Διαβάζουν οι Ελληνίδες μαμάδες τα παιδιά τους ή όχι; Τι μας απαντήσατε
Τι απάντησε η πλειοψηφία στο poll μας στο Instagram;
Δεύτερη εβδομάδα μαθημάτων μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και σιγά σιγά, μικροί μεγάλοι προσαρμοζόμαστε σε μία νέα καθημερινή ρουτίνα.
Κομμάτι της ρουτίνας αυτής για τα παιδιά είναι φυσικά και το διάβασμα. Πολλά παιδιά διαβάζουν μόνα τους ενώ άλλα μαζί με κάποιον από τους δύο γονείς.
Από ποια ηλικία διαβάζει το παιδί μόνο του;
Αυτό είναι σχετικό και εξαρτάται από το ίδιο το παιδί. Το κάθε παιδί, άλλωστε, είναι διαφορετικό και εξοικειώνεται με το διάβασμα με τους δικούς του ρυθμούς. Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, οι γονείς διαβάζουν μαζί με το παιδί, το καθοδηγούν, διατυπώνουν ερωτήσεις, κάτι που βοηθάει το ίδιο το παιδί να μάθει να διαβάζει σωστά.
Όσο το παιδί μεγαλώνει, είναι πιο πιθανό να διαβάζει μόνο του. Ο γονιός μπορεί να παρέχει βοήθεια και συμβουλές και είναι σημαντικό το παιδί να νιώθει ότι μπορεί να απευθυνθεί σε αυτόν για οποιαδήποτε απορία.
Διαβάζουν οι Ελληνίδες μαμάδες τα παιδιά τους ή όχι;
Την ερώτηση αυτή σας κάναμε μερικές ημέρες πριν μέσω Instagram. Όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα, το 66% των μαμάδων μας απαντήσατε θετικά.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να διαβάσει μόνο του;
Δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον μελέτης
Το περιβάλλον παίζει και αυτό τη σημασία του για να μπορέσει το παιδί να συγκεντρωθεί και να διαβάσει. Δείτε εδώ το άρθρο μας για το πώς μπορείτε να μετατρέψετε το παιδικό δωμάτιο σε έναν ιδανικό χώρο μελέτης. Επίσης, καλό είναι στο δωμάτιο που διαβάζει το παιδί να μην υπάρχει τηλεόραση ή κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή που μπορεί να το αποσυντονίσει.
Δημιουργήστε μία ρουτίνα
Η ύπαρξη ρουτίνας συμβάλλει θετικά στην υγεία του παιδιού, όπως είχαμε δει και πρόσφατα, και πέραν τούτου μπορεί να βοηθήσει το παιδί να εντάξει τη μελέτη στην καθημερινότητά του πιο ομαλά.
Δείξτε του τον τρόπο
Αργά η γρήγορα το παιδί θα μάθει να διαβάζει και μόνο του, το πιο σημαντικό όμως είναι να το κάνει με τον σωστό τρόπο. Όσο ακόμα διαβάζετε παρέα, κάντε του ερωτήσεις που θα το βοηθήσουν να αναπτύξει την κριτική του σκέψη, βοηθήστε το με την απομνημόνευση κανόνων γραμματικής, ιστορίας κτλ.
Να είστε εκεί, αλλά όχι από πάνω
Για να βοηθήσετε το παιδί σιγά σιγά να διαβάζει χωρίς τη δική σας βοήθεια, από εκεί που ήσασταν συνεχώς δίπλα του, αφήστε το για ένα διάστημα μόνο του. Μην απομακρυνθείτε πολύ, ώστε αφενός να νιώθει ότι είστε δίπλα του για ό,τι χρειαστεί και αφετέρου να του δώσετε τον χώρο να ανεξαρτητοποιηθεί.
Μην χρησιμοποιείτε το διάβασμα ως απειλή
Λέγοντας εκφράσεις όπως «εάν δεν διαβάσεις, δεν θα πάμε βόλτα» αυτόματα το παιδί αποτκά αρνητικά συναισθήματα για το διάβασμα και το συνδυάζει με μία δυσάρεστη κατάσταση. Βοηθήστε το παιδί να αγαπήσει το διάβασμα και να το αντιμετωπίζει σε ένα φυσιολογικό κομμάτι της καθημερινής του ρουτίνας.