Τα smartphones μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη στους εφήβους

Bigstock

Μερικοί «κανόνες» γονικής μέριμνας μπορούν να κάνουν τη σχέση των εφήβων με τους συνομηλικούς τους πολύ πιο υγιή.

Θυμάστε το πρώτο σας smartphone; Ίσως να ήταν ένα iPhone 3 ή ένα HTC Dream. Ό,τι κι αν ήταν, ήταν σαν ένα δώρο από το μέλλον - και είναι ένα ορόσημο που τα σημερινά παιδιά δε θυμούνται καν.

Με τα τηλέφωνα να αποτελούν συντροφιά για όλο και μικρότερα παιδιά, δικαιολογημένα υπάρχει ανησυχία σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει ο χρόνος της οθόνης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την προσοχή.

Όμως, σύμφωνα με την Jean Twenge, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν για κάτι εντελώς διαφορετικό: Η συνεχής ψηφιακή επαφή συνδέεται με την αύξηση της μοναξιάς μεταξύ των εφήβων.

Η μοναξιά στην ψηφιακή εποχή

Σύμφωνα με την δρ Twenge, έρευνες δείχνουν ότι τα σημερινά παιδιά δεν είναι τόσο απερίσκεπτα όσο ήταν οι προηγούμενες γενιές. Τα κακά νέα είναι ότι είναι πιο απομονωμένα.

Οι επιπτώσεις της μετάβασης από την πραγματική κοινωνικοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αρκετά σοβαρές.

Όπως το έθεσε ένας έφηβος συνεντευξιαζόμενος είναι σαν να τους αρέσουν τα τηλέφωνά τους περισσότερο από ό,τι οι άνθρωποι. «Αυτή η τάση για κοινωνικοποίηση μέσω των τηλεφώνων έχει κάνει τους σημερινούς εφήβους πιο ευάλωτους ψυχολογικά από ό,τι ήταν οι Millennials.», εξήγησε η δρ Twenge.

«Οι Millennials μεγάλωσαν επίσης με το διαδίκτυο, αλλά δεν ήταν πάντα παρόν στη ζωή τους, ανά πάσα στιγμή, μέρα και νύχτα"», δήλωσε η ειδικός και συνέχισε «Η άφιξη των smartphone άλλαξε ριζικά κάθε πτυχή της ζωής των εφήβων, από τη φύση των κοινωνικών τους αλληλεπιδράσεων μέχρι την ψυχική τους υγεία.»

Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην πρόσφατη ιστορία, η εκαθηγήτρια και ερευνήτρια υπογράμμισε πως η άφιξη των smartphone εγκαινίασε «απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά και τη συναισθηματική καταστάση των εφήβων

«Δεν είναι υπερβολικό να περιγράψουμε το iGen (internet generation) βρίσκεται στα πρόθυρα της χειρότερης κρίσης ψυχικής υγείας των τελευταίων δεκαετιών», είπε, σημειώνοντας την «εκτόξευση» των ποσοστών εφηβικής κατάθλιψης και αυτοκτονιών από το 2011. «Μεγάλο μέρος αυτής της επιδείνωσης μπορεί να αποδοθεί στα κινητά τους τηλέφωνα.»

Επιλέξτε low-tech συσκευές

Σύμφωνα με την ειδικό, μπορείτε να ξεκινήσετε κρατώντας τα smartphones μακριά από τα χέρια των νέων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε συνέντευξή της στο NPR, η δρ Twenge πρότεινε ότι τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από τις πτυχές ασφάλειας των κινητών τηλεφώνων χωρίς το «έξυπνο» μέρος.

«Αν πιστεύετε ότι χρειάζονται ένα τηλέφωνο, ας πούμε, για να ταξιδέψουν με το λεωφορείο, μπορείτε να τους πάρετε ένα πτυσσόμενο κινητό τηλέφωνο. Εξακολουθούν να τα πωλούν» εξήγησε.

Συζητήστε με τα παιδιά τα υπέρ και τα κατά

Η καθηγήτρια συνιστά στους γονείς να συζητούν με τα παιδιά για τα αντισταθμιστικά οφέλη που έχει η χρήση της τεχνολογίας, γεγονός που θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν πώς ο χρόνος στο διαδίκτυο μπορεί να στερήσει από άλλες κοινωνικές εμπειρίες.

Οι γονείς μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τις συναντήσεις στην πραγματική ζωή - ακόμη και αυτές που δεν είναι φυσικά «instagrammable».

Mπορεί, επίσης, να αποδειχθεί ωφέλιμο να επικοινωνήσετε με τους γονείς των φίλων του παιδιού σας για να τους προτείνετε αμοιβαία να αφήσουν τα τηλέφωνά τους μακριά όταν κάνουν παρέα μαζί. (Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει το «Μα η μαμά του τάδε...»).

Χρόνος χωρίς οθόνες

Φυσικά δεν είναι εύκολο να πείσεις ένα παιδί να μην ασχολείτε με τις οθόνες ενώ οι συνομήλικοί του είναι όλοι στο Snapchat και το Instagram.

Σε συνέντευξή του στο Metro, ο κλινικός γιατρός με εμπειρία στον εθισμό στο διαδίκτυο, δρ Richard Graham , πρότεινε στους γονείς να ορίσουν συγκεκριμένες χρονικές περιόδους χωρίς συσκευές αφιερωμένες στην αποκατάσταση του ενδιαφέροντος των παιδιών για πράγματα εκτός των τηλεφώνων τους.

Ή, αν αντιστέκονται σε αυτό, υπάρχουν εφαρμογές που θα τα αναγκάσουν να μείνουν εκτός σύνδεσης για καθορισμένα χρονικά διαστήματα .

Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να δίνετε το παράδειγμα - έτσι ως γονείς ξεκινήστε βάζοντας στην άκρη και τα δικά σας smartphones.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved