Ολοήμερο για το σχολικό έτος 2024-2025 - Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις εκπρόθεσμες εγγραφές

Μπορείτε να εγγράψετε τα παιδιά σας στο ολοήμερο τώρα τον Σεπτέμβρη; 

Μαργαρίτα Νικολάου
Ολοήμερο για το σχολικό έτος 2024-2025 - Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις εκπρόθεσμες εγγραφές
Bigstock

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τον Προγραμματισμό λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Διευθύνσεις των Σχολικών Μονάδων και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην με αρ. πρωτ. Φ7/118139/Δ1/9-9-2020 (Β’ 3838) Υ.Α., θα ακολουθήσουν τα εξής:

Στα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία δύναται να συγκροτηθεί/ούν και να λειτουργήσει/ουν τμήμα/ τμήματα Ολοήμερου Προγράμματος με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Εγγραφή τουλάχιστον του 1/3 του μαθητικού πληθυσμού στο ολοήμερο προαιρετικό πρόγραμμα για τα μονοθέσια σχολεία και εγγραφή τουλάχιστον οκτώ (8) μαθητών/τριών για τα διθέσια και τριθέσια σχολεία.

β) Εγγραφή τουλάχιστον οκτώ (8) μαθητών/τριών για τα τετραθέσια και πενταθέσια σχολεία.

γ) Εγγραφή τουλάχιστον δέκα (10) μαθητών/τριών για εξαθέσια και άνω σχολεία.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο για το σχολικό έτος 2024-2025

Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο εγγραφής

epistrofi-sto-sxoleio-allages.jpg

Οι μαθητές/τριες εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα κατόπιν σχετικής αίτησης - δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους. Οι Διευθυντές/ντριες και οι Προϊστάμενοι/μένες των Δημοτικών Σχολείων κάνουν δεκτές όλες ανεξαιρέτως τις αιτήσεις των γονέων/κηδεμόνων για φοίτηση των μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, χωρίς προϋποθέσεις.

Ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών/τριών μπορεί να γίνεται μετά το τέλος της 2ης ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος (15:00), εφόσον κατατεθεί σχετική ενυπόγραφη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.

Στη συγκρότηση των τμημάτων του Ολοήμερου Προγράμματος λαμβάνεται υπόψη η δηλωθείσα ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών, που αναγράφεται στη σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων κατά την εγγραφή τους.

Η αποχώρηση των μαθητών/τριών του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος πραγματοποιείται στις 16:00, σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και γίνεται με ευθύνη του εκάστοτε υπεύθυνου λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος, ο/η οποίος/α αποχωρεί μετά τη λήξη του
(16:00), ασχέτως αν ασκεί διδακτικά καθήκοντα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Αναστολή λειτουργίας Ολοήμερου Τμήματος και Πρωινής Ζώνης

Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, στην περίπτωση που ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών/τριών στα λειτουργούντα τμήματα του Ολοήμερου Προγράμματος, καθώς και στο τμήμα Πρωινής Ζώνης δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε αναστέλλεται η λειτουργία τους με απόφαση του/της οικείου/ας Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εντός του α΄ πενθημέρου κάθε μήνα, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση Π.Ε. αναλυτική κατάσταση φοιτούντων μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Η φοίτηση των μαθητών/τριών του Ολοήμερου Προγράμματος και της Πρωινής Ζώνης διακόπτεται:

α) όταν ο/η μαθητής/τρια συμπληρώσει 15 συνεχόμενες απουσίες, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από ιατρική γνωμάτευση,

β) όταν ο γονέας/κηδεμόνας του ζητήσει τη διακοπή της φοίτησης με γραπτή αίτησή του και γ) όταν ο γονέας/κηδεμόνας δεν επικαιροποιήσει την εγγραφή του/της μαθητή/τριας κατά το β΄ 15/νθήμερο του Νοεμβρίου και το α΄ 15/νθήμερο του Φεβρουαρίου (περ. θ, παρ. 16 του άρθρου 11Α του ΠΔ 79/2017 (Α΄109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α΄142)).

Όλα όσα θα χρειαστεί το παιδί στο ολοήμερο - Λίστα αγορών

Λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος σε Ολιγοθέσια Σχολεία

Για τη λειτουργία του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος στα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια Δημοτικά Σχολεία της χώρας ισχύουν όσα προβλέπονται στην υπ’ αριθμ. 83939/Δ1/19-5-2017 Υ.Α. (Β΄1800).

Αναβαθμισμένο πρόγραμμα Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου

Στις σχολικές μονάδες που αναφέρονται στη με αριθ. πρωτ. Φ.7/ΦΜ/98404/Δ1/04-08-2022 (Β΄ 4215) Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Ορισμός Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου για το σχολικό έτος 2022-23» εφαρμόζεται νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 371 του ν. 4957/2022 (Α’ 141).

Για τη συγκρότηση και λειτουργία τμήματος, στο οποίο θα εφαρμοστεί το αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου απαιτείται εγγραφή τουλάχιστον:

α) του ενός τρίτου (1/3) των μαθητών στα μονοθέσια σχολεία,

β) οκτώ (8) μαθητών στα διθέσια έως και πενταθέσια σχολεία και

γ) δέκα (10) μαθητών στα εξαθέσια και άνω σχολεία.


Η αποχώρηση των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου που παρακολουθούν το αναβαθμισμένο πρόγραμμα Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου λαμβάνει χώρα στις 15:50, με το πέρας της δεύτερης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης ή στις 17:30, με τη λήξη του προγράμματος. Επιπλέον, δύναται η αποχώρηση να λαμβάνει χώρα και στις
14:55 με το πέρας της 1ης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης (Φ12/21077/Δ1/27-02-2024 (Β΄ 1362)).

Έντυπα και διαδικασίες που αφορούν στη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος και του Αναβαθμισμένου Προγράμματος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου

Οι μαθητές/τριες εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους σύμφωνα με το παρακάτω έντυπο:

Έντυπο ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ

Έντυπο ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ

Με ευθύνη των Διευθυντών/Προϊσταμένων των Δημοτικών Σχολείων ενημερώνονται οι γονείς/κηδεμόνες για το ανωτέρω έντυπο.

Επίσης, θα πρέπει να είναι αναρτημένη στον πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του σχολείου, σχετική ανακοίνωση με οδηγίες, τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αίτησης εγγραφής μαθητή/τριας στο Ολοήμερο.

Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία: Αλλαγές στην πρόωρη αποχώρηση των μαθητών

paidia-arrosta-sxoleio.jpg

Υποβολή εκπρόθεσμης αίτησης εγγραφής στο Ολοήμερο

Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης αίτησης εγγραφής στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, μετά τη λήξη του διδακτικού έτους, απαιτείται η γραπτή έγκριση του/της οικείου/ας Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρει και το Υπουργείο Παιδείας, οι εγγραφές για το ολοήμερο πρόγραμμα για τη σχολική χρονιά 2024-2025 πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου. Ωστόσο, αν δεν έχετε προλάβει να εγγράψετε το παιδί σας τότε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σχολείο του παιδιού σας για να δείτε αν υπάρχει δυνατότητα εγγραφής τον Σεπτέμβριο. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Οι Διευθυντές/ντριες-Προϊστάμενοι/μένες των Δημοτικών Σχολείων, στα οποία θα λειτουργήσει Ολοήμερο Πρόγραμμα κατά το προσεχές σχολικό έτος 2024-2025, έπρεπε να έχουν συμπληρώσει και να υποβάλει μέχρι την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ονομαστική κατάσταση των
εγγραφέντων μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, ανά τμήμα λειτουργίας καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο οικίας).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved