Πώς θα βοηθήσουμε τα νέα κορίτσια να μη νιώθουν ντροπή για την περίοδό τους

Πώς τα έφηβα κορίτσια θα μάθουν να νιώθουν πιο θετικά για την περίοδό τους.

Μυρτώ Κογεβίνα
Πώς θα βοηθήσουμε τα νέα κορίτσια να μη νιώθουν ντροπή για την περίοδό τους
Bigstock

Είναι γνωστό πως, για πολλά κορίτσια στην εφηβεία, η περίοδος αποτελεί θέμα σχεδόν…ταμπού, κάτι που τα κάνει να νιώθουν ντροπή, άσχημα για το σώμα τους και επιθυμία να κρατήσουν το όλο θέμα σιωπηλό (από αγόρια, συμμαθητές, ακόμα και τους γονείς τους κάποιες φορές). Το γεγονός αυτό είναι προβληματικό, καθώς κανένα κορίτσι δε θα έπρεπε να αισθάνεται άβολα σχετικά με μία εντελώς φυσιολογική λειτουργία του σώματός του, ούτε και να πλήττεται η αυτοεκτίμησή του ως αποτέλεσμα αυτής. Επιπλέον, αυτά τα άσχημα συναισθήματα δυσκολεύουν και τη διαχείριση της περιόδου, ειδικά σε περίπτωση πόνου, καθώς η κακή ψυχολογία έχει την τάση να εντείνει και τον σωματικό πόνο που βιώνει ένα άτομο. Δεδομένων των παραπάνω, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα κορίτσια μας να μη νιώθουν ντροπή για την περίοδό τους;

Περίοδος και υγιεινή: Tips που όλα τα έφηβα κορίτσια πρέπει να γνωρίζουν

Ενημέρωση και συζήτηση

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η έγκαιρη ενημέρωση των κορίτσιων (από ηλικία 8 περίπου ετών, ανάλογα πάντα με το παιδί) σχετικά με το τι είναι περίοδος, τι σκοπό εξυπηρετεί, τι μπορεί να αναμένει κ.ο.κ. Καλό είναι σε τέτοιες συζητήσεις να είναι παρόντα ή/και να συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας, και όχι να γίνονται μόνο μεταξύ μαμάς και κόρης, καθώς έτσι διατρέχουμε τον κίνδυνο τα κορίτσια να μη νιώθουν άνετα με την περίοδο με άτομα του ανδρικού φύλου. Από την άλλη, εάν ο μπαμπάς και ο αδερφός έχουν συζητήσει επίσης το θέμα στο παρελθόν, ένα κορίτσι είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεται ότι πρέπει να κρύψει το γεγονός ότι έχει περίοδο από τα αγόρια/άντρες. Επιπλέον, κάποια προσωπική ιστορία από την πλευρά της μαμάς, ή και του μπαμπά (π.χ.” Όταν η αδερφή μου είχε περίοδο…¨) πιθανόν να βοηθήσει στην περαιτέρω νορμαλοποίηση του όλου θέματος στο μυαλό της κόρης μας.

proti-periodos-kori.jpg

Γιατί πονάμε όταν έχουμε περίοδο;

Χαλαρή αντιμετώπιση

Παρότι καλό είναι να συζητάμε, θα πρέπει από την άλλη να προσέξουμε να μη το παρακάνουμε, παρουσιάζοντας την περίοδο ως κάτι το “βαρύ” και τεράστιας σημασίας. Πάνω απ’ όλα, η στάση μας σχετικά με το θέμα θα πρέπει να είναι “κουλ”, ώστε να μπορέσουν και τα κορίτσια μας να καταλάβουν ότι είναι κάτι το εντελώς φυσιολογικό και καθημερινό. Καλό είναι επίσης, όταν έρθει περίοδος στην κόρη μας, να τηρήσουμε ήρεμη στάση και να μην το διατυμπανίσουμε “πανηγυρικά” σε θείες, γιαγιάδες κλπ κλπ, εκτός εάν η ίδια η κόρη μας το επιθυμεί.

Σεβασμός και υποστήριξη

Όσο κι αν η περίοδος είναι κάτι το φυσιολογικό, η διαχείρισή της, ειδικά τις πρώτες φορές, μπορεί να δυσκολέψει και να ζορίσει ένα νέο κορίτσι. Ο ρόλος μας εδώ είναι υποστηρικτικός: οφείλουμε να διευκολύνουμε την κόρη μας όπου και όποτε μπορούμε-τόσο πρακτικά, όσο και ψυχολογικά- και να σεβαστούμε τις επιθυμίες της όσον αφορά την ανακοίνωση ή όχι του θέματος. Να είμαστε εκεί για την ακούσουμε και να την παρηγορήσουμε, στις στιγμές όπου η περίοδος την καταβάλλει, για όποιον λόγο και αν συμβαίνει αυτό. Ο σκοπός δεν είναι να την ΠΙΕΣΟΥΜΕ να αισθάνεται άνετα, αλλά να τη βοηθήσουμε να καταλάβει μόνη της, σιγά-σιγά, ότι δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται ντροπή για την περίοδό της. Η ενημέρωση σχετικά με τις επιλογές που έχει για να διαχειριστεί την περίοδό της (π.χ. σερβιέτες, ταμπόν κ.ο.κ) είναι επίσης πολύ σημαντική-το κάθε κορίτσι έχει διαφορετικές προτιμήσεις και σίγουρα θα νιώθει καλύτερα εάν βρει τα πράγματα που ταιριάζουν σε εκείνη. Τέλος, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην διακωμωδήσουμε ή αγνοήσουμε τα συναισθήματα των κοριτσιών σχετικά με την περίοδο, αλλά να παίρνουμε στα σοβαρά τους προβληματισμούς τους και να τους συζητάμε μαζί τους με γνώμονα, πάντα, το σεβασμό.

Τόνωση αυτοπεποίθησης

Πολλά κορίτσια αισθάνονται τέτοια ντροπή για την περίοδό τους, που φτάνουν στο σημείο να κρύβουν τις σερβιέτες ή τα ταμπόν τους όταν πάνε στην τουαλέτα, ή ακόμα και να τα αγοράζουν κρυφά από τους γονείς τους. Καλό είναι λοιπόν να τονίσουμε στα κορίτσια μας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ντροπής σχετικά με την περίοδό τους αλλά ότι, ίσα-ίσα, θα έπρεπε να νιώθουν περήφανες που τα βγάζουν πέρα με κάτι το καινούργιο και άρα ενίοτε δύσκολο. Τους εξηγούμε επίσης ότι, εάν κάποιο αγόρι “κοροϊδεύει” όσον αφορά την περίοδο, τότε αυτό έχει να κάνει με τη δική του ελλιπή διαπαιδαγώγηση πάνω στο θέμα και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η περίοδος είναι κάτι το περίεργο ή το ντροπιαστικό. Αντίθετα, η αρχή της περιόδου μαρκάρει ένα νέο, συναρπαστικό στάδιο στη ζωή ενός κοριτσιού, και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved