Επιστροφή στο σχολείο: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των γονιών
Τι τους προβληματίζει για τη νέα σχολική χρονιά.
Πολλά σχολεία ανά τον κόσμο έχουν ήδη εισάγει νέους κανόνες λειτουργίας για τη σχολική χρονιά 2020-2021 που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και την μερική εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής των μαθητών στα θρανία με την υποχρέωση να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας .
Στη χώρα μας τα σχολεία θα λειτουργήσουν όπως όλα δείχνουν στις 14 Σεπτέμβρη ( οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 16.00) με τους μαθητές και τους δασκάλους - καθηγητές να φοράνε όλοι μάσκα.
Οι γονείς είναι προβληματισμένοι αφού από τη μια θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία και τα παιδιά τους να μπουν ξανά σε ένα πρόγραμμα, όμως από την άλλη εκφράζουν ανησυχία για το αν θα είναι ασφαλείς.
Το parents.com κατέγραψε και δημοσίευσε τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν οι γονείς για τη νέα σχολική χρονιά καθώς είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο.
Μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις
Για τους περισσότερους γονείς, αν όχι όλους, το μείζον ζήτημα είναι η χρήση μάσκας ειδικά από τους μαθητές μικρότερης ηλικίας. Εκτιμούν ότι δεν είναι εφικτό για ένα παιδί να φοράει τη μάσκα τόσες ώρες και κυρίως να τη χρησιμοποιεί με το σωστό τρόπο. Παράλληλα, αναρωτιούνται πώς μπορείς να πείσεις ένα παιδί να τηρεί τις αποστάσεις όταν παίζει στο προαύλιο χωρίς να ξεχνιέται.
«Η πρώτη μου ανησυχία είναι ότι τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί ενδέχεται να δυσκολευτούν να επιβάλουν μέτρα κοινωνικής απόστασης και άλλα μέτρα ασφαλείας. Είναι η φύση των παιδιών να αλληλεπιδρούν και η εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων μπορεί να αποδειχθεί αδύνατη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Reuben Yonatan από τη Νέα Υόρκη.
Ποιότητα μάθησης
Δεν είναι λίγοι οι γονείς που πιστεύουν ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη διδασκαλία στην τάξη. «Είναι σημαντικό για το παιδί να είναι με τους συμμαθητές του, να συμμετέχει στην τάξη, να διατυπώνει τις απορίες στο δάσκαλο, να υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση», αναφέρει η Rebecca Zanolini από το Nashville.
Αλλαγή στην ψυχολογία των παιδιών
Τα παιδιά με την έναρξη της πανδημίας αναγκάστηκαν να περάσουν διάφορα στάδια του πένθους που περιλαμβάνουν άρνηση, θυμό, κατάθλιψη, αποδοχή καθώς έχασαν τη σωματική επαφή με ανθρώπους που αγαπούν. Αρκετοί γονείς λοιπόν ανησυχούν για τον αντίκτυπο αυτής της «απομόνωσης» στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.