Ευγένιος Τριβιζάς: «H καλύτερη τροφή της φαντασίας, είναι τα παραμύθια»

Για τον γνωστό ...παραμυθά η φαντασία είναι κινητήριος δύναμη.

Νίκη Παπανικολάου
Ευγένιος Τριβιζάς: «H καλύτερη τροφή της φαντασίας, είναι τα παραμύθια»

Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι μια ξεχωριστή περίπτωση συγγραφέα παιδικών βιβλίων.

Δεν είναι μόνο πολυγραφότατος αλλά έχει καταφέρει να δημιουργήσει αγαπημένους χαρακτήρες ηρώων που συντροφεύουν τα παιδιά κάθε ηλικίας.

Η φαντασία, που τη θεωρεί το κύριο συστατικό των παραμυθιών, φαντάζει ανεξάντλητη για τον μετρ των πιο απίθανων ιστοριών.

Ποιο παιδί δεν γνωρίζει έστω κι έναν χαρακτήρα της διάσημης Φρουτοπίας, όπως τον Πίκο Απίκο, τον Αιμίλιο το μήλο, την Πιπεριά την φαμρακόγλωσσα, αλλά και δεκάδες άλλους ήρωες των πρωτότυπων παραμυθιών του ( Δόνα Τεριδόνα, Παντουφλωμένο γάτο, Κοκκινομπλουτζινίτσα κ.ο.κ.);

Μαθαίνουμε τα παιδιά να υπηρετούν την πραγματικότητα αντί να την ξεπερνάνε

Ο 'Ελληνας συγγραφέας που μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού είναι επίσης κι ένας απολαυστικός συνομιλητής. Στις συνεντεύξεις του, θίγει ζητήματα που πιστεύει ότι αξίζουν της προσοχής όλων, εστιάζοντας πάντα στον σημαντικό ρόλο της φαντασίας.

Για τη σπουδαιότητά της είχε αναφερθεί πριν πολλά χρόνια στο πλαίσιο της ομιλίας του στο TEDx Athens, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Θα σας μιλήσω για το κύριο συστατικό των παραμυθιών, τη φαντασία.

Η φαντασία είναι η πρώτη που χαρτογραφεί τα αχορτογράφητα νερά. Στη φαντασία μας, συντελούνται αρχικά τα πιο τολμηρά ταξίδια.

Στόχος της εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού συστήματος δεν πρέπει να είναι τόσο η μετάδοση γνώσεων όσο η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας του παιδιού.Το έχω πει σε πολιτικούς, υπουργούς Παιδείας, αλλά δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν.

Παρόλα αυτά η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η καλλιέργεια της φαντασίας είναι από τις πιο παραμελημένες πλευρές των συγχρόνων εκπαιδευτικών συστημάτων».

Και συνέχισε λέγοντας:

«Παραγεμίζουμε τα παιδιά σαν γαλοπούλες με γνώσεις πληροφορίες, γεγονότα και αφήνουμε τη φαντασία τους να λιμοκτονεί.

Τα παιδιά εισέρχονται στο σχολείο με πλούσια φαντασία και αποφοιτούν με φαντασίες ατροφικές ή στραγγαλισμένες.

Μαθαίνουμε τα παιδιά να υπηρετούν την πραγματικότητα αντί να την ξεπερνάνε.

Και δεν θα σας εκπλήξει να σας πώς, πώς παραμύθια γράφω πιστεύω ότι η καλύτερη τροφή της φαντασίας είναι τα παραμύθια».

Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί με όσα τόσο εύστοχα επισήμανε ο Ευγένιος Τριβιζάς;

Αμφιβάλλουμε....

Τι έχει γραφτεί για τον Ευγένιο Τριβιζά

«Δημιουργός πλασμάτων παραδόξων και χωρών φανταστικών, ο Τριβιζάς, χάρη στη μαεστρία του πάνω στη φαντασία, τη σάτιρα, τις μεταπλάσεις και το παιχνίδι της γλώσσας, έχει εξασφαλίσει μείζονα θέση τόσο στη σύγχρονη ελληνική όσο και στη διεθνή παιδική λογοτεχνία.»

Jack Zipes, Editor, The Oxford Encyclopedia of Children’s Literature, Oxford University Press, 2006

«Μετρ του χιούμορ και των ανατροπών, μοναδικός στην Ευρώπη.»

Professor Christie Davies, Bookbird

«Ο,τι καλύτερο μπορούσε να μας συμβεί, ειδικά στις μέρες μας, θαρρώ πώς είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς! Ο θαυματοποιός Τριβιζάς. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε, θα άξιζε να τον εφεύρουμε!»

Φωτεινή Τσαλίκογλου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

«Όπως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, έτσι και ο Ευγένιος Τριβιζάς γράφει σε μια από τις λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Τα παραμύθια του, όμως, όπως και αυτά του Άντερσεν, έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν την καρδιά και το μυαλό των αναγνωστών όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Βoyd Tonkin, Literary Editor, The Independent

Ο παραμυθάς, εγκληματολόγος

Ο Ευγένιος Τριβιζάς γεννήθηκε στην Αθήνα σαν σήμερα στις 8 Σεπτεμβρίου 1946.

Σπούδασε νομικά και οικονομικά και είναι καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, ενώ διατελεί ομότιμος καθηγητής και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι γνωστός συγγραφέας βιβλίων για παιδιά από τεσσάρων χρονών και άνω. Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει πρωτοτυπία και μεγάλη φαντασία.

Έχει γράψει περίπου 200 βιβλία μεταξύ των οποίων μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, εκπαιδευτικά βιβλία, ενώ έχει συνεργαστεί και με παιδικά περιοδικά. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Φρουτοπία και το "Νησί των πυροτεχνημάτων".

Τα θεατρικά του έργα "Το όνειρο του σκιάχτρου" παίχτηκε το 1992 στο θέατρο του Βρετανικού Μουσείου της Αγγλίας στα πλαίσια του European Arts Festival. Τον ίδιο χρόνο το έργο του Χίλιες και Μία Γάτες σε μετάφραση του Z. Rudrinski βραβεύτηκε με το Α΄ Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό θεατρικού έργου που οργάνωσε το Πολωνικό Κέντρο Τέχνης για τη Νεότητα. Το 1993 το βιβλίο του Τα Τρία Μικρά Λυκάκια έφτασε στη δεύτερη θέση των αμερικάνικων παιδικών best sellers (Picture Books).

Βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά έχουν μεταδοθεί από το BBC, έχουν περιληφθεί στα αναγνωστικά ελληνικών και αμερικανικών σχολείων και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ιαπωνικά και πολλές άλλες γλώσσες.

Στην Αμερική η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα της Μινεάπολης (Ε.Μ. Αndersen Library) αποφάσισε να συγκεντρώσει το σύνολο των λογοτεχνικών βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά, μελέτες για το έργο του, χειρόγραφα και άλλο υλικό σε μια ειδική ερευνητική συλλογή. Η έκθεση των πρώτων αποκτημάτων της συλλογής έγινε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το Μάιο του 2000, όπου ο Ευγένιος Τριβιζάς ο ίδιος ήταν παρών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved