Επέτειος Πολυτεχνείου: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Intimenews.gr / Λιάκος Γιάννης
  • Τι γιορτάζουμε σήμερα;
  • Τι είναι δικτατορία;
  • Τι συνέβη στις 17 Νοέμβρη 1973;

Για τα περισσότερα παιδιά είναι δύσκολο να κατανοήσουν έννοιες όπως « Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», ή να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τι είναι δικτατορία.

Ακόμα κι αν τα διδάσκονται στο σχολείο, αντιμετωπίζουν τη σημερινή επέτειο όπως κάθε άλλη, ως ημέρα γιορτής και αργίας.

Οι εορτασμοί των επετείων όμως πάντα είναι μια καλή αφορμή να μιλάμε στα παιδιά για το έχει συμβεί στην πατρίδα μας και πώς όλα αυτά τα γεγονότα οδήγησαν να μπορούμε να ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα

Αξιοποιήστε το διαδίκτυο

Στο διαδίκτυο θα βρείτε τεράστιο υλικό για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, που συνοδεύονται με βίντεο, φωτογραφίες και κείμενα. Ξεκινήστε μιλώντας στα παιδιά με απλά λόγια τι συνέβη στο Πολυτεχνείο για να καταλήξετε στην αξία του δημοκρατικού πολιτεύματος και στη σημερινή πραγματικότητα.



Μπορείτε επίσης να ακούσετε ορισμένα τραγούδια από εκείνη την εποχή, πολλά από τα οποία πιθανόν να τα γνωρίζουν από το σχολείο αλλά και να κάνετε χειροτεχνίες.



Η εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.

φώτο: intimenews.gr / Λιάκος Γιάννης

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία.

Aristotelis Sarrikostas/ Associated Press Photographer

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού. Ωστόσο, τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Με πληροφορίες από το sansimera.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved