Bigorexia και έφηβα αγόρια: Tι είναι και πώς επηρεάζει τις ζωές τους

H bigorexia κάνει το άτομο να βλέπει τον εαυτό του πιο μικρόσωμο από ό,τι πραγματικά είναι.

Τόνια Καραγιάννη
Bigorexia και έφηβα αγόρια: Tι είναι και πώς επηρεάζει τις ζωές τους
Bigstock

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την υγεία ως «μια κατάσταση σωματικής, κοινωνικής και ψυχικής ευεξίας και όχι απλώς την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Η «σωματική» και η «ψυχική» ευεξία σε αυτόν τον ορισμό είναι στενά συνδεδεμένη με το σώμα και τις σωματικές αντιλήψεις των ατόμων. Για παράδειγμα, το άγχος για την αύξηση βάρους αποτελεί ένδειξη δυσαρέσκειας με την εικόνα του σώματος.

Αγόρια και διατροφικές διαταραχές

Τι ειναι η «Βigorexia»;

Το 1997, ο όρος Μυϊκή Δυσμορφική Διαταραχή, αναφερόμενη και ως «Bigorexia» επινοήθηκε για να περιγράψει μια αναπτυσσόμενη κατάσταση η οποία, χαρακτηρίζεται από την επιθυμία των ατόμων να έχουν λιγότερη λιπώδη μάζα και εμμονή με την αύξηση της μυϊκής μάζας σε αυτό το πλαίσιο.

Αίτια - παράγοντες εμφάνισης

Περιλαμβάνει περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η επιρροή των μέσων ενημέρωσης, η ανασφάλεια, η επιρροή των συνομηλίκων και οι διατροφικές συμπεριφορές αυτών, καθώς και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η τελειομανία.

Τελειομανές παιδί: Πώς να το αναγνωρίσετε και πώς να το βοηθήσετε

Είναι η bigorexia διατροφική διαταραχή;

Θεωρείται ότι είναι μια παραλλαγή ή υποκατηγορία Σωματοδυσμορφικής Διαταραχής καθώς, τα άτομα αυτά τυπικά, δεν ανησυχούν για την αύξηση ή την απώλεια βάρους όπως συμβαίνει στις διατροφικές διαταραχές. Τους ενοχλεί κυρίως, η έλλειψη μυϊκής ανάπτυξης και το μικρό μέγεθος σώματος. Για αυτό το λόγο, η “Bigorexia” δεν αποτελεί αυτού κάθε αυτού διατροφική διαταραχή. Ωστόσο, διαταραγμένες διατροφικές πρακτικές μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τα άτομα που εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή.

Τα έφηβα αγόρια στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Η διαταραχή είναι μια αναδυόμενη κατάσταση που επηρεάζει επί το πλείστον τα έφηβα αγόρια και τους άνδρες bodybuilders. Αυτά τα άτομα έχουν εμμονές να γίνουν επαρκώς μυώδεις με αποτέλεσμα, να υιοθετούν παράλογες και επικίνδυνες πρακτικές όπως: το ξόδεμα πολλών ωρών στο γυμναστήριο, τη σπατάλη υπέρογκων ποσών σε αναποτελεσματικά προγράμματα ασκήσεων, ξόδεμα χρημάτων στα συμπληρώματα διατροφής, υιοθέτηση διαταραγμένων διατροφικών συνηθειών, ακόμη και χρήση ουσιών.

Τα στοιχεία βέβαια, στη βιβλιογραφία δείχνουν ότι η αρνητική εικόνα σώματος και το άγχος της εμφάνισης γίνονται κοινά και μεταξύ των φοιτητών θέτοντας, αυτόν τον πληθυσμό σε κίνδυνο για σωματικές δυσμορφικές διαταραχές όπως η «Bigorexia». Οι κακές διατροφικές συνήθειες που προκαλούνται από κοινωνική ανικανότητα, περιορισμένο εισόδημα και έλλειψη διατροφικών γνώσεων στο συγκεκριμένο πληθυσμό είναι γνωστό ότι σχετίζονται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο μειωμένων διατροφικών στάσεων και μη μεταδοτικών ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον.

Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να μαθαίνουν στα έφηβα παιδιά τους να είναι τέλεια

Συμπτώματα της bigorexia

Η Bigorexia είναι κατά κύριο λόγο μια κατάσταση ψυχολογικής φύσεως αν και, μπορεί να εμφανιστεί και με σωματικές εκδηλώσεις.

Κάποιος με «Bigorexia» μπορεί να εμφανίσει μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Eμμονή με την εμφάνιση, που μερικές φορές ονομάζεται έλεγχος καθρέφτη (επίμονο κοίταγμα στον καθρέφτη, υπερβολική περιποίηση, αναζήτηση επιβεβαίωσης).
  • Υπεραπασχόληση με ένα ή περισσότερα ‘’ελαττώματα’’ στην εξωτερική εμφάνιση τα οποία, δεν είναι εμφανή στους άλλους.
  • Προσήλωση στη διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής.
  • Xρήση φαρμάκων και στεροειδών που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση.
  • Δυσαρέσκεια με την εμφάνιση που οδηγεί σε καταθλιπτικές διαθέσεις ή θυμό, σημαντικό στρες ή ανεπάρκεια στη λειτουργικότητα στο κοινωνικό, επαγγελματικό επίπεδο.

Διατροφή στη εφηβεία : Το πρόχειρο φαγητό και ο ρόλος της άσκησης

Υπάρχει θεραπεία;

Εάν δείτε ότι τα έφηβα αγόρια σας έχουν κάποια από τα συμπτώματα που ενδεχομένως να υποδηλώνουν την ύπαρξη της διαταραχής θα χρειαστεί, να αναζητήσετε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για τη θεραπεία της κατάστασης. Οι ψυχοθεραπευτές δουλεύουν συνήθως με τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που αφορούν κυρίως την εικόνα του σώματος και βοηθούν στην αναγνώριση των επιπτώσεων της διαταραγμένης αυτής σκέψης στον τρόπο ζωής και στην εύρεση ισορροπίας.

Διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία: Πώς θα αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια

Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Müge Arslan, Nurcan Yabancı Ayhan, Esra Tansu Sarıyer, Hatice Çolak, Ekin Çevik (2022). The Effect of Bigorexia Nervosa on Eating Attitudes and Physical Activity: A Study on University Students. Int J Clin Pract. 2022 Aug 24; 2022:6325860

Cruz-Sáez S., Pascual A., Wlodarczyk A., Echeburúa E. The effect of body dissatisfaction on disordered eating: the mediating role of self-esteem and negative affect in male and female adolescents. Journal of Health Psychology . 2020;25(8):1098–1108. doi: 10.1177/1359105317748734.

Badenes-Ribera L., Rubio-Aparicio M., Sánchez-Meca J., Fabris M. A., Longobardi C. The association between muscle dysmorphia and eating disorder symptomatology: a systematic review and meta-analysis. Journal of behavioral addictions . 2019;8(3):351–371.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved