10 φράσεις για τα παιδιά που δυσκολεύονται με την επιστροφή στο σχολείο

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να έχουν μια εύκολη επάνοδο στο σχολείο.

Μαργαρίτα Νικολάου
10 φράσεις για τα παιδιά που δυσκολεύονται με την επιστροφή στο σχολείο
Bigstock

Ανεξάρτητα από το πόσο ενθουσιασμένο είναι το παιδί σας που θα διαλέξει παγούρι, lunch box και σχολική τσάντα φέτος φέτος, πιθανότατα να υπάρξουν ξεσπάσματα που θα ζητά να μην πάει σχολείο.

Καλά τα λέγατε εσείς ένα ολόκληρο καλοκαίρι, καλά το βλέπατε να αντιδράει, όμως τώρα που οι μέρες πλησιάζουν ίσως να βλέπετε μια αλλαγή στην συμπεριφορά του και φυσικά ο ενθουσιασμός να έχει δώσει τη θέση του στην ανασφάλεια. Πριν σας πιάσει απελπισία όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να πείτε για να το καθησυχάσετε.

Επιστροφή στο σχολείο: Πέντε θετικές φράσεις που μπορείτε να πείτε στο αγχωμένο παιδί σας

Εξηγήστε με ήρεμο τόνο ότι το σχολείο είναι το σωστό μέρος για να βρίσκεται και ότι μπορεί να το χειριστεί. Θα κάνει νέες φιλίες, θα βρει παλιούς συμμαθητές του και θα κάνει πολλά καινούρια πράγματα.

Ακολουθούν μερικές φράσεις που θα ενθαρρύνουν το παιδί σας να πάει σχολείο. Όλες είναι εμπνευσμένες από τη μοντεσσοριανή μέθοδο.

agxos-epistrofis-sto-sxoleio.jpg

«Είσαι ασφαλής στο σχολείο»

Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι το σχολείο είναι ένα ασφαλές περιβάλλον και η δασκάλα του (ή δάσκαλος) θα νοιάζεται για εκείνο. Αν το παιδί σας αισθανθεί τον δικό σας δισταγμό ή τους δικούς σας φόβους, παρά τα όσα καλά και θετικά του λέτε δεν θα αισθανθεί ασφάλεια. Πώς μπορούν να είναι ασφαλή αν φοβάστε εσείς να το αποχωριστείτε;

«Σε αγαπώ και ξέρω ότι μπορείς να τα καταφέρεις»

Μην δίνετε διάρκεια στον αποχαιρετισμό σας. Κρατήστε τον μικρό και σύντομο. Ακόμη και αν δείτε ότι το μικρό σας δυσκολεύεται να σας αφήσει, κάντε του μια σφιχτή αγκαλιά, πείτε του πόσο το αγαπάτε και πώς θα βρεθείτε μόλις τελειώσει το σχολείο.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και όλα θα πάνε καλά.

«Σχολείο, μεσημεριανό και αγκαλιές με τη μαμά»

Μιλήστε στο παιδί σας για το πρόγραμμα της ημέρας. Να είστε λεπτομερείς. Πείτε του ότι μόλις ξυπνήσει, θα κάνετε πρωινό, θα το πάτε σχολείο, το μεσημέρι θα το παραλάβετε, θα φάτε μαζί μεσημεριανό και το απόγευμα θα χαλαρώσετε κάνοντας πολλές αγκαλιές.

Κάντε το ίδιο ακόμη και αν κάποιος άλλος το παραλάβει για εσάς (γιαγιά, παππούς ή νταντά). Ζητήστε από τους ανθρώπους που θα το αναλάβουν μετά το σχολείο να ακολουθούν κατά γράμμα το πρόγραμμα που θα τους δώσετε μιας και αυτό θα έχετε συζητήσει με το ίδιο σας το παιδί

Ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα αρκετές φορές μέχρι να συνηθίσει το παιδί σας στη νέα του ρουτίνα.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: 7 ενθαρρυντικές φράσεις για να πείτε στο παιδί σας

«Θα σε παραλάβω όταν τελειώσω τη δουλειά μου»

Πείτε στο παιδί σας πότε θα βρεθείτε. Πότε θα επιστρέψετε κοντά του. Αν το παιδί σας ξέρει την ώρα, δώστε του μια ώρα. Για παράδειγμα θα έρθω 3.30 μ.μ. Αν είναι μικρότερα πείτε του ότι μόλις τελειώσει το μεσημεριανό του θα είστε στο σπίτι.

«Τι πιστεύεις θα κάνετε το πρωί με τη δασκάλα;»

Συζητήστε με το παιδί σας και μαντέψτε τι μπορεί να κάνουν το πρωί με τη δασκάλα. Θα φάνε πρωινό; Θα ζωγραφίσουν; Θα διαβάσουν κάποιο παραμύθι ή θα φτιάξουν μια κατασκευή;

«Θα είναι ο Κωστής εκεί σήμερα;»

Θυμίστε στο παιδί σας ότι ο κολλητός του θα είναι στην τάξη. Αν δεν ξέρετε ποιος είναι ο κολλητός του, ρωτήστε τη δασκάλα με ποιο παιδί έχει έρθει πιο κοντά. Αν το παιδί σας είναι καινούριο στην τάξη, κανονίστε ένα playdate για να γνωριστείτε με άλλες μαμάδες και φυσικά το παιδί σας να έρθει πιο κοντά με τους νέους του συμμαθητές.

«Αυτό είναι δύσκολο συναίσθημα. Μίλησέ μου περισσότερο για αυτό!»

Εάν το παιδί σας φέρνει ανησυχίες μετά το σχολείο ή τις εκφράζει το Σαββατοκύριακο δείχνοντας άρνηση να επιστρέψει σε αυτό, αφιερώστε λίγο χρόνο για να το ακούσετε.

Κάντε ερωτήσεις γενικές και ουδέτερες, ώστε το παιδί σας να μπορεί να σας πει τι νιώθει πραγματικά.

Μπορεί να αποκαλύψει ότι απλώς του λείπετε ή ότι κάποιο παιδί ή κάτι άλλο του προκαλεί άγχος.

Θα πρέπει να δείξετε στο παιδί σας ότι το συμπονάτε και ότι καταλαβαίνετε απόλυτα το πώς νιώθει.

Οι επτά τύποι μαμάδων που συναντάμε την πρώτη μέρα στο σχολείο

«Τι μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω να νιώσεις καλύτερα;»

Βοηθήστε το παιδί σας να βρει κάποιες λύσεις για να κάνει την σχολική περίοδο λιγότερο αγχωτική για εκείνο.

Αν του λείπετε, θα βοηθούσε ένα σημείωμα στην τσέπη του ή την κασετίνα του κάθε πρωί. Αν νιώθει κουρασμένο βάλτε το να κοιμηθεί ένα 20λεπτο το μεσημέρι.

Συνεργαστείτε και αντιμετωπίστε μαζί τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν.

eytyxia-sxoleio.jpg

«Ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανες σήμερα στο σχολείο;»

Μιλήστε για το σχολείο και για το πώς ήταν η μέρα του εκεί. Ζητήστε να σας πει ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα της μέρας του. Κάντε το αυτό κάθε μέρα.

Μπορεί να είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να πουν το πιο δύσκολο πράγμα που βίωσαν επειδή αυτό θα τα βασανίζει, όμως για να τα βοηθήσετε να τα ξεπεράσουν θα πρέπει να εστιάζετε μόνο στα καλά και σε όλα εκείνα που απόλαυσαν.

Back to school: Ξεκαρδιστικές εικόνες παιδιών πριν και μετά την πρώτη τους μέρα στο σχολείο

«Ανυπομονώ να πάμε στο πάρκο μαζί μόλις γυρίσεις»

Θυμίστε στα παιδιά σας ότι το μεσημέρι θα είστε πάλι μαζί. Είτε πάτε στο πάρκο μαζί, είτε μείνετε σπίτι και του φτιάξετε το αγαπημένο του σνακ να φάει, βοηθήστε το να θυμηθεί τι πρόκειται να συμβεί όταν ολοκληρωθεί η μέρα του στο σχολείο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved