Τι πιστεύουν τα παιδιά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (βίντεο)

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Η ημέρα αυτή αποτελεί ευκαιρία για να υπενθυμιστεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά, αδιαίρετα και αναφαίρετα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 1948.

Πώς θα μιλήσετε στα παιδιά σας για την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Το 1989 "γεννήθηκε" και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Convention on the Rights of theChild).

Η Σύμβαση είναι μια διεθνής συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λέει πως όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα και πρέπει να τα απολαμβάνουν οπουδήποτε. Θέτει τις βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους και είναι ο πρώτος παγκόσμιος, νομικά δεσμευτικός, κώδικας δικαιωμάτων των παιδιών στην ιστορία. Μόνο μετά την 20η Νοεμβρίου του 1989 όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρχισε η ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και τους νέους.

Τη Σύμβαση έχουν επικυρώσει 193 χώρες. Στην πραγματικότητα, μόνο δύο χώρες στον κόσμο -η Σομαλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες - δεν έχουν δώσει στη Σύμβαση νομική ισχύ, αν και οι δύο την έχουν υπογράψει.

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Από τα ασυνόδευτα παιδιά του 1974...στο 2024

Ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Τα 30 άρθρα της Διακήρυξης παρουσιάζουν το όραμα του ΟΗΕ για το τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά τα άρθρα θεσπίζουν ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων και απαγορεύσεων, που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ισότητα για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικής ή άλλης άποψης
  • Δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία και στην προσωπική του ασφάλεια
  • Δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.
  • Απαγόρευση της δουλείας και βασανιστηρίων.
  • Δικαίωμα στη νομική αναγνώριση ως φυσικό πρόσωπο.
  • Όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και έχουν δικαίωμα να προστατεύονται εξίσου από τον νόμο, χωρίς καμία απολύτως διάκριση.
  • Δικαίωμα στην εκπαίδευση.
  • Δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
  • Η οικογένεια είναι το φυσικό και το βασικό στοιχείο της κοινωνίας και έχει το δικαίωμα προστασίας από την κοινωνία και το κράτος.
  • Δικαίωμα εργασίας όπου κάποιος επιλέγει και λαμβάνει δίκαιη και ίση αμοιβή για αυτήν την εργασία.
  • Δικαίωμα να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας του, άμεσα ή έμμεσα, με αντιπροσώπους ελεύθερα εκλεγμένους.
  • Δικαίωμα να ζει σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί μια κοινωνική και διεθνής τάξη.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη

Τι πιστεύουν τα παιδιά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Βίντεο (επιλέξτε ελληνικούς υπότιτλους)

Τα παιδιά είναι δημιουργικοί και περίεργοι μικροί άνθρωποι, ποιες είναι λοιπόν οι σκέψεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Το EachOtherUK συνεργάστηκε με την Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέσα από το βίντεο που δημιούργησαν ανακαλύψαμε και εμείς τι γνωρίζουν τα παιδιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παιδιά από πέντε διαφορετικά σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είπαν τις σκέψεις τους για τη δικαιοσύνη, τις διακρίσεις, ακόμη και την ψήφο! Αποδείχθηκε ότι έχουν πολλά πράγματα να πουν για το θέμα. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί. (Επιλέξτε από τις ρυθμίσεις, ελληνικούς υπότιτλους)

Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων - Δραστηριότητες για παιδιά

Ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύτιμα κάθε μέρα του χρόνου, η 10η Δεκεμβρίου δίνει την ευκαιρία στους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για αυτά και μάλιστα να τα γιορτάσουν.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Μάθετε για διαφορετικές κουλτούρες: Με αφορμή τα Χριστούγεννα, μάθετε για διαφορετικά έθιμα και κουλτούρες.

Στηρίξτε μια φιλανθρωπική οργάνωση: Βρείτε με τα παιδιά σας μια οργάνωση όπου προωθεί και υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν χρειάζεται να δώσετε πολλά. Ακόμη και μια μικρή δωρεά διδάσκει στα παιδιά σας τη σημασία της υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε ένα βιβλίο μαζί: Τα βιβλία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε για τον κόσμο και τους άλλους λαούς. Και υπάρχουν πολλά παιδικά βιβλία που εξερευνούν τον κόσμο και μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να καταλάβει ότι όλοι οι άνθρωποι λαχταρούν και αξίζουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα.

Δείτε ένα βίντεο: Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο μαζί με τα παιδιά σας. (επιλέξτε τους ελληνικούς υπότιτλους)

Εθελοντισμός: Όπως είπε κάποτε η Eleanor Roosevelt, τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκινούν δίπλα από το σπίτι μας. Βγείτε στη γειτονιά σας και κάντε μια ευγενική πράξη. Δείτε εδώ τι μπορούν να κάνουν εθελοντικά τα παιδιά σας.

Χρωμοσελίδες: Εκτυπώστε τις χρωμοσελίδες, ζητήστε από τα παιδιά σας να τις ζωγραφίσουν αφού πρώτα μιλήσετε για κάποια από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφού τελειώσουν τη ζωγραφιά τους, ρωτήστε τα για τους λόγους που διάλεξαν τα συγκεκριμένα χρώματα και ποια είναι τα συναισθήματά τους.

Βρείτε εδώ χρωμοσελίδες που μπορούν να γίνουν αφορμή να μιλήσετε στα παιδιά σας για διαφορετικούς λαούς και κουλτούρες.

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

10 Δεκεμβρίου 2024 – Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

«Την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σκληρή αλήθεια.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται επίθεση. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι βυθισμένοι στη φτώχεια, την πείνα, την υγεία και τα εκπαιδευτικά συστήματα που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από την πανδημία COVID-19.

Οι παγκόσμιες ανισότητες είναι ανεξέλεγκτες. Οι συγκρούσεις εντείνονται. Το διεθνές δίκαιο αγνοείται συνειδητά. Ο αυταρχισμός προελαύνει, ενώ ο πολιτικός χώρος συρρικνώνεται. [...] Το φετινό θέμα μάς υπενθυμίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν την οικοδόμηση του μέλλοντος. Τώρα αμέσως.

Όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα. Είτε πρόκειται για οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά ή πολιτικά δικαιώματα, όταν υπονομεύεται ένα δικαίωμα, υπονομεύονται όλα τα δικαιώματα.

Πρέπει πάντα να υπερασπιζόμαστε όλα τα δικαιώματα.

Επουλώνοντας τις διαιρέσεις και οικοδομώντας την ειρήνη.

Αντιμετωπίζοντας τις μάστιγες της φτώχειας και της πείνας.

Εξασφαλίζοντας υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση για όλους.

Προωθώντας την δικαιοσύνη και την ισότητα για τις γυναίκες, τα κορίτσια και τις μειονότητες.

Υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία, τις ελευθερίες του Τύπου και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Προωθώντας το δικαίωμα σε ένα ασφαλές, καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον.

Υπερασπιζόμενοι τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς επιτελούν το ζωτικό τους έργο.

Το Σύμφωνο για το Μέλλον που εγκρίθηκε πρόσφατα ενίσχυσε τη δέσμευση του κόσμου στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτή τη σημαντική ημέρα, ας προστατεύσουμε, ας υπερασπιστούμε και ας προασπίσουμε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους».

*πρώτη δημοσίευση 10/12/2015 - ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved