Προφορικές εξετάσεις: 4 χρήσιμες συμβουλές

Μερικά tips για τις πανελλήνιες εξετάσεις που πλησιάζουν.

Προφορικές εξετάσεις: 4 χρήσιμες συμβουλές
Bigstock

Η φετινή εξεταστική περίοδος για πολλά λυκειόπαιδα- προσεχώς φοιτητές - πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Πολλά παιδιά χρειάζεται να ακολουθήσουν τη μέθοδο της προφορικής εξέτασης, για αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε 4 συμβουλές που θα βοηθήσουν τα εφηβάκια σας να ξεπεράσουν το άγχος και να παραμείνουν συγκεντρωμένα.

Η αλήθεια είναι πως η προφορική εξέταση έχει και τα καλά της και τα κακά της. Από αρκετούς θεωρείται εύκολη, ενώ άλλοι τρέμουν στην ιδέα της επαφής με τον καθηγητή ή την καθηγήτρια και της face-to-face επικοινωνίας .

Μπορείτε όμως να συμβουλέψετε το έφηβο παιδί σας με τα παρακάτω tips:

1. Nα ακούει προσεκτικά τις ερωτήσεις

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης πρέπει να ακούσει πολύ προσεκτικά τις ερωτήσεις. Μπορεί η εξέταση να βασίζεται στις γνώσεις και στην καλή προετοιμασία, όμως, εάν δεν ακούσει προσεκτικά τις ερωτήσεις μία προς μία, μπορεί να οδηγηθεί σε λάθος «μονοπάτι» και να καταλήξει να απαντά για κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που θα έπρεπε.

panellinies-eksetaseis.jpg

2. Να έχει στο μυαλό του μία ιδέα του τι θα απαντήσει

Μετά το τέλος της ερώτησης δεν χρειάζεται βιασύνη. Δε σημαίνει κάτι αν για λίγα δευτερόλεπτα δεν απαντήσει ότι δεν ξέρει την απάντηση .

Αυτά τα δευτερόλεπτα είναι κρίσιμα για να δημιουργήσει ένα πλαίσιο στο τι περίπου πιστεύει πως πρέπει να απαντήσει. Το να απαντά κανείς αμέσως χωρίς να σκέφτεται, μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα .

3. Να δίνει ξεκάθαρες και περιεκτικές απαντήσεις

Η προφορική εξέταση δεν είναι σαν τη γραπτή. Στη γραπτή υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να μπορέσεις να προσθέσεις «σάλτσες» και να εμπλουτίσεις την απάντηση με διάφορες - πολλές φορές αχρείαστες- πληροφορίες «για να γεμίσει η κόλλα».

Στην προφορική εξέταση , όμως, είναι καλό να συμβουλέψετε το παιδί σας να απαντά ακριβώς στις ερωτήσεις που του κάνουν. Καλό θα ήταν, επίσης, να προσπαθήσει να μην απαντά με γενικές φράσεις . Πρέπει οι απαντήσεις να είναι ξεκάθαρες και να γίνονται κατανοητές από τον εξεταστή.

4. Να προσέχει τις εκφράσεις του προσώπου

Αν είναι από εκείνους τους ανθρώπους των οποίων οι εκφράσεις «ζωγραφίζονται» στο πρόσωπό τους, τότε, θα πρέπει να προσέχει. Θα πρέπει να μη δείχνει το άγχος ή την αμηχανία που τον/την έχει κατακλύσει. Επιπλέον, θα πρέπει να προσέξει μη φανεί ότι δε γνωρίζει τις απαντήσεις. Σε αυτό το κομμάτι θα τον/την βοηθήσει το να δείχνει αυτοπεποίθηση και έτοιμος/η για όλα. Το γνωστό «fake it, till you make it» !

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved