Πανελλήνιες: Όταν τα όνειρα και οι προσδοκίες των γονιών πέφτουν βαριά στους ώμους των παιδιών

Όταν οι προσδοκίες γίνονται υπερβολικές ή μη ρεαλιστικές.

Μαρία Πετρίδη
Πανελλήνιες: Όταν τα όνειρα και οι προσδοκίες των γονιών πέφτουν βαριά στους ώμους των παιδιών
Bigstock

Στη σύγχρονη κοινωνία, οι γονείς συχνά επενδύουν πολλά στις προσδοκίες και τα όνειρα που έχουν για τα παιδιά τους. Αυτές οι προσδοκίες μπορεί να ποικίλουν όπως πχ από την επιθυμία για ακαδημαϊκή αριστεία, μέχρι την εκπλήρωση επαγγελματικών φιλοδοξιών και την επιτυχία σε διάφορους τομείς της ζωής, ή πολύ συχνά την ανάληψη της διοίκησης της οικογενειακής επιχείρησης.

Πανελλήνιες εξετάσεις: Μήπως αγχώνεστε εσείς περισσότερο από ό,τι το παιδί σας;

Ωστόσο, όταν οι προσδοκίες αυτές γίνονται υπερβολικές ή μη ρεαλιστικές, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ψυχολογία και την ανάπτυξη των παιδιών.

Η πηγή των προσδοκιών

Οι γονείς συχνά μεταφέρουν στα παιδιά τους τα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα και φιλοδοξίες. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε επειδή οι ίδιοι δεν κατάφεραν να επιτύχουν αυτά που ήθελαν στη ζωή τους, είτε επειδή θέλουν να δουν τα παιδιά τους να φτάνουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα επιτυχίας. Τις περισσότερες φορές υποτιμούν τα όνειρα και τις επιθυμίες των παιδιών πιστεύοντας ότι εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα, τι πραγματικά θα τα κάνει «επιτυχημένα.» Πιστεύουν ότι γνωρίζουν την ζωή, αγνοώντας ότι το παιδί τους δεν είναι κτήμα τους, είναι ένας εντελώς ξεχωριστός άνθρωπος με δικές του σωματικές και ψυχικές ανάγκες, τρόπο αντίληψης της ζωής, πού έχει το δικαίωμα να θέλει να βιώσει το δικό του ταξίδι, μέσα από τα δικά του όνειρα, σχέδια και αποφάσεις.

Αυτή λοιπόν η μετάδοση των γονεϊκών προσδοκιών μπορεί να δημιουργήσει μια βαριά πίεση στα παιδιά, τα οποία συχνά αισθάνονται ότι πρέπει να ανταποκριθούν στις επιθυμίες των γονιών τους για να τους κάνουν υπερήφανους.

Οι συνέπειες της πίεσης

Η υπερβολική πίεση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχολογική και συναισθηματική υγεία των παιδιών. Το άγχος για την επίτευξη των υψηλών προσδοκιών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα στρες, άγχους, ακόμη και κατάθλιψης. Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να αισθανθούν ότι η αξία τους εξαρτάται αποκλειστικά από την απόδοσή τους, κάτι που μπορεί να υπονομεύσει την αυτοεκτίμησή τους και να τα κάνει να αισθάνονται ανεπαρκή.

Η πίεση αυτή μπορεί επίσης να επηρεάσει τις σχέσεις των παιδιών με τους γονείς τους.

Αντί να αναπτύσσεται μια υγιής, υποστηρικτική σχέση, τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται από τους γονείς τους, αισθανόμενα ότι δεν γίνονται κατανοητά ή ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα δικά τους όνειρα και επιθυμίες.

Η αναγκαιότητα της υποστήριξης και της κατανόησης

Αγαπημένοι μου γονείς, ξέρω ότι ανησυχείτε και θέλετε να προλάβετε λάθη που πιστεύετε ότι μπορεί να βλάψουν τα παιδιά σας.

Να θυμάστε όμως ότι η εμπειρία που έχετε δεν μεταδίδεται, αντιθέτως χτίζεται μέσα από λάθη εμπειρίες, αποφάσεις και αρκετή δουλειά.

Αφήστε τα παιδιά να την αποκτήσουν μέσα από αυτήν την φυσιολογική διαδικασία, γιατί έτσι θα γίνουν ώριμα και δυνατά άτομα.

Μείνετε στο πλευρό τους διακριτικά και ενθαρρύνετε τα να ακολουθήσουν τα δικά τους όνειρα και αν αποτύχουν, θυμίστε τους ότι είναι καλύτερα να μετανιώνουν για αυτά που κάνουν παρά για αυτά που φοβήθηκαν να κάνουν.

Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίζετε την ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στην υποστήριξη και στις προσδοκίες.

Η ενθάρρυνση των παιδιών να ακολουθήσουν τα δικά τους όνειρα και να ανακαλύψουν τις δικές τους κλίσεις και ενδιαφέροντα μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν με υγιή τρόπο.

Εσείς ως γονείς χρειάζεται να είστε παρόντες για να παρέχετε καθοδήγηση και υποστήριξη, αλλά και να επιτρέπετε στα παιδιά σας να κάνουν τα δικά τους λάθη και να μάθουν από αυτά.

Να ακούτε να συμβουλεύετε και να αφήνετε χώρο και χρόνο στα παιδιά δείχνοντας σεβασμό στις αποφάσεις και τις δράσεις τους.

Οδηγός για το άγχος των εξετάσεων: Συμβουλές για γονείς και μαθητές

Συμπέρασμα

Όταν τα όνειρα και οι προσδοκίες των γονιών πέφτουν βαριά στους ώμους των παιδιών, μπορεί να προκληθούν σοβαρά ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα. Είναι σημαντικό για εσάς που ζείτε το υπέροχο ταξίδι της γονεικότητας να αναγνωρίζετε την σημασία της υποστήριξης χωρίς υπερβολικές πιέσεις, δίνοντας στα παιδιά σας την ελευθερία να ανακαλύψουν και να ακολουθήσουν τα δικά τους όνειρα. Μόνο έτσι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά θα μεγαλώσουν με υγεία, αυτοπεποίθηση και ευτυχία.

Όσοι έχετε παιδιά που δίνουν αυτήν την περίοδο πανελλήνιες και είναι γεμάτα άγχος, αγωνία και εκνευρισμό, προσπαθήστε να τα καθησυχάσετε λέγοντας τους, πόσο υπερήφανοι είστε για αυτά, πόση ευγνωμοσύνη νιώθετε που ήρθαν στην ζωή σας και ότι αυτό δεν θα το αλλάξει κανένα αποτέλεσμα θετικό ή αρνητικό των εξετάσεων.

Αγκαλιάστε τα και διαβεβαιώστε τα, ότι θα χαρείτε διπλά με την επιτυχία τους και θα είστε στο πλευρό τους για να τα στηρίξετε στην αποτυχία.

Θυμίστε τους ότι στην ζωή υπάρχουν πάντα πολλές ευκαιρίες και κάθε αποτυχία οδηγεί πιο κοντά σε αυτές αρκεί να το θέλουν και να μην εγκαταλείπουν.

Προφορικές εξετάσεις: 4 χρήσιμες συμβουλές

Ο χρόνος μοιάζει σαν μια ανάσα που πήρατε την στιγμή που τα πρωτοκρατήσατε στην αγκαλιά σας και μέχρι να πάρετε την δεύτερη, έφτασαν στο κατώφλι της ενηλικίωσης, όμορφα, λαμπερά, γεμάτα όνειρα και πόθο να ανοίξουν τα φτερά τους στους δικούς τους ορίζοντες.

Και ναι είναι υπέροχο να βλέπεις το παιδί σου να θέλει και να μπορεί να χτίσει αυτό που ονειρεύεται, γνωρίζοντας ότι το θεμέλιο στο μερίδιο της χαράς και της ευτυχίας του, είσαι εσύ.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες και σε αυτά που διαλέγουν να μην δώσουν κάνοντας μια άλλη επιλογή.

Ότι και όπου τελικά φτάσουν να το κάνουν μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι.

Μαρία Πετρίδη
Accredited Life Coach

www.monoesymporeis.com
Facebook: Marie Petridi
Instagram: mariepetridi
Youtube: MonoEsyMporeis

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved