4 ιδέες για να κάνει το παιδί σας επανάληψη το καλοκαίρι

Τέσσερις ιδέες για εκπαιδευτικό παιχνίδι στις καλοκαιρινές διακοπές.

4 ιδέες για να κάνει το παιδί σας επανάληψη το καλοκαίρι
Bigstock

Ο συχνός προβληματισμός των μαμάδων το καλοκαίρι είναι ένας: Τελικά πρέπει τα παιδιά να διαβάζουν ή απλά να ξεκουράζονται; Προφανώς, στόχος των καλοκαιρινών διακοπών είναι η «σιέστα» και το χαζολόγημα των μαθητών, όμως είναι και μια ευκαιρία να εμπεδώσουν καλύυτερα όσα έμαθαν την χρονιά που πέρασε.

Αναμφισβήτητα, η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, όπως έλεγαν και οι πιο παλιοί. Για αυτό, λοιπόν, υπάρχει τρόπος η επανάληψη να γίνει διασκεδαστική.

4 απλοί τρόποι για να κάνει το παιδί σας επανάληψη το καλοκαίρι

1. Ορθογραφία λέξεων

Ζητήστε από το παιδί σας να βρει την ορθογραφία λέξεων που συναντάτε στην καθημερινότητα σας όπως για παράδειγμα πώς γράφεται η λέξη «θάλασσα»;

Ύστερα παροτρύνετέ το να βρει μία λέξη που να αρχίζει από το πρώτο γράμμα της λέξης που σας είπε ή ρωτήστε το «Ποια άλλη λέξη γνωρίζεις που γράφεται με διπλό σύμφωνο

Πότε τα μωρά καταλαβαίνουν τη σημασία των λέξεων; Η επιστήμη απαντά

2. Όνομα – ζώο – πράγμα

Το θυμάστε αυτό το παιχνίδι; Μια διαχρονική εκπαιδευτική δραστηριότητα που εξασκεί τόσο την φαντασία όσο και την ορθογραφία. Με αφορμή το καλοκαίρι, μπορείτε να προσθέσετε νέες κατηγορίες. Για παράδειγμα αντί για «χώρα» γράψτε «νησιά», ή αντί για «πράγμα», «πράγματα για τη θάλασσα ».

3. Χειροποίητο επιτραπέζιο

Φτιάξτε το δικό σας επιτραπέζιο παιχνίδι.

Πάρτε μερικές ιδέες για το πώς:

Φτιάξε το δικό σας επιτραπέζιο παιχνίδι σε πέντε απλά βήματα!

Κατασκευάστε το δικό σας επιτραπέζιο για τα παιδιά! Φτιάξτε επιτραπέζιο παιχνίδι πίτσα

4. Περιγραφή ταινίας ή βιβλίου

Ζητήστε από το μικρό σας να σας διηγηθεί την ταινία που είδατε χθες στο θερινό σινεμά ή μια σύντομη περιγραφή ή τι του έκανε εντύπωση από το βιβλίο που διαβάσατε χθες μαζί.

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι να εξασκηθεί το παιδί στο τι σημαίνει «χρονική αλληλουχία» και να μπορέσει να περιγράψει μια συνθήκη περιληπτικά. Μπορείτε να ρωτήσετε: «Τι έγινε στην αρχή;», «Τι έγινε μετά;», «Τι συνέβη στο τέλος ;»

5. Κυνήγι Θησαυρού με εκπαιδευτικά στοιχεία

Οργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού στο σπίτι, στον κήπο ή στην παιδική χαρά, με κρυμμένα στοιχεία και γρίφους. Δημιουργήστε χάρτες και οδηγήστε το παιδί από «σταθμό« σε «σταθμό», όπου θα πρέπει να λύει γρίφους ή να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με το σχολικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, βάλτε ερωτήσεις μαθηματικών, λογοτεχνίας ή φυσικής, και κρύψτε τις απαντήσεις σε διάφορα σημεία.

Δημιουργικό παιχνίδι μέσα στο σπίτι: Κυνήγι θησαυρού με στοιχεία

Αυτή η δραστηριότητα εξασκεί τη λογική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και τις γνώσεις του παιδιού, ενώ παράλληλα διατηρεί την περιπέτεια και τον ενθουσιασμό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved