Οικογενειακή υπόθεση η καθαριότητα - Tips για μαμάδες

Το κλειδί είναι η οργάνωση, η συνεργασία και η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Οικογενειακή υπόθεση η καθαριότητα - Tips για μαμάδες
Bigstock

Η καθαριότητα στο σπίτι είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας, ειδικά για τις οικογένειες με παιδιά. Ωστόσο, το να διατηρήσετε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι μπορεί να είναι μια πρόκληση , ιδιαίτερα όταν όλοι στην οικογένεια έχουν διαφορετικά προγράμματα και υποχρεώσεις. Το κλειδί είναι η οργάνωση και η συνεργασία όλων των μελών της οικογένειας.

Ακολουθούν μερικά tips για εκείνες τις μαμάδες που θέλουν να καλλιεργήσουν συνήθειες καθαριότητας στην οικογένειά τους, εμπνέοντας μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα του σπιτιού.

kathariotita-kai-paidia.jpg

1. Οργάνωση πάνω απ’ όλα: Χρησιμοποιήστε χρωματιστά καλάθια για κάθε μέλος της οικογένειας

Το πλύσιμο και το δίπλωμα ρούχων μπορεί να γίνει χρονοβόρο και κουραστικό, ειδικά όταν όλα τα ρούχα είναι ανακατεμένα σε έναν μεγάλο σωρό. Η Siraya (@stayathomezookeeper), μια μαμά τριών παιδιών, μοιράστηκε πρόσφατα στο TikTok ένα απλό αλλά αποτελεσματικό σύστημα οργάνωσης που έχει γίνει viral.

Η ιδέα είναι η εξής: Χρησιμοποιήστε χρωματιστά καλάθια για κάθε μέλος της οικογένειας. Το κάθε καλάθι θα έχει το δικό του χρώμα και θα αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Με αυτόν τον τρόπο , μπορείτε να ταξινομείτε τα ρούχα αμέσως μετά το πλύσιμο-στεγνωτήριο, βάζοντας τα στο αντίστοιχο καλάθι. Έτσι, κάθε μέλος της οικογένειας θα ξέρει ακριβώς πού να ψάξει για τα δικά του ρούχα, χωρίς να χρειάζεται να ανακατέψει έναν μεγάλο σωρό .

Αυτό το σύστημα όχι μόνο εξοικονομεί χρόνο, αλλά ενθαρρύνει και τα παιδιά να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα δικά τους ρούχα . Μπορείτε να τους ζητήσετε να τα διπλώσουν και να τακτοποιήσουν, μαθαίνοντάς τους έτσι τη σημασία της οργάνωσης και της καθαριότητας από μικρή ηλικία.

Tο tip της μαμάς: Πώς να καθαρίσετε τις υφασμάτινες καρέκλες χωρίς ατμοκαθαριστή

2. Δημιουργήστε ρουτίνες καθαριότητας

Αντί να αφήνετε όλες τις δουλειές του σπιτιού να μαζεύονται και να καταλήγουν σε μια «ημέρα γενικής», δοκιμάστε να αναθέσετε μικρές, καθημερινές δουλειές σε μικρούς και μεγάλους.

Για παράδειγμα, μπορείτε να καθιερώσετε μια πρωινή και μια βραδινή ρουτίνα καθαριότητας. Το πρωί, κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να τακτοποιεί το κρεβάτι του, να μαζεύει τα ρούχα του και να τα βάζει στο αντίστοιχο καλάθι. Το βράδυ, μπορείτε να καθιερώσετε ένα δεκαπεντάλεπτο στο οποίο όλοι βοηθούν να μαζευτούν τα παιχνίδια και να τακτοποιηθεί το σαλόνι .

Με αυτόν τον τρόπο, η καθαριότητα γίνεται μια ομαδική δραστηριότητα, και το σπίτι παραμένει τακτοποιημένο χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσετε ώρες.

3. Ενσωματώστε τη μουσική στις δουλειές του σπιτιού

Ένας τρόπος να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού πιο ευχάριστες είναι να ακούτε μουσική. Βάλτε χαρούμενη, ρυθμική μουσική και προσκαλέστε τα παιδιά να χορέψουν και να τραγουδήσουν ενώ καθαρίζουν.

Η μουσική μπορεί να μετατρέψει τις δουλειές σε διασκέδαση και να δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα, κάνοντας τα παιδιά πιο πρόθυμα να συμμετέχουν. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν μια πιο θετική σχέση με την καθαριότητα και την οργάνωση , βλέποντάς τις όχι ως βαρετές υποχρεώσεις, αλλά ως κάτι διασκεδαστικό.

Μοντεσσοριανή εκπαίδευση: Δουλειές του σπιτιού για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

kathariotita-me-xsidi.jpg

Μαμάδες που σκέφτονται διαρκώς τις δουλειές του σπιτιού βλάπουν την ψυχική τους υγεία

4. Χρησιμοποιήστε υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον καθαριστικά

Επιλέξτε καθαριστικά προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και απαλλαγμένα από επιβλαβείς χημικές ουσίες. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε φυσικά καθαριστικά , όπως το ξύδι και η σόδα , τα οποία είναι ασφαλή για τα παιδιά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Επιπλέον, διδάξτε στα μικρά σας τη σημασία της χρήσης αυτών των προϊόντων, ώστε να κατανοήσουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και της διατήρησης ενός καθαρού και υγιεινού σπιτιού.

5. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετάσχουν στις δουλειές του σπιτιού

Η συμμετοχή των παιδιών στις δουλειές του σπιτιού είναι κρίσιμη. Αναθέστε τους συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ανάλογα με την ηλικία τους, και ενθαρρύνετε τα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Για παράδειγμα, τα μικρότερα παιδιά μπορούν να βοηθούν στο μάζεμα των παιχνιδιών ή στο στρώσιμο του κρεβατιού , ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να αναλάβουν πιο υπεύθυνες δουλειές, όπως το να πετάξουν τα σκουπίδια ή να σκουπίσουν με την ηλεκτρική.

Τι θα κερδίσουν; Υπευθυνότητα , συνεργασία και προσαρμοστικότητα.

Ναι, το δίχρονο παιδί μου κάνει δουλειές του σπιτιού

6. Κάντε την ανακύκλωση και το zero waste τρόπο ζωής

Η καθαριότητα δεν σταματά μόνο μέσα στο σπίτι, αλλά επεκτείνεται και στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας. Ενθαρρύνετε την ανακύκλωση και διδάξτε στα παιδιά πώς να τα διαχωρίζουν, εξηγώντας τους γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουμε το περιβάλλον.

Ακόμη, προσπαθήστε να τα μειώσετε, επιλέγοντας προϊόντα που δεν είναι σε πλαστικές συσκευασίες ή επαναχρησιμοποιώντας αντικείμενα. Αυτές οι συνήθειες όχι μόνο βοηθούν στην καθαριότητα , αλλά διδάσκουν στα παιδιά την αξία της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved