Chroming: Τι είναι το νέο trend που σαρώνει στο Tik Tok και γιατί κρίνεται επικίνδυνο

Bigstock

Ένα νέο επικίνδυνο challenge «τρεντάρει» στα social media.

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών και των εφήβων έχει κατακλύσει το TikTok, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το «chroming» ή «spraying» είναι η εισπνοή τοξικών ουσιών κυρίως υδρογονανθράκων με σκοπό μια σύντομη αίσθηση ευφορίας (getting high). Εκτός από εθισμό, η εισπνοή των τοξικών ατμών μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, εγκεφαλική βλάβη, κώμα ή ακόμα και θάνατο.

Οι τοξικές αυτές χημικές ουσίες περιλαμβάνονται σε σπρέι μαλλιών, αποσημτικά, προϊόντα καθαρισμού, βερνίκια νυχιών, μεταλλικές μπογιές, διαλυτικά χρώματα και πολλά άλλα.

Το «chroming» είναι ένα trend που κερδίζει έδαφος μεταξύ των εφήβων και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλά παιδιά.

Πώς «επιτυγχάνεται» το chroming

Ενώ το «chroming» είναι ο γενικός όρος για την εισπνοή, υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την εισπνοή. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Huffing: Η ουσία τοποθείται σ' ένα πανί κρατώντας την πάνω από τη μύτη και το στόμα για να εισπνευθεί.
  2. Μέσω συσκευασίας: Η ουσία τποθείται σε μία πλαστική σακούλα και εισπνέεται μέσω των ατμών από ένα μικρό «άνοιγμα».
  3. Sniffing: Η ουσίαεισπνέεται απευθείας από τη μύτη
  4. Ψεκασμός: Η ουσία «εψκάζεται απευθείας στη μύτη ή στο στόμα.

Viral Tik Tok βίντεο: Αφήνουν κρυμμένα χαρτονομίσματα σε βρεφικά είδη για να βοηθήσουν μαμάδες

Πόσο επικίνδυνο είναι το «αέριο γέλιου»

«Αν και η εισπνοή τοξικών ουσιών δεν είναι νέο φαινόμενο στους εφήβους, τώρα αναβιώνει και διαφημίζεται στα social media ως challenge», τονίζει η δρ Betty Choi σε συνέντευξή της στο CNN.

Η απομάκρυνση του υποξειδίου του αζώτου – που αναφέρεται ως «αέριο γέλιου» και «χίπι κρακ» – είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να γίνει κάποιος high, χωρίς τη χρήση «σκληρών ναρκωτικών», αν και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, αναφέρει η New York Post.

Το υποξείδιο του αζώτου πωλείται νόμιμα. Παρόλα αυτά, αυτές οι εισπνοές έχουν ως αποτέλεσμα μια βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση της εγκεφαλικής δραστηριότητας στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

«Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είναι εύκολο να βρεθούν στα σπίτια και φθηνά να αγοραστούν στα καταστήματα. Η χρωστική μπορεί να γίνει εθιστική όταν γίνεται ξανά και ξανά», υπογράμμισε η ειδικός.

Το «chroming» έχει οδηγήσει σε θανάτους και νοσηλείες παιδιών τους τελευταίους μήνες.

«Σύμφωνα με το National Survey και την έκθεσή "Drug Use and Health" το 2020, η χρήση εισπνεόμενων ουσιών κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1990 και είχε πτωτική τάση τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αλλά τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά πειραματισμού μεταξύ των εφήβων έχουν αυξηθεί και πάλι», εξηγεί η δρ Choi.

Ο αριθμός των Αμερικανών εφήβων που κάνουν χρήση εισπνεόμενων ουσιών μειώθηκε από 684.000 το 2015 σε 554.000 το 2022 ,αλλά αυξήθηκε και πάλι πέρυσι σε 564.000, σύμφωνα με το US Substance Abuse and Mental Health Services Administration.

3 Tik Tok challenges που είναι επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών

Οι επιπτώσεις του Chroming

Το «chroming» μπορεί να προκαλέσει συγκεχυμένη ομιλία, παραισθήσεις, ζάλη, ναυτία, εμετό και άλλες σοβαρές παρενέργειες όπως καρδιακές προσβολές, επιληπτικές κρίσεις , ασφυξία ή θάνατο. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε εσωτερικά όργανα όπως είναι ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες και άλλα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το «σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου από τη μυρωδιά» μπορεί να συμβεί μετά από μία μόνο χρήση.

«Συχνά υπάρχει μία υποκείμενη ψυχιατρική συνιστώσα αυτών των παιδιών που απλά ψάχνουν να χαλαρώσουν ή να αυτοθεραπευτούν», δήλωσε στο CNN ο δρ Anthony Pizon, καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιοτου Πίτσμπουργκ.

Τέλος, ένα επιστημονικό άρθρο από το Journal of Drug and Alcohol Research αποκάλυψε ότι η μακροχρόνια χρήση εισπνεόμενων μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση, όπως αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, χαμηλότερο IQ και μειωμένη κρίση.

WhipTok: H σκοτεινή γωνιά του TikTok

Σε μια σκοτεινή γωνιά του TikTok, χρήστες oι οποίοι αναρτούσαν περιεχόμενο που σχετιζόταν με το «chroming», γνωστό και ως «WhipTok», είδαν τις αναρτήσεις τους να αφαιρούνται από την ίδια την πλατφόρμα , δεδομένου ότι παραβίαζαν τους κανόνες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 109 σχετικά βίντεο που είχαν αναρτηθεί στο TikTok και τα οποία είχαν συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 25 εκατομμύρια views. Αναζήτησαν πληροφορίες σχετικά με την ηλικία και το φύλο των δημιουργών των βίντεο, τυχόν αναφορές για συγκεκριμένες χημικές ουσίες ή για τους κινδύνους που ενέχει η επαναλαμβανόμενη χρήση.

Διαπιστώθηκε ότι 1 στα 3 βίντεο προωθούσαν την εισπνοή τοξικών ατμών από ανεξίτηλους μαρκαδόρους. Άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν οι ανήλικοι ευρέως, ήταν βερνίκια νυχιών (12%), διαλυτικά μπογιάς (11%), βενζίνη (11%), αποσμητικά σπρέι (11%) και λακ μαλλιών (6%). Περισσότερα τα μισά βίντεο αναφέρονταν στον εθισμό.

H #RangeRoverMom στο Tik Tok: Σύμβολο ενδυνάμωσης ή επίδειξη πλούτου

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι οι έφηβοι χρησιμοποιούν καθημερινά οικιακά προϊόντα που είναι εύκολα προσβάσιμα», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας και ερευνήτρια Keerthi Krishna στο Ιατρικό Κέντρο Παίδων Cohen στη Νέα Υόρκη. «Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς και οι δάσκαλοι είναι λιγότερο πιθανό να εντοπίσουν τη συμπεριφορά, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενης χρήσης και εθισμού μεταξύ των εφήβων» τόνισε.

Το TikTok απαγόρευσε τον όρο αναζήτησης «chroming challenge» και άλλες σχετικές λέξεις. Ωστόσο, δημοσιογράφοι του Yahoo News εντόπισαν κάποια βίντεο που σχετίζονταν με το chroming, μετά την απαγόρευση. Προφανώς, ενημέρωσαν την πλατφόρμα και εκείνη τα αφαίρεσε.

Ο δρ Pizon προειδοποίησε ότι τα παιδιά που «επιδίδονται σε αυτή τη δραστηριότητα κινδυνεύουν πιθανότατα να αναζητήσουν πιο ισχυρά ναρκωτικά» και συνέστησε στους γονείς να πετάξουν ή να κλειδώσουν αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «chroming» και ενδεχομένως να παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο.

Πηγές:nypost.com, gizmodo.com, CNN

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved