει ερωτήσεις σχετικά με το σώμα της. Είναι πολύ πιθανό να έχει παρατηρήσει τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής σας και να αναρωτηθεί, για παράδειγμα, για ποιο λόγο τα χρησιμοποιείτε. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να είστε σαφείς και ειλικρινείς μιλώντας με απλά και κατάλληλα λόγια για την ηλικία της.

Αντί να της δώσετε όλες τις πληροφορίες με τη μία, μπορείτε να τις επεξεργαστείτε κατά τη διάρκεια πολλών περιστασιακών συζητήσεων.

Αν η κόρη σας δεν έχει κάνει πολλές ερωτήσεις, είναι στο χέρι σας να ξεκινήσετε τη συζήτηση για την περίοδο . Μην υποθέτετε ότι γνωρίζει, καθώς οι πληροφορίες που παίρνει από αλλού μπορεί να είναι ανακριβείς και αναξιόπιστες.

Ξεκινώντας τη συζήτηση

  • Ρωτήστε την αν και τι έχει ακούσει και μάθετε τι γνωρίζει μέχρι στιγμής. Διορθώστε τυχόν λανθασμένες πληροφορίες.
  • Το να μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες σχετικά με το πότε ξεκίνησε η περίοδός σας, θα τη βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα.
  • Ενθαρρύνετέ την να κάνει ερωτήσεις και απαντήστε της με σαφήνεια.
  • Κατευθύνετέ την σε αξιόπιστα βιβλία ή ιστοσελίδες, αν νιώθει πιο άνετα να διαβάζει γι' αυτό παρά να μιλά γι' αυτό.

Οι συζητήσεις σας θα πρέπει να μεταφέρουν τα ακόλουθα γεγονότα σχετικά με την έμμηνο ρύση.

  • Η περίοδος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής των γυναικών.
  • Σηματοδοτεί ότι είναι ικανή να μείνει έγκυος.
  • Οι πρώτες περίοδοι είναι πιθανότατα «ελαφριές» (ενδεχομένως μόνο μερικές σταγόνες αίματος) και ακανόνιστες, αλλά τελικά θα καθιερώσουν ένα χρονικό μοτίβο και κατά μέσο όρο θα έρχονται κάθε 28 ημέρες και θα διαρκούν από δύο έως επτά ημέρες.

Είναι φυσιολογικό να εμφανίζει ορισμένα συμπτώματα όπως πόνους στην πλάτη ή την κοιλιά, ευαίσθητο στήθος, πονοκεφάλους , κόπωση, φούσκωμα, εναλλαγές στη διάθεση ή λιγούρες.

Εξηγήστε το βιολογικό πλαίσιο

Κάθε 28 ημέρες περίπου, μία από τις ωοθήκες απελευθερώνει ένα ωάριο. Αυτό ονομάζεται ωορρηξία. Ταυτόχρονα, ορμονικές αλλαγές προετοιμάζουν τη μήτρα για την πιθανή εγκυμοσύνη. Εάν η ωορρηξία πραγματοποιηθεί και το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, το ωάριο περνά μέσα από τη μήτρα και «βγαίνει» από το σώμα. «Αποβάλλεται» μέσω του κόλπου. Αυτή είναι η περίοδος.

Σερβιέτες και ταμπόν

Πολλά κορίτσια βρίσκουν ευκολότερη τη χρήση των σερβιετών στην αρχή, αλλά και τα ταμπόν είναι μια χαρά από την αρχή, απλώς χρειάζεται κάποια εξοικείωση.

Εάν η κόρη σας δεν έχει περίοδο μέχρι την ηλικία των 16 ή εντός τριών ετών από την έναρξη της ανάπτυξης του στήθους, επισκεφτείτε μία/ έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει.

Μπορεί να νομίζετε ότι υπάρχει η «κατάλληλη» ηλικία για να κάνετε «την κουβέντα» με την κόρη σας. Αλλά είναι πολύ πιο εύκολο και αποτελεσματικό να είστε συνεχώς σε έναν ανοιχτό διάλογο για όλες τις αλλαγές που περνά το σώμα και το μυαλό της καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται.

Πώς θα επιτύχετε τον ανοιχτό διάλογο

  • Δώστε της να καταλάβει ότι η εφηβεία είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ενηλικίωσης.
  • Χρησιμοποιείτε ανατομικές λέξεις (κόλπος, αιδοίο, στήθος, έμμηνος ρύση). Αυτό μειώνει τη σύγχυση και τη ντροπή .
  • Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμες και χαλαρές. Τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις γίνονται τόσο αντιληπτά όσο και τα λόγια σας.
  • Να είστε ανοιχτές σε ερωτήσεις. Αν δεν είστε σίγουρες πώς να απαντήσετε, μπορείτε να πείτε: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Μπορώ να αφιερώσω λίγο χρόνο για να σας απαντήσω;». Ή μπορείτε να πείτε: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Τι σε έκανε να το σκεφτείς αυτό;» Ή «Τι γνωρίζεις ήδη γι' αυτό;»
  • Ενημερώστε την ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει ενθουσιασμένη, φοβισμένη, μπερδεμένη ή αμήχανη.

Πρακτικές συμβουλές

Βρείτε τρόπους να ξεκινήσετε τη συζήτηση σε καθημερινό πλαίσιο.

Για παράδειγμα, όταν ξεπακετάρετε μια σακούλα με ψώνια από το σουπερμάκετ που περιέχει αποσμητικό, μπορείτε να πείτε: «Αυτό πρέπει να πάει στο μπάνιο. Παρεμπιπτόντως, ξέρετε για ποιο λόγο υπάρχει αποσμητικό

Εξηγήστε: «Το αποσμητικό είναι κάτι που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι κάτω από τις μασχάλες τους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κακοσμίας του σώματος. Αν παρατηρήσεις κάποια αλλαγή στον τρόπο που μυρίζεις, ίσως ήρθε η στιγμή να το χρησιμοποιήσεις

Όταν απλώνετε τα ρούχα και πιάνετε ένα σουτιέν

Πείτε: «Αναρωτιόμουν εάν κάποια από τις φίλες σου φορά σουτιέν και αν θα σε ενδιέφερε να αγοράσουμε ένα;»

Εξηγήστε: «Τα αθλητικά μπουστάκια μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι πιο άνετα καθώς αναπτύσσεται το στήθος σου.»

Όταν δείτε μια διαφήμιση στη τηλεόραση για ταμπόν ή σερβιέτα

Πείτε: «Έχεις ακούσει ποτέ για το ταμπόν ή τις σερβιέτες; Ξέρεις τι είναι;»

Εξηγήστε: «Οι σερβιέτες και τα ταμπόν βοηθούν στη συλλογή των υγρών που βγαίνουν από τη μήτρα προς τα έξω μέσω του κόλπου, όταν μια κοπέλα έχει περίοδο. Η έμμηνος ρύση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει σε όλα τα κορίτσια. Είναι το σημάδι πως το σώμα γίνεται ενήλικο

Εξηγήστε τι σημαίνει εφηβεία

Ενημερώστε την ότι η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής κατά την οποία αρχίζει να μεγαλώνει και να γίνεται ενήλικη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα της θα περάσει πολλές αλλαγές.

Βοηθήστε τη μικρή σας να καταλάβει ποιες αλλαγές πρέπει να περιμένει.

  1. Αλλαγές στο σώμα

Μπορεί να αρχίσει να παρατηρεί για πρώτη φορά λίγη τριχοφυΐα στα χέρια ή στην ηβική περιοχή.

Καθώς το στήθος της αναπτύσσεται, μπορεί να πονά ή να γίνεται πιο ευαίσθητο, καθώς επίσης και το ένα στήθος μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το άλλο.

Αργότερα, μπορεί να παρατηρήσει ότι αλλάζει η οσμή του σώματος και αρχίζει να βγάζει σπυράκια.

  1. Αλλαγές στον εγκέφαλο

Μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται και να σκέφτεται διαφορετικά ή να νιώθει αρκετά κακόκεφη μερικές ημέρες χωρίς λόγο.

Ενημερώστε την ότι αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και δεν θα διαρκέσουν για πάντα.

Μπορεί να νιώθει πιο ανεξάρτητη, να θέλει να κάνει περισσότερα πράγματα μόνη της ή να επιθυμεί περισσότερη ιδιωτικότητα ή χρόνο με τους φίλους της.

Πηγές: thechildren.com , myhealth.alberta.ca

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved