Ρομαντικό παιδαγωγικό μοντέλο: Tι είναι και γιατί υπερέχει του παραδοσιακού

Μία παιδαγωγική μέθοδος αμφιλεγόμενη αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα και καινοτόμα.

Ρομαντικό παιδαγωγικό μοντέλο: Tι είναι και γιατί υπερέχει του παραδοσιακού

Το ρομαντικό παιδαγωγικό μοντέλο είναι ένα σύγχρονο μοντέλο διδασκαλίας που εμφανίστηκε στον 20ο αιώνα. Προέκυψε, μάλιστα, ως «αντίδραση» στο παραδοσιακό μοντέλο διδασκαλίας όπου οι μαθητές θεωρούνται ως παθητικοί αποδέκτες των πληροφοριών.

Υπάρχουν πολλές παιδαγωγικές μέθοδοι, αλλά το ρομαντικό μοντέλο είναι ένα από τα πιο καινοτόμα σήμερα. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς από τι αποτελείται και ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση του.

Τι είναι το ρομαντικό παιδαγωγικό μοντέλο

Εστιάζει στο ίδιο το παιδί, καθιστώντας το πιο σημαντικό από το περιεχόμενο που πρέπει να μάθει. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί έχει πλήρη ελευθερία στην τάξη, με στόχο την βελτίωση των δεξιοτήτων του χωρίς κανέναν περιορισμό.

Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με το παραδοσιακό σύστημα διδασκαλίας, το οποίο διέπεται από κατευθυντήριες γραμμές, κανόνες και περιεχόμενο που πρέπει να μάθει ένα παιδί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ρομαντικό παιδαγωγικό μοντέλο είναι τόσο καινοτόμο.

Ως εκ τούτου, επιδιώκει την ανάπτυξη και τη διδασκαλία στην οποία το παιδί είναι ο πρωταγωνιστής όλη την ώρα. Το περιεχόμενο, οι κανόνες, ακόμα και η φιγούρα του ίδιου του δασκάλου παραμένουν στο παρασκήνιο, ενώ η απόλυτη ελεύθερια δίνεται στον μαθητή.

Το ρομαντικό παιδαγωγικό μοντέλο βασίζεται στην πεποίθηση ότι όλα τα παιδιά έχουν μέσα τους τη δυνατότητα να μάθουν μόνα τους. Έτσι, ο δάσκαλος θα είναι απλώς εκείνος που θα τα συνοδεύει για να αναδείξουν όλη τη δημιουργικότητά τους ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

5 φράσεις που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μια καλή σχέση με τον δάσκαλο του παιδιού σας

epistrofi-sto-sxoleio-allages.jpg

Πλεονεκτήματα

Ελευθερία

Η απόλυτη ελευθερία είναι η βάση αυτής της παιδαγωγικής μεθόδου. Σ' ένα «ελεύθερο σενάριο», οι δυνατότητες μάθησης αυξάνονται χωρίς τα παιδιά να αισθάνονται ότι εμποδίζονται από κανόνες ή όρια. Κατά συνέπεια, το περιεχόμενο εξαρτάται από το ρυθμό και το ενδιαφέρον τους. Επίσης, δεν υπάρχουν τελικές εξετάσεις.

Τα παιδιά αφομιώνουν καλύτερα το περιεχόμενο που τα ενδιαφέρει και ως εκ τούτου μαθαίνουν να ξεχωρίζουν αυτό που είναι σημαντικό για εκείνα.

Αυτοέλεγχος

Αυτό το ευέλικτο μαθησιακό περιβάλλον παρέχει στα παιδιά καλύτερη αυτορρύθμιση της συμπεριφοράς τους. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται, ανάλογα με τις συνθήκες , χωρίς να εγκαταλείπουν την προσωπικότητά τους.

Έτσι εξωτερικεύουν και να επικοινωνούν τις ανάγκες τους με σεβασμό. Επιπλέον, το να μπορούν να εξερευνούν το περιβάλλον τους χωρίς εμπόδια, τα βοηθά να προετοιμαστούν για την ενήλικη ζωή. Είναι σε θέση να επιλύουν τις συγκρούσεις ήρεμα και να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

9 διαφορετικές ερωτήσεις για να μάθετε πώς πέρασε το παιδί σας στο σχολείο

agxos-epistrofis-sto-sxoleio-(2).jpg

Ο δεκάλογος της θεωρίας της Μαρίας Μοντεσσόρι που πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί

Είναι εφαρμόσιμο ή αποτελεί ένα ουτοπικό παιδαγωγικό μοντέλο;

Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο παιδαγωγικό μοντέλο, καθώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και είναι αποδεκτό από ελάχιστους εκπαιδευτικούς . Μήπως, τελικά, είναι ένα εκπαιδευτικό μοντέλο πιο κοντά στην ουτοπία καθώς φαίνεται να περιέχει πάρα πολλά ακαδημαϊκά κενά για να μπορέσει να εφαρμοστεί σωστά.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved