Πώς μιλάμε στους εφήβους για την αντισύλληψη;
Πότε πρέπει να ξεκινήσουμε να ενημερώνουμε τα παιδιά μας γύρω από θέματα αντισύλληψης; Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία αλλά κατάλληλη ενημέρωση! Για να συμβουλέψεις «σωστά» το μικρό σου πρέπει πρώτα να ενημερωθείς η ίδια.
Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο περισσότερες απορίες έχουν. Πόσο μάλλον στην εποχή μας που η σεξουαλική ζωή των νέων ξεκινά πολύ νωρίτερα από ότι παλαιότερα. Πιο συγκεκριμένα, στην εφηβεία έχουμε την κορύφωση της σεξουαλικότητας για αυτό και είναι μία «δύσκολη» περίοδος στη ζωή των νέων καθώς βιώνουν πολυάριθμες σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές μεταβολές, οι οποίες συμβαίνουν σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.
Στη χώρα μας οι μισές έφηβες ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή πριν τα 17 έτη, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών, είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα. Εντύπωση προκαλεί και ο αριθμός των εκτρώσεων, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ 100.000-150.000, με το 20-25% αυτών, να αφορά νεαρά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών. Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν πως υπάρχει ελλιπής ενημέρωση, ενώ η πλειοψηφία αγνοεί βασικές πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και την προστασία γύρω από ένα τόσο σημαντικό θέμα υγείας.
Ενημέρωσε έγκυρα και έγκαιρα το παιδί σου για τις επιλογές του
Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσεις με το παιδί σου τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μεθόδου και να το βοηθήσεις να επιλέξει. Επειδή τουλάχιστον, στη χώρα μας η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία δεν γίνεται εγκαίρως και επαρκώς, θα πρέπει να αναλάβεις εσύ τον ρόλο του δασκάλου, ώστε να το βοηθήσεις να αποφύγει την πιθανότητα μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και να προστατευτεί από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι οι έφηβοι ενημερώνονται σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο και τους φίλους τους καθώς μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν ανοιχτά τα θέματα που τους απασχολούν μαζί σου. Το www.prosexo.gr είναι ένα νέο site που περιέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι τόσο εσύ όσο και τα παιδιά σου πάνω σε ζητήματα αντισύλληψης. Εκεί, θα ενημερωθείς για όλες τις νέες αντισυλληπτικές μεθόδους και θα βρεις συμβουλές για να μιλήσεις «ανοιχτά» για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα υγείας που μας απασχολεί όλους.
Τι επιλογές έχει λοιπόν η κορούλα σου;
Κάθε μητέρα πρέπει να ενημερώνει τα κορίτσια της για της επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να τις βοηθήσει να επιλέξουν εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους και τον τρόπο ζωής τους. Για τον λόγο αυτό, πριν προχωρήσεις σε αυτό το βήμα πρέπει πρώτα να ενημερωθείς η ίδια πάνω στο θέμα.
Στην εποχή μας, υπάρχουν ορμονικές μέθοδοι, που έχουν προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής και τις ανάγκες των εφήβων και των γυναικών. Μία από αυτές είναι ο κολπικός δακτύλιος (NuvaRing©), που περιέχει χαμηλή δόση ορμονών και τοποθετείται στον κόλπο για διάστημα τριών εβδομάδων και αφαιρείται για μια εβδομάδα, στην οποία η έφηβη έχει εμμηνορρυσία. Μάλιστα οι γυναίκες μπορούν να ελέγχουν από μόνες τους τη σωστή τοποθέτησή του.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθούμε και στις επονομαζόμενες μακράς διάρκειας αναστρέψιμες αντισυλληπτικές μεθόδους. Υπάρχουν δύο είδη ενδομήτριων σπειραμάτων (IUD), που παρέχουν μακράς διάρκειας αντισυλληπτική δράση και τοποθετούνται εντός της ενδομήτριας κοιλότητας, κατάλληλα για έφηβες που έχουν ξεκινήσει τις σεξουαλικές τους επαφές. Το ένα εξ’ αυτών είναι το σπείραμα από χαλκό, ενώ το άλλο εκλύει λεβονοργεστρέλη.
Τέλος, τα ορμονικά εμφυτεύματα, τοποθετούνται στο αντιβράχιο παρέχοντας μακράς διάρκειας αντισυλληπτική δράση. Απελευθερώνουν την ουσία ετονογεστρέλη, δρώντας όπως η ενέσιμη ορμονική αντισύλληψη με διάρκεια από τρία έως πέντε έτη, με δευτερεύοντα πλεονεκτήματα, όπως η βελτίωση της δυσμηνόρροιας και του πυελικού άλγους.
Περισσότερες πληροφορίες για αυτά και πολλά ακόμα θέματα που αφορούν στην αντισύλληψη θα βρεις στο www.prosexo.gr . Η γνώση είναι δύναμη. Ενημέρωσε τα παιδιά σου και μάθε τους πώς να γίνουν πιο υπεύθυνα, ώστε να μπορούν να χαρούν ελεύθερα τη σεξουαλική τους ζωή!