Tεστ Mantoux (μαντού): Τι είναι και γιατί πρέπει να γίνεται
Διαβάστε πώς γίνεται το τεστ, ποια είναι τα αποτελέσματα και τι πρέπει να προσέξετε.
Τι είναι η δερμοαντίδραση Mantoux
Η δοκιμασία Mantoux δεν είναι εμβόλιο, αλλά ένα διαγνωστικό τεστ που χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που εφαρμόζεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες .
Συνήθως το τεστ γίνεται για πρώτη φορά στην ηλικία των 15 μηνών και προηγείται του εμβολιασμού ιλαράς , ερυθράς και παρωτίτιδας. Το τεστ γίνεται ενέσιμα και ενδοδερμικά στο αντιβράχιο του παιδιού και προκαλεί μια μικρή φουσκαλίτσα που υποχωρεί 1-2 ώρες μετά.
Γιατί είναι σημαντική
Η δοκιμασία Mantoux είναι εξαιρετικά σημαντική για τα παιδιά. Συνήθως, γίνεται σε ηλικία 12-13 μηνών, πριν τη χορήγηση του εμβολίου κατά της φυματίωσης (BCG) ή του εμβολίου MMR (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας). Επίσης, γίνεται όταν υπάρχουν υποψίες για φυματίωση, όπως σε περιπτώσεις ανεξήγητου πυρετού ή βήχα.
Επιληπτικές κρίσεις σε νήπια: Συμπτώματα και πρώτες βοήθειες
Oδοντοφυΐα: Παιχνίδια και θεραπείες για ανακούφιση από τον πόνο
Πώς γίνεται το τεστ Mantoux
Το τεστ Mantoux διαφέρει από τα συνηθισμένα εμβόλια. Αντί να εισαχθεί η βελόνα ενδομυϊκά ή υποδόρια, γίνεται με μια πολύ λεπτή σύριγγα που εγχέει μια μικρή ποσότητα κάτω από το δέρμα του αντιβραχίου. Στη συνέχεια, περιμένουμε 48-72 ώρες για την αξιολόγηση του αποτελέσματος , το οποίο βασίζεται στο μέγεθος του πρηξίματος στην περιοχή της ένεσης.
Τι σημαίνει θετικό αποτέλεσμα
Όταν το τεστ είναι θετικό, υπάρχει πρήξιμο με διάμετρο πάνω από 10 χιλιοστά. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, αν και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει αναπτύξει ενεργή φυματίωση. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, χρειάζεται ακτινογραφία θώρακα και εξετάσεις αίματος για επιβεβαίωση.
Τέσσερα πράγματα που πρέπει να κάνετε αν το μωρό πέσει από το κρεβάτι
Χτύπησε το παιδί σας το κεφάλι του δυνατά; Συμβουλές από μία ειδικό
Πώς μεταδίδεται η φυματίωση
Η φυματίωση μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από τον βήχα ενός ενήλικα με ενεργή νόσο. Ωστόσο, η μετάδοση δεν γίνεται τόσο εύκολα όσο το κοινό κρυολόγημα. Επίσης, τα παιδιά με φυματίωση δεν μεταδίδουν τη νόσο , καθώς η μορφή τους διαφέρει από αυτή των ενηλίκων.
Θεραπεία και προστασία του παιδιού
Αν το παιδί έχει μολυνθεί από φυματίωση, είναι σημαντικό να προληφθεί η εξέλιξη της νόσου. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή που διαρκεί αρκετούς μήνες, ενώ το παιδί μπορεί να συνεχίσει τη φυσιολογική του ζωή, χωρίς να απομονωθεί.
Πρώτη δημοσίευση 12/05/2014, ανανεώθηκε