Η σημασία της γραφής Μπράιγ στην εκπαίδευση

Πώς η γραφή Μπράιγ βοηθά τα παιδιά με προβλήματα όρασης να αποκτήσουν γνώσεις και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

Μαργαρίτα Νικολάου
Η σημασία της γραφής Μπράιγ στην εκπαίδευση
Bigstock

Η γραφή Braille είναι ένα θεμελιώδες εργαλείο για την αυτονομία και την ένταξη-συμμετοχή των ατόμων με οπτική αναπηρία σε κάθε πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Εφευρέθηκε από τον Louis Braille το 1824 και βασίζεται σε ανάγλυφα σημεία που αντιπροσωπεύουν γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.

Η Braille αποτελεί τη βάση για την εκπαίδευση, την επαγγελματική ανάπτυξη και την ψυχαγωγία των ατόμων με μερική ή ολική τύφλωση και έχει επηρεάσει καταλυτικά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, καθώς τους επιτρέπει να διαβάζουν βιβλία, να γράφουν, να πηγαίνουν σχολείο, να παρακολουθούν σπουδές και να εργάζονται, ενισχύοντας την ανεξαρτησία τους και την ένταξή τους στην κοινωνία. Παράλληλα, είναι ένα εργαλείο που καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση και προσφέρει ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες και ευρύτερη γνώση, στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

pagkosmia-imera-grafis-Braille.jpg

Παρά τη σπουδαιότητά της, η παραγωγή βιβλίων σε μορφή Braille παραμένει περιορισμένη λόγω του υψηλού κόστους εκτύπωσης και των τεχνικών απαιτήσεων. Τα βιβλία Braille είναι ογκώδη και απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό, γεγονός που περιορίζει την πρόσβαση σε ποικίλο περιεχόμενο. Η πολιτεία πρέπει να επενδύσει στη διάθεση περισσότερων πόρων για την παραγωγή υλικού σε Braille, να προωθήσει την εκπαίδευση στη χρήση της και να ενισχύσει τη συνεργασία με βιβλιοθήκες και εκδοτικούς οίκους για τη δωρεάν ή οικονομική διάθεση αυτών των βιβλίων.

Μαθαίνοντας για τη γραφή Μπράιγ - Φύλλα εργασίας για παιδιά

Η τεχνολογία βέβαια διαδραματίζει καίριο ρόλο, καθώς σύγχρονες συσκευές όπως αναγνώστες Braille και μετατροπείς κειμένου σε Braille διευκολύνουν την πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών. Ωστόσο, η τεχνολογία δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τη γραφή Braille, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη δεξιοτήτων γραμματισμού και ανεξαρτησίας. Η ενίσχυση της υποστήριξης για την Braille είναι απαραίτητη για μια πραγματικά προσβάσιμη και ισότιμη κοινωνία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille, η οποία τιμάται στις 4 Ιανουαρίου, είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος (Φορέα σταθμό στον χώρο της τυφλότητας στη χώρα μας), ο οποίος προσφέρει μέσα από πλειάδα καινοτόμων τμημάτων και προγραμμάτων Δωρεάν υπηρεσίες για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με οπτική αναπηρία στην κοινωνία μας.

Συγκεκριμένα, από το 1946 λειτουργεί μεταξύ άλλων το Ειδικό Εκτυπωτικό τμήμα Braille, το οποίο με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του παράγει στη γραφή Braille βιβλία Ελληνικής και Ξένης Λογοτεχνίας, Παιδικά, Ξένων Γλωσσών, Μουσικής, Βυζαντινής μουσικής, Πανεπιστημιακά συγγράμματα, Νομικούς Κώδικες κ.α. Επίσης αναλαμβάνει την δημιουργία τιμοκαταλόγων στην γραφή Braille, την μετατροπή της ονομασίας των φαρμακευτικών σκευασμάτων καθώς και έντυπα, πινακίδες και κατόψεις στην γραφή Braille, προάγοντας στον ύψιστο βαθμό την Ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με οπτική αναπηρία σε κάθε είδους πληροφορία, αντικείμενο ενδιαφέροντος, αλλά και επισκέψιμο πεδίο, ως ισότιμων πολιτών.

Παράλληλα, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, Αναγνωρισμένος Φορέας εκμάθησης της Γραφής Braille, υλοποιεί Δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια εκμάθησης της γραφής για άτομα με οπτική αναπηρία και συνάμα ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και για βλέποντες, κυρίως εκπαιδευτικούς, που επιθυμούν να καταρτιστούν σχετικώς και να πιστοποιήσουν τη γνώση τους στο εν λόγω αντικείμενο.

Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη γραφή Braille ζωντανή σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, υπηρετώντας το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα των ατόμων με οπτική αναπηρία για Ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και πληροφόρηση και διασφαλίζοντας Ισότιμες ευκαιρίες για ανάδειξη των απεριόριστων δυνατοτήτων τους.

Ρουκουτάκη Γωγώ
Μέλος Δ.Σ. και υπεύθυνη Θεατρικής Ομάδας του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος

Φάρος Τυφλών της Ελλάδος

Αθηνάς 17, Καλλιθέα- Τ.Κ. 176 73 +30 210-9415222 www.fte.gr info@fte.org.gr

Facebook Twitter Instagram YouTube

DPG Network
© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved