«Save Youth»: Τίθεται σε λειτουργία τις επόμενες μέρες - Θα είναι διαθέσιμη σε γονείς και παιδιά
Με το πάτημα ενός κουμπιού θα ενημερώνεται η Αστυνομία προκειμένου να παρέμβει άμεσα.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται σε τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή «Save Youth» από την Ελληνική Αστυνομία σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά βίας μεταξύ των ανηλίκων που έχουν χτυπήσει...κόκκινο.
Γιατί έχουν ξεφύγει τα περιστατικά βίας μεταξύ των ανηλίκων;Ο ρόλος της οικογένειας και τα νέα μέτρα
Το παιδί θα μπορεί με το κινητό του να ειδοποιεί την Αστυνομία αν αισθάνεται ότι για οποιονδήποτε λόγο κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα.
«Είναι θέμα ημερών να είναι διαθέσιμη και για τους γονείς και για τα παιδιά», είπε μιλώντας στο MEGA, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου.
Γιατί τα παιδιά έχουν εξοικειωθεί με τη βία;
«Για τη συγκεκριμένη εφαρμογή δεν χρειάζεται να υπάρχει νωρίτερα καταγγελία, θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε οποιονδήποτε πολίτη, απλώς αφού εισέλθει κάποιος στην εφαρμογή θα πρέπει να βάλει κάποια στοιχεία, ανάλογα με την ηλικιακή του ομάδα του δίνονται οι πληροφορίες που πρέπει να κατέχει και αν είναι γονέας πώς μπορεί να προστατεύσει το παιδί του», εξήγησε η κα Δημογλίδου.
Για να κατέβει η εφαρμογή στα κινητά των παιδιών δεν χρειάζεται η συναίνεση του γονέα, γιατί ένα παιδί μπορεί να κακοποιείται μέσα στην οικογένεια. Όταν ενεργοποιείται το κουμπί, φτάνει ο σύνδεσμος στην Αστυνομία με το σημείο που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή προκειμένου να το εντοπίσει και να παρέμβει.
Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, ο γονέας με την ενεργοποίηση του κουμπιού δε θα ενημερώνεται, θα ενημερώνεται μόνο η Αστυνομία.
Ενδοσχολική βία: Νέες ποινές, ευθύνες στους γονείς και λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών
Safe Youth - Panic Button
Όπως προαναφέρθηκε την εφαρμογή Safe Youthθα μπορούν να την κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο και οι γονείς και τα παιδιά. Για τους γονείς παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να αντιληφθούν ότι κάτι συμβαίνει σε περίπτωση που δεν έχουν υποψιαστεί κάτι. Θα είναι ελεύθερη εφαρμογή για όλους τους πολίτες.
«Απλώς το κουμπί πανικού, το My Button, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, θα είναι διαθέσιμο μόνο για τους ανηλίκους άνω των 12 ετών και θα μπορούν να το ενεργοποιήσουν σε περίπτωση που βρίσκονται σε κίνδυνο, για να καλούν άμεσα την αστυνομία στο σημείο στο οποίο κινδυνεύουν και κακοποιούνται», εξήγησε η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις”.
Πλατφόρμα Stop-bullying.gr
Το panic button για μαθητές είναι ακόμα ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστούν τα σχεδόν καθημερινά περιστατικά βίας και επιθετικότητας μεταξύ των ανηλίκων εντός και εκτός σχολείου.
Ήδη, από τα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς λειτουργεί η πλατφόρμα Stop-bullying.gr
Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει προφίλ χρήστη 1.243 γονείς/κηδεμόνες και 185 μαθητές, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 285 και 43 αναφορές, αντίστοιχα. Τα ίδια τα σχολεία διαχειρίστηκαν την πλειονότητα των περιστατικών ενώ η τετραμελής ομάδα δράσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης παρενέβη σε 17 περιπτώσεις.
Μία από τις σημαντικότερες πτυχές της πλατφόρμας είναι η απαίτηση για πλήρη προσωπικά στοιχεία του καταγγέλοντα. Συμπεριλαμβανομένου του ΑΜΚΑ. Αυτό επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τα περιστατικά με μεγαλύτερη ακρίβεια και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των θυμάτων και την αντιμετώπιση των δραστών.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα δεν αποτελεί μέσο για τους εκπαιδευτικούς να καταγγέλουν περιστατικά. Ωστόσο, έχουν πρόσβαση σε αυτήν μόνο σε περιπτώσεις που εμπλέκονται άμεσα. Είτε ως μέλη των αρμόδιων επιτροπών, είτε εάν υπάρχει καταγγελία εναντίον τους.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της πλατφόρμας είναι η δημιουργία ομάδων δράσης, σε επίπεδο σχολικών μονάδων και διευθύνσεων εκπαίδευσης. Αυτές οι ομάδες, αποτελούνται από ειδικούς επιστήμονες, όπως ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Και αναλαμβάνουν τη διαχείριση κρίσεων με υποστήριξη των σχολικών μονάδων, στην αντιμετώπιση των περιστατικών βίας και εκφοβισμού. Παρέχουν επίσης παρακολούθηση και επίβλεψη, ενώ ασκούν και εποπτεία σχετικά με τον χειρισμό των υποθέσεων, στο εσωτερικό των σχολικών μονάδων.
Εκτός από τις λειτουργίες που αφορούν τη διαχείριση περιστατικών, οι ομάδες αυτές είναι υπεύθυνες και για τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων. Που θα περιλαμβάνουν παρατηρήσεις και συμπεράσματα για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας, σε επίπεδο σχολικών μονάδων. Αυτές οι εκθέσεις, θα αποστέλλονται στους ανώτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και θα συμβάλλουν στη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών και των προγραμμάτων αντιμετώπισης της βίας στα ελληνικά σχολεία.