Εφηβεία: Το παιδί μου δεν με σέβεται. Πώς να το αντιμετωπίσω;
Οι έφηβοι συμπεριφέρονται με αγένεια κατά καιρούς.
Ένα παιδί στην εφηβεία είναι σχεδόν ενήλικας ή πλησιάζει πολύ προς την ενηλικίωση. Αυτή την περίοδο της ζωής του βιώνει και αναπτύσσει σκέψεις και συμπεριφορές που δεν είχε ποτέ πριν. Αυτή είναι η εποχή που συνήθως έχει μια ριζική και αντίθετη άποψη για τα πάντα.
Τώρα που αρχίζει να σκέφτεται, να αναλύει και να αμφισβητεί τα πάντα γύρω του, μια αλλαγή στη συμπεριφορά και την προσέγγισή του στην οικογένειά του θα πρέπει να θεωρείται ως ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης.
Γιατί οι έφηβοι γίνονται αγενείς
Ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του εφήβου είναι και οι πάρα πολλοί περιορισμοί. Η εφηβεία είναι η περίοδος που το παιδί αναζητά την ανεξαρτησία του. Οι πολλοί περιορισμοί θα προκαλέσουν τη δυσαρέσκειά του και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον σεβασμό προς εσάς.
Επίσης, το παιδί μαθαίνει να σέβεται τους άλλους παρακολουθώντας τους γονείς του. Εάν σας βλέπει να μην σέβεστε ο ένας τον άλλο, θα κάνει το ίδιο. Αν δεν σέβεστε το παιδί σας μην περιμένετε σεβασμό από εκείνο.
Πώς να το αντιμετωπίσετε
Τέτοιες συμπεριφορές αναπτύσσονται σχεδόν από κάθε παιδί που μπαίνει στην εφηβεία. Το πώς θα αντιδράσετε είναι πολύ σημαντικό. Παραμείνετε ήρεμοι ακόμα και αν το παιδί σας είναι πολύ αγενές. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προσπαθήσει να δοκιμάσει τα όριά σας- μην του κάνετε τη «χάρη». Από εσάς θα μάθει το πώς θα αντιδρά στις διάφορες καταστάσεις.
Εστιάστε στην ασεβή συμπεριφορά του και όχι στο παιδί το ίδιο. Εξηγήστε του πώς σας κάνει να αισθάνεστε η συμπεριφορά του.
Ορίστε σαφείς κανόνες επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Μπορείτε να συμπεριλάβετε τον έφηβο σας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και εφαρμογής κανόνων κάτι που θα τον κάνει και εκείνον μέρος της διαδικασίας.
Επιστρατεύστε το χιούμορ σας! Απαντώντας με χιουμοριστικό τρόπο – χωρίς να χλευάζετε, γελοιοποιείτε ή σαρκάζετε τη συμπεριφορά του- μπορείτε να ελαφρύνετε την κατάσταση.
Μην αντιδράτε με θυμό. Όταν το έφηβο παιδί σας είναι θυμωμένο μπορεί να πει πράγματα που δεν τα εννοεί. Καλύτερα να παραμείνετε ήρεμοι και να αφήσετε και το παιδί να ηρεμήσει πριν προχωρήσετε σε όποια συζήτηση.
Μην παίρνετε τα πράγματα πολύ προσωπικά. Αντιμετωπίστε την έλλειψη σεβασμού του εφήβου με κατανόηση και ψυχραιμία.
Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου φιλικού ή συγγενικού προσώπου για να κατευνάσετε την ένταση μεταξύ σας. Αν καμία από τις παραπάνω τακτικές δεν βοηθήσει τότε ίσως θα πρέπει να εξετάσετε μήπως υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες που προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά και αν χρειαστεί να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.
Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε πως εφηβεία είναι και θα περάσει. Το σημαντικό είναι το έφηβο παιδί σας να θυμάται πάντα πώς είστε εκεί για εκείνο και έχει την αγάπη και το ενδιαφέρον σας.