Έρευνα: Πόσο επηρεάζουν την υγεία των παιδιών τα χημικά στις συσκευασίες των τροφίμων
Παχυσαρκία και προδιαβήτη είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσουν τα παιδιά που εκτίθενται σε δύο χημικές ουσίες που συχνά υπάρχουν στις συσκευασίες των τροφίμων.
Η μία ουσία είναι φθαλική ένωση, χρησιμοποιείται σε πλαστικά είδη και τα επίπεδά της στα ούρα συσχετίσθηκαν με τον κίνδυνο αντοχής στην ινσουλίνη κατά την εφηβεία. Η δεύτερη ουσία είναι η δισφαινόλη Α (ή BPA), η οποία χρησιμοποιείται σε αλουμινένια και πλαστικά δοχεία, και συσχετίσθηκε με την παχυσαρκία και την αυξημένη περίμετρο μέσης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
Και στις δυο αυτές μελέτες, που φιλοξενούνται στα nea, τα επίπεδα στα ούρα της φθαλικής ένωσης DEHP σχετίζονταν στενά με τις πιθανότητές του να πάσχουν από αντοχή στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί πρόδρομο κατάσταση του διαβήτη. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το 15% των εθελοντών με τα χαμηλότερα επίπεδα της DEHP είχαν αντοχή στην ινσουλίνη, έναντι του 22% εκείνων με τα υψηλότερα επίπεδα της DEHP στα ούρα τους.
Όπως εξήγησε ο δρ Τρασάντε, τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν πως η DEHP είναι η αιτία της αντοχής στην ινσουλίνη, αλλά «είναι πιθανό να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο παράγει ο οργανισμός την ορμόνη για να μεταβολίσει τα σάκχαρα των τροφίμων». Η DEHP χρησιμοποιείται συχνά για να μαλακώνει τα πλαστικά μπουκάλια.