Περίοδος και υγιεινή: Tips που όλα τα έφηβα κορίτσια πρέπει να γνωρίζουν

Αυτά τα tips θα βοηθήσουν τις κόρες σας να παραμείνουν υγιείς και άνετες κατά τη διάρκεια της περιόδου

Περίοδος και υγιεινή: Tips που όλα τα έφηβα κορίτσια πρέπει να γνωρίζουν
Bigstock

Τι είναι η υγεία της περιόδου και γιατί είναι σημαντική; Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, η εμμηνορροϊκή υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας κατά την περίοδο του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Η σωστή υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής αποτρέπει τις μολύνσεις, μειώνει τις οσμές και να βοηθά στη διατήρηση της άνεσης κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ακολουθούν ορισμένες βασικές συμβουλές για την υγιεινή, τις επιλογές προϊόντων περιόδου και τι πρέπει να γνωρίζουν τα έφηβα κορίτσια σας για την περίοδο.

Πώς θα μιλήσετε στα παιδιά για την περίοδο ανά ηλικία

Δώστε προσοχή στα εξής σημάδια

Μην περιμένετε τα κορίτσια σας να αδιαθετήσουν για πρώτη φορά για να τους μιλήσετε για την περίοδο. Από νωρίς θα πρέπει να γνωρίζουν και φυσικά να περιμένουν την πρώτη τους φορά. Ενημερώστε τα για τα κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται λίγο πριν την περίοδό όπως: τις εναλλαγές της διάθεσης, τη λαχτάρα για φαγητό, την κόπωση, τις κράμπες περιόδου και φυσικά ότι τον πρώτο καιρό ο κύκλος τους δεν θα είναι σταθερός. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν ακανόνιστες περιόδους ή ότι θα έχουν ελαφριά ή βαριά αιμορραγία.

Συμβουλές για την σωστή υγιεινή

Η διατήρηση της καλής εμμηνορροϊκής υγιεινής είναι απαραίτητη για την πρόληψη λοιμώξεων και την προώθηση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, η τακτική αλλαγή των προϊόντων είναι σημαντική.

Επίσης, θα πρέπει πάντα να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την αλλαγή των προϊόντων της περιόδου. Το σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό μπορεί να βοηθήσει τις κόρες σας να διατηρήσουν τη σωστή υγιεινή και να αποτρέψουν την εξάπλωση μικροβίων.

Είναι επίσης απαραίτητο να καθαρίζουν σωστά την περιοχή της ευαίσθητης περιοχής, ειδικά κατά την έμμηνο ρύση. Θα πρέπει να χρησιμοποιούν απαλό, χωρίς άρωμα σαπούνι και ζεστό νερό για να καθαρίσουν την περιοχή και να αποφεύγουν τη χρήση σαπουνιών και προϊόντων που ενδέχεται να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του pH του κόλπου.

Επιπλέον, θα πρέπει να προτιμούν τις μέρες περιόδου άνετα ρούχα και άνετα, βαμβακερά εσώρουχα (θα πρέπει να αποφεύγονται τα στενά).

Περίοδος στην εφηβεία: Tips που θα διευκολύνουν την έφηβη

Tips για όλα τα κορίτσια

  1. Πρέπει να έχουν 4-5 εσώρουχα για την περίοδο βαμβακερά
  2. Πρέπει να αλλάζουν σερβιέτα κάθε 4-5 ώρες
  3. Πρέπει να πλένονται κάθε φορά που χρησιμοποιούν την τουαλέτα
  4. Πρέπει να μάθουν να πετούν τα προϊόντα με τον σωστό τρόπο

Η πρώτη σου περίοδος - Γράμμα στην κόρη μου

Προϊόντα περιόδου

Υπάρχουν πολλά προϊόντα για την περιόδου, οπότε θα πρέπει να διαλέξετε μαζί με την κόρη σας τον τύπο που ταιριάζει στην άνεση και τον τρόπο ζωής της. Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές είναι οι σερβιέτες και τα σερβιετάκια. Προϊόντα κατασκευασμένα από απορροφητικό υλικό που τοποθετείται στο εσώρουχο για τη συλλογή του αίματος της περιόδου. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και μερικά είναι σχεδιασμένα για διαφορετικά επίπεδα ροής.

Τα ταμπόν, τα οποία εισάγονται στον κόλπο για να απορροφήσουν το αίμα της περιόδου, είναι ακόμη μία επιλογή. Διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και επίπεδα απορροφητικότητας, αλλά δεν συστήνονται για τις αρκετά μικρές ηλικίες. Τα ταμπόν πρέπει να αλλάζονται κάθε τέσσερις έως οκτώ ώρες κατά τη χρήση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος του συνδρόμου τοξικού σοκ (TSS), μιας σπάνιας αλλά απειλητικής για τη ζωή επιπλοκής ορισμένων βακτηριακών λοιμώξεων.

ponos-periodou.jpg

«Μπορεί το ταμπόν να σπάσει τον παρθενικό υμένα;»

Τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως είναι επαναχρησιμοποιήσιμα κύπελλα σιλικόνης ή καουτσούκ που εισάγονται στον κόλπο για τη συλλογή του εμμηνορροϊκού αίματος. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον, οικονομικά και με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούν να διαρκέσουν για αρκετά χρόνια. Τα κύπελλα περιόδου απαιτούν καθαρισμό και υγιεινή μετά από κάθε χρήση για να αποφευχθεί η μόλυνση. Στην χώρα μας δεν είναι διαδεδομένη η χρήση τους, ούτε συστήνεται για τις νεαρές ηλικίες.

Μπορώ να κολυμπήσω στη θάλασσα αν έχω περίοδο;

πηγές: inspirahealthnetwork.org /news18.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved