Διαταραχές ύπνου: Τι να κάνετε όταν το παιδί δεν θέλει να κοιμηθεί στο κρεβάτι του
6 απλές πρακτικές για να δοκιμάσετε όταν το μικρό σας παιδί δεν μένει στο κρεβάτι του.
Όταν το νήπιο παιδί σας δεν μένει στο κρεβάτι του, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο όλης της οικογένειας και το χειρότερο απ' όλα: Αυτή η συνήθεια να πηδά από την κούνια του ενώ προσπαθείτε να το ενθαρρύνετε να συνηθίσει το «μεγάλο κρεβάτι».
Αν αναρωτιέστε πώς να κρατήσετε το μικρό σας στο κρεβάτι του χωρίς εφιαλτικές μάχες, έχουμε μερικές απλές συμβουλές που θα επαναφέρουν όλη την οικογένεια στο «κανονικό» πρόγραμμα ύπνου.
6 χρήσιμες συμβουλές
Πρώτα απ' όλα, πρέπει να αρχίσετε να εξετάζετε τις πιθανές αιτίες.
Μερικά από τα βασικά αίτια που πυροδοτούν αυτή την κατάσταση είναι ο φόβος, η έλλειψη ρουτίνας και ο πολύς ή ο λίγος ύπνος.
1. Αξιολογήστε το τρέχον πρόγραμμα ύπνου
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι συνιστώμενες ώρες ύπνου ανά ηλικία είναι:
- Νήπια
(1 - 2 ετών) 11 - 14 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών ύπνων)
- Προνήπια (3 - 5 ετών)
10 - 13 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών ύπνων)
Εάν το παιδί σας κοιμάται λιγότερο από όσο χρειάζεται, μπορεί να παράγει περισσότερη κορτιζόλη από το φυσιολογικό. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για να μας βοηθά να ξυπνάμε το πρωί.
Η υπερβολική ποσότητα αυτής της ορμόνης μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Με άλλα λόγια, προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι οι ώρες ύπνου του παιδιού σας αντιστοιχούν στις συστάσεις των ειδικών.
Παρομοίως, υπάρχει και το φαινόμενο του υπερβολικού ύπνου. Αν αφήνετε το παιδί σας να κοιμάται μέχρι αργά το πρωί ή να κοιμάται πολλές ώρες το απόγευμα , το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να κοιμηθεί στην ώρα του το βράδυ.
2. Ξεκινήστε μια συνεπή ρουτίνα ύπνου
Τα παιδιά λατρεύουν με τις ρουτίνες!
Για τους γονείς που θέλουν μια εύκολη λύση για να κρατήσουν το μικρό τους παιδί στο κρεβάτι, απλά καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και το παιδί σας.
3. Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον ύπνου
Ακριβώς όπως όταν ήταν βρέφος, ο χώρος ύπνου πρέπει να είναι δροσερός, σκοτεινός και ήσυχος. Οι απλοί τρόποι για να το πετύχετε αυτό περιλαμβάνουν:
- Συσκευή λευκών ήχων ή άκουσμα χαλαρωτικής μουσικής
- Σβήσιμο των φώτων
- Επένδυση σε κουρτίνες συσκότισης
4. Απομακρύνετε τους «περισπασμούς» από το υπνοδωμάτιο
Αν το δωμάτιο του παιδιού σας είναι γεμάτο με παιχνίδια, επενδύστε σε υφασμάτινα κουτιά αποθήκευσης και βάλτε τα όλα εκεί πριν τον ύπνο.
Περιορίστε, επίσης, τα λούτρινα αρκουδάκια καθώς και δώστε την επιλογή μεταξύ δύο ή τριών μικρών βιβλίων για να διαβάσει μόλις φύγετε από το δωμάτιο.
Η ελαχιστοποίηση των περισπασμών μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να παραμείνει στο κρεβάτι του και να κοιμηθεί καλά.
5. Εγκαταστήστε μια παιδική πόρτα ασφαλείας
Για εκείνα τα νήπια που δεν μπορούν παρά να περιπλανώνται, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε μια βρεφική πόρτα.
Αυτό θα του δώσει την ελευθερία να βλέπει ότι τίποτα συναρπαστικό δεν συμβαίνει έξω από το δωμάτιό τους. Μετά από λίγη ώρα αναμονής, το μικρό σας πιθανότατα θα βαρεθεί και θα υποχωρήσει.
6. Δώστε τα κατάλληλα ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
Αυτή είναι ίσως η καλύτερη λύση, γι' αυτό και την κρατήσαμε για το τέλος.
Αν κάθεστε όλη μέρα στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση , δε θα κάνετε καλό ύπνο το βράδυ και το ίδιο ισχύει και για το παιδί σας! Κρατώντας το, λοιπόν, ενεργό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα το κουράσετε και έτσι θα αποκοιμηθεί πολύ πιο εύκολα.
Αν δε φαίνεται να βρίσκετε λύση, μιλήστε με την/τον παιδίατρό σας.
Πηγή: lovetoknow.com