Γιατί τα οικογενειακά γεύματα είναι σημαντικά για τη διατροφή των παιδιών;
Συμβουλές για επιτυχημένα οικογενειακά γεύματα.
Τα οικογενειακά γεύματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών.
Δείτε παρακάτω ορισμένους από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα οικογενειακά γεύματα είναι σημαντικά για τη διατροφή των παιδιών, μαζί με συμβουλές για το πώς να αξιοποιήσετε αυτόν τον χρόνο μαζί με τα παιδιά.
Πώς θα κάνετε την ώρα του φαγητού σημαντική για όλη την οικογένεια;
Ποια είναι τα οφέλη από τα οικογενειακά γεύματα;
Διατροφικά πλεονεκτήματα
Ισορροπημένη διατροφή: Τα οικογενειακά γεύματα περιλαμβάνουν συχνά μια ποικιλία ομάδων τροφίμων, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά λαμβάνουν ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες στα γεύματα της οικογένειας.
Έλεγχος μερίδων: Η κατανάλωση φαγητού μαζί με τα παιδιά μπορεί να σας επιτρέψει να παρακολουθείτε το μέγεθος της μερίδας και να ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακούν τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού τους.
Πώς θα κάνετε την ώρα του φαγητού σημαντική για όλη την οικογένεια;
Βελτιωμένες διατροφικές συνήθειες
Έκθεση σε νέα τρόφιμα: Τα τακτικά οικογενειακά γεύματα εκθέτουν τα παιδιά σε μία ευρύτερη ποικιλία φαγητών και γεύσεων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιλεκτικής διατροφής και να ενθαρρύνει τα παιδιά να δοκιμάσουν νέες γεύσεις.
Ισορροπημένες επιλογές: Τα παιδιά που συμμετέχουν σε οικογενειακά γεύματα είναι πιο πιθανό να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, τόσο στο σπίτι όσο και όταν τρώνε έξω. Μαθαίνουν να εκτιμούν τη γεύση και τα οφέλη των θρεπτικών τροφών.
Συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη
Οικογενειακό δέσιμο: Η ώρα του γεύματος παρέχει την ευκαιρία στα μέλη της οικογένειας να συνδεθούν, να μοιραστούν τα νέα της ημέρας τους και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους. Αυτή η αίσθηση της υποστήριξης μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συναισθηματική υγεία των παιδιών.
Επικοινωνιακές δεξιότητες: Οι συνομιλίες κατά τη διάρκεια των γευμάτων βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες. Μαθαίνουν να ακούν, να εκφράζονται και να συμμετέχουν σε συζητήσεις.
Ακαδημαϊκή και συμπεριφορική βελτίωση
Καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε τακτικά με τις οικογένειές τους τείνουν να έχουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Το δομημένο περιβάλλον και η συμμετοχή των γονέων συμβάλλουν στη βελτίωση της εστίασης και της πειθαρχίας.
Μειωμένος κίνδυνος προβλημάτων συμπεριφοράς: Τα οικογενειακά γεύματα συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως η κατάχρηση ουσιών και οι διατροφικές διαταραχές. Η συνεπής ρουτίνα και η γονική καθοδήγηση παρέχουν μια σταθερή βάση για τα παιδιά.
Συμβουλές για επιτυχημένα οικογενειακά γεύματα
Δημιουργήστε μια ρουτίνα: Καθιερώστε ένα πρόγραμμα γευμάτων που λειτουργεί για την οικογένειά σας. Η συνέπεια βοηθά τα παιδιά να ξέρουν τι να περιμένουν και να ανυπομονούν για τα γεύματα.
Ζητήστε τη βοήθεια των παιδιών στην προετοιμασία των γευμάτων: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βοηθήσουν στον προγραμματισμό γευμάτων, τα ψώνια και το μαγείρεμα. Αυτή η συμμετοχή μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον τους για το φαγητό και την προθυμία τους να δοκιμάσουν νέα πιάτα.
Κάντε την ώρα του γεύματος απολαυστική: Διατηρήστε την ατμόσφαιρα θετική και χωρίς άγχος. Αποφύγετε να συζητάτε αρνητικά θέματα κι εστιάστε στο να μοιράζεστε ιστορίες και να απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου.
Περιορίστε τους περισπασμούς: Κλείστε την τηλεόραση, αφήστε τα τηλέφωνα και δημιουργήστε ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς. Αυτό βοηθά όλους να παραμείνουν παρόντες και να συμμετέχουν στο γεύμα και τη συζήτηση.
Γίνετε πρότυπο: Αν ακολουθείτε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες τα παιδιά είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν αυτές τις συνήθειες καθώς τείνουν να μιμούνται τους γονείς τους.
Τα οικογενειακά τραπέζια ωφελούν την υγεία και όχι μόνο
Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή: Αφήστε τα παιδιά να σερβίρουν τον εαυτό τους και να κάνουν επιλογές για το τι και πόσο θα φάνε. Αυτό ενισχύει την ανεξαρτησία και τους βοηθά να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με το φαγητό.
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com