Μοντεσσοριανή εκπαίδευση: Δουλειές του σπιτιού για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

Πρακτικές, καθημερινές δραστηριότητες που βοηθάνε τα παιδιά να συντονίσουν τις κινήσεις τους και ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία τους.

Μοντεσσοριανή εκπαίδευση: Δουλειές του σπιτιού για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους
Bigstock

Καθάρισμα τζαμιών, δίπλωμα ρούχων, σφουγγάρισμα, α και να μπουν στη θέση τους τα ψώνια του σουπερμάρκετ .

Κουραστήκατε και μόνο που τις διαβάσατε; Σκέφτεστε πως θα σας «φάνε» τον πολύτιμο χρόνο του Σαββατοκύριακου; Μπορεί ως ενήλικες να σας τρομοκρατεί η ιδέα, αλλά οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να γίνουν ουσιαστικές ευκαιρίες μάθησης για τα παιδιά, τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με αυτές από μικρή ηλικία.

Αν μπαίνατε σε μια τάξη Μοντεσσόρι, θα βλέπατε πολλά παιδιά να κάνουν δουλειές του σπιτιού- αυτό που η Μοντεσσοριανή μέθοδος αποκαλεί «Πρακτικές βιωματικές δραστηριότητες». Τα παιδιά ενδιαφέρονται από τη φύση τους για τις δουλειές που βλέπουν να κάνουν οι γονείς τους και αυτές οι πρακτικές βιωματικές δραστηριότητες είναι που τα βοηθούν να συντονίζουν τις κινήσεις τους, να νιώθουν μέρος της κοινωνίας στην οποία ζουν και να γίνουν ανεξάρτητα.

Σίγουρα, οι ενήλικες μπορούν να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, όμως με υπομονή και δίνοντας χρόνο στα παιδιά για να εξασκηθούν σε αυτές , το αποτέλεσμα θα έχει διάρκεια και θα ελαφρύνουν λίγο το ήδη φορτωμένο σας πρόγραμμα.

Όταν οι δραστηριότητες αυτές εισάγονται μέσα από το παιχνίδι με διασκεδαστικό τρόπο, το παιδί δεν θα έχει τις δουλειές του σπιτιού στο μυαλό του σαν αγγαρείες , αλλά αντιθέτως σαν δραστηριότητες που το κάνουν να νιώθει υπεύθυνο και μέλος της οικογένειας.

Πριν βγάλετε βιαστικά τη σκούπα, θα πρέπει να προετοιμαστείτε λιγάκι.

Όπως ένας ενήλικας δεν θα χρησιμοποιούσε μια παιδική σκούπα για να σκουπίσει, έτσι και τα παιδιά δεν θα πρέπ χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό που δεν έχει το σωστό μέγεθος για την ηλικία τους.

Δουλειές του σπιτιού ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

Δουλειές του σπιτιού για παιδιά 1-3 ετών

1. Τάισμα κατοικιδίου

Μπορείτε να βάλετε το φαγητό της γάτας ή του σκύλου και να τη δώσετε στο παιδί σας για να τη ρίξει στο μπωλ. Μεγαλώνοντας, μπορεί να γεμίζει το μπολάκι με το νερό του.

2. Δίπλωμα πετσετών

Το δίπλωμα μικρών πετσετών είναι ιδανική εισαγωγή για το πλύσιμο και το άπλωμα των ρούχων και ένας υπέροχος τρόπος για να νιώθει το παιδί σας πως συμμετέχει στη διαδικασία.

Αν καθώς σας βοηθά θελήσει να διπλώσει και να ξεδιπλώσει την ίδια πετσέτα ξανά και ξανά, θυμηθείτε πως η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης και ο σωστός τρόπος για να το προετοιμάσετε για τις πιο δύσκολες δουλειές.

3. Πότισμα φυτών

Η φροντίδα των φυτών είναι μια πολύπλευρη δουλειά για την οποία θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για τα παιδιά για να μπορούν να την ολοκληρώσουν επιτυχώς.

Θα ήταν καλό να υπάρχει ένα ποτιστήρι που μπορεί να σηκώσει και να κουβαλήσει εύκολα το παιδί σας μέσα στο σπίτι, όπως επίσης και να έχει μικρές τρύπες για να μην παραποτίσει τα φυτά και να περιοριστεί το νερό που θα πέσει στο πάτωμα.

Δείξτε στο παιδί πως να ελέγχει αν το φυτό χρειάζεται πότισμα και φτιάξτε ένα πρόγραμμα ποτίσματος, μαθαίνοντάς του εκτός από την φροντίδα των φυτών και μερικά πράγματα για τα προγράμματα και τον χρόνο!

4. Τακτοποίηση πραγμάτων από το σουπερμάκετ

Ενθαρρύνετε το παιδί να σας βοηθήσει με τα ψώνια και βοηθήστε το με τη σειρά σας να αναπτύξει τις γλωσσικές του ικανότητες και να μάθει νέα πράγματα καθώς τα τακτοποιείτε παρέα.

Ονομάστε μαζί τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς τα βγάζετε από τις σακούλες! Όταν το παιδί βγάζει από τις σακούλες το φαγητό που θα δει αργότερα στο πιάτο του, μπορεί να του δώσει ενθουσιαστεί και να δοκιμάσει τελικά το μπρόκολο !

Ένα σκαμνάκι θα βοηθήσει το παιδί να συμμετέχει ακόμη περισσότερο!

5. Ξεσκόνισμα

Αν και το παιδί σας δεν θα ξεσκονίσει τα ψηλά σημεία του σπιτιού, μπορεί να σας βοηθήσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό με το ξεσκόνισμα.

Υπάρχουν αμέτρητα εργαλεία: ένα μικρό φτερό ξεσκονίσματος ή τα απλά πανάκια με τις μικρόϊνες μπορούν να γίνουν συναρπαστικά «παιχνίδια » για το παιδί σας.

Άλλες δουλειές: Να βάλει τα άπλυτα στο καλάθι, να καθαρίσει τον λεκέ από το τραπέζι, να φέρει την αλληλογραφία από το κουτί, να συμμαζέψει τα παιχνίδια ή τα βιβλία του κ.ά.

Δουλειές του σπιτιού για παιδιά από 4 ετών και πάνω

1. Στρώσιμο κρεβατιού

Αν και δεν θα δείχνει τέλειο, ένα παιδί 4 χρονών μπορεί να στρώνει καθημερινά το κρεβάτι του. Βοηθήστε το στην αρχή βάζοντας τα μαξιλάρια και τα λούτρινά τους πιο δίπλα, ενθαρρύνοντάς το να το φτιάξει εντελώς μόνο του.

2. Καθάρισμα τραπεζιού

Σε μια Μοντεσσοριανή αίθουσα δεν θα βρείτε πλαστικά ποτήρια και πιάτα, ακόμη και για τα μικρότερα παιδιά. Η δρ. Μαρία Μοντεσσόρι ανακάλυψε πως η χρήση γυάλινων και κεραμικών ειδών σε νεαρή ηλικία διδάσκει στα παιδιά πως να τα χρησιμοποιούν με φροντίδα και σεβασμό, επιδεικνύοντας τη φυσική συνέπεια (αν πετάξω το ποτήρι μου, θα σπάσει).

Αυτό σημαίνει πως δε χρειάζεται να περιορίστε τα παιδιά σας στο να μαζέψουν από το τραπέζι μόνο αυτά που δεν σπάνε, αντιθέτως θα πρέπει να τα μάθετε να μεταφέρουν και να χειρίζονται σωστά τα ποτήρια και άλλα αντικείμενα. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε με τα πιάτα-αντίκες της γιαγιάς, όμως δώστε τους χρόνο και θα τα καταφέρουν!

3. Σκούπισμα

Μια καλή δεξιότητα, την οποία θα μάθει εύκολα και με λίγη εξάσκηση.

Για να μάθουν τα παιδιά τις κινήσεις που χρειάζονται για να σκουπίσουν, ξεκινήστε φτιάχνοντας ένα τετράγωνο στο πάτωμα με ταινία , ώστε το παιδί να έχει έναν «στόχο» και εξασκηθείτε σκουπίζοντας μεγάλα κομμάτια «βρωμιάς».

Δείξτε του πώς να χειρίζεται την παιδική σκούπα και οδηγήστε τις σκόνες μέσα στο τετράγωνο. Δουλέψτε με όλο και μικρότερες «σκόνες» και χωρίς να χρειάζεστε «στόχο».

4. Άδεισμα του πλυντηρίου πιάτων

Σκεφτείτε με ποιόν τρόπο θα πρέπει να μπουν τα πιάτα στο πλυντήριο για να μπορούν μετά να σας βοηθήσουν τα μικρά σας στο άδεισμά του.

Μην ξεχνάτε ότι τα αντικείμενα που σπάνε, δε χρειάζεται να τα κρύψετε από τα παιδιά – χρειάζεται να μάθουν πως να τα χειρίζονται σωστά – αλλά μπορείτε να τα τοποθετήσετε με τέτοιον τρόπο, που να τους επιτρέπει να σας βοηθήσουν.

Ένα σκαμνάκι για τη κουζίνα ή ένας πύργος εκμάθησης θα βοηθήσει το παιδί να φτάσει με ασφάλεια τα ντουλάπια .

Άλλες ιδέες: Να μάζεψει των πεσμένα φύλλα με την τσουγκράνα, να βοηθήσει στην προετοιμασία του φαγητού, να καθαρίσει τα τζάμια, να διπλώσει τα ρούχα, να ταιριάξει τις καλτσες, να συμμαζέψει το δωμάτιό του, κ.ά.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved