Πιο δύσκολη από ποτέ η εφηβεία στις μέρες μας; Τι λένε οι έφηβοι

Γιατί οι έφηβοι πιστεύουν ότι η ζωή τους είναι πιο δύσκολη από ποτέ - Τι δείχνει έρευνα

Νίκη Παπανικολάου
Πιο δύσκολη από ποτέ η εφηβεία στις μέρες μας; Τι λένε οι έφηβοι
Bigstock

Δεν είναι εύκολο να είσαι έφηβος, ειδικά στις μέρες μας.

Κι αυτή είναι μια παραδοχή όχι μόνο των ίδιων των εφήβων αλλά και των γονιών.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Pew Research Center, οι ερευνητές ρώτησαν 1.453 γονείς εφήβων εάν ένιωθαν ότι ήταν πιο δύσκολο να είσαι έφηβος πριν από 20 χρόνια ή σήμερα.

Instagram: Οι νέες λειτουργίες δίνουν στους γονείς τον έλεγχο των accounts των παιδιών τους

Το 69% των γονέων απάντησαν ότι ο κόσμος σήμερα είναι πιο σκληρός για τους εφήβους. Το ίδιο παραδέχτηκε και το 44% των εφήβων.

Η μελέτη εξέτασε πολλές διαφορετικές πτυχές της εφηβικής ζωής, όπως τις κοινωνικές πιέσεις , τη βία, τις κοινωνικο- οικονομικές καταστάσεις και πολλά άλλα. Αλλά ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο οι γονείς πιστεύουν ότι η εφηβική ζωή είναι πιο δύσκολη τώρα ήταν λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης , με το 41% ​​να λέει ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο στρεσογόνο παράγοντα και δεύτερο την τεχνολογία γενικά, σε ποσοστό 26%.

Παιδί και social media: Όριο ηλικίας στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θέτει η Αυστραλία

Τι λένε οι έφηβοι για το διαδίκτυο και τα social

Το να είσαι έφηβος δεν ήταν ποτέ εύκολο. Οι αλλαγές πολλές, τα συναισθήματα έντονα και συχνά μη διαχειρίσιμα, οι συγκρούσεις συνεχείς. Ωστόσο, ο κόσμος φαίνεται πολύ διαφορετικός τώρα από ό,τι πριν από δύο δεκαετίες κυρίως λόγω του διαδικτύου.

Ένα έφηβο κορίτσι που συμμετείχε στη μελέτη συνόψισε σε μια φράση της το συναίσθημα της πλειοψηφίας των εφήβων: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λένε στα παιδιά τι να κάνουν και τι να πουν. Και αν δεν το κάνεις, μοιάζεις ανόητος και γίνεσαι σαν απόκληρος της κοινωνίας».

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης δεν ήταν έκπληξη για τον Jeffrey Gottfried, αναπληρωτή διευθυντή στο Pew Research Center και ενός εκ των ερευνητών της μελέτης, επιβεβαίωσαν ωστόσο με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το γεγονός ότι οι έφηβοι θεωρούν την τεχνολογία ως κάτι που κάνει τη ζωή τους πιο δύσκολη και συνάμα ευκολότερη. Αν και οι απαντήσεις ήταν διχασμένες, το γενικό συναίσθημα μεταξύ των εφήβων είναι ότι πιστεύουν ότι η τεχνολογία κάνει τη ζωή τους πιο δύσκολη.

Πώς τα Social Media μας έχουν αλλάξει ως γονείς

f075ae96-paidi-social.jpg

Τα social media είναι ένα νοητικό πεδίο μάχης

Εάν οι φίλοι τσακωθούν ή διαφωνήσουν, οι διαδικτυακές επιθέσεις φαίνεται να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Οι συγκρούσεις δεν μένουν πλέον στο σχολείο, στον αθλητικό χώρο ή στο εμπορικό κέντρο. Με την εμβέλεια της διαδικτυακής αλληλεπίδρασης, οι έφηβοι που θα συγκρουστούν με άλλους, αισθάνονται ότι δεν υπάρχει ασφαλής χώρος για να προστατευτούν.

Ορισμένες μελέτες έχουν επισημάνει ακόμη και την επιδημία του διαδικτυακού εκφοβισμού ως ένοχο για τα ανησυχητικά ποσοστά αυτοκτονιών και την κρίση ψυχικής υγείας των εφήβων.

Η Susanna Park, εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας στην εφαρμογή ευεξίας Skylight, εξηγεί ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ανεξέλεγκτος, με το 46% των εφήβων ηλικίας 13 έως 17 ετών να αναφέρουν ότι τον έχουν βιώσει.

«Αυτό είναι ζήτημα δημόσιας υγείας καθώς τα θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού είχαν σχεδόν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχοσωματικά συμπτώματα (σωματικές παθήσεις που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από ψυχολογικούς παράγοντες όπως το άγχος, το άγχος κ.λπ.) από εκείνα που δεν είχαν ποτέ βιώσει διαδικτυακό εκφοβισμό», εξηγεί η Park.

Από την πλευρά της, η Titania Jordan, συγγραφέας του Parenting in a Tech World δίνει τη δική της εξήγηση του φαινομένου, λέγοντας ότι η επιθετική διαδικτυακή συμπεριφορά συμβαίνει επειδή τα παιδιά ενηλικιώνονται σε «έναν κόσμο όπου κρύβονται πίσω από ένα πέπλο ανωνυμίας που είναι διάχυτο και αποδεκτό.»

Καθώς το τοπίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλάζει συνεχώς, μαθαίνουμε συνεχώς για τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία και στα παιδιά. Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι ανάγκες των παιδιών παραμένουν κατά βάση οι ίδιες: θέλουν σταθερότητα, ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον και γονείς που είναι δίπλα τους ό, τι κι αν συμβεί.

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved