Προσαρμογή στο Δημοτικό σχολείο χωρίς προβλήματα
Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πολλοί γονείς προβληματίζονται για την προσαρμογή του παιδιού στο δημοτικό σχολείο. Το πρόγραμμα αλλάζει πλέον, οι χειροτεχνίες και τα τραγουδάκια αντικαθίστανται από τετράδια και μαθήματα και είναι λογικό οι γονείς να αναρωτιούνται πώς θα ανταποκριθεί το παιδί στη νέα πραγματικότητα.
Το πιο σημαντικό για να βοηθήσουν οι γονείς το παιδί στην καλύτερη προσαρμογή του είναι να αποδεχθούν τους δικούς τους φόβους και τις δικές τους αγωνίες. Καλό είναι να μην προβάλλουν στο παιδί τα δικά τους αγχωτικά συναισθήματα, γιατί έτσι το παιδί θα μιμηθεί αυτά τα συναισθήματα και θα τα υιοθετήσει. Όταν μιλούν για το σχολείο με το παιδί, είναι σημαντικό να υπάρχει μια ουδέτερη και αισιόδοξη στάση. Πολλοί γονείς ενημερώνουν από νωρίς τα παιδιά για το διάβασμα και τις νέες υποχρεώσεις τους. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αγχωτικό για κάποιο παιδί. Η σύνδεση του σχολείου με τις υποχρεώσεις είναι αρμοδιότητα του δασκάλου και όχι του γονέα.
Περισσότερα Back to School άρθρα δείτε εδώ
Η έναρξη του δημοτικού σχολείου συνδέεται άμεσα με την αυτονομία του παιδιού και τις δεξιότητες προσαρμογής. Πρόκειται για δεξιότητες που έχουν ήδη κατακτηθεί από το νηπιαγωγείο. Το παιδί 6 ετών μπορεί να φτιάχνει μόνο του τη τσάντα του, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα μαθήματά του και για τα πράγματά του. Αφήστε το παιδί να σας δείξει πόσο ικανό είναι να είναι αυτόνομο!
Το πιο σημαντικό ρόλο ωστόσο στην προσαρμογή του παιδιού στο δημοτικό τον έχει ο δάσκαλος. Οι γονείς θα πρέπει να στηρίζουν το έργο του δασκάλου και να μην μειώνουν τη δουλειά του. Όταν γίνεται αυτό το παιδί απομυθοποιεί και απορρίπτει το δάσκαλο και μαζί όλο την εκπαιδευτική διαδικασία. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι στο σχολείο πάμε για να μάθουμε καινούρια πράγματα και όχι για να είμαστε τέλειοι σε όλα. Κάθε μέρα γινόμαστε καλύτεροι από το χθεσινό εαυτό μας και όχι από το διπλανό μας.
Τέλος, απαραίτητη προϋπόθεση για την προσαρμογή του παιδιού στο δημοτικό σχολείο, είναι το πρόγραμμα. Η τηλεόραση μειώνεται κατά πολύ, οι σχολικές υποχρεώσεις ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχει χρόνος για παιχνίδι, και το ωράριο του ύπνου προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες ώστε το παιδί να είναι ξεκούραστο για το σχολείο. Η τήρηση της καθημερινής ρουτίνας είναι πολύ βασικό για την ομαλή ένταξη του παιδιού στη σχολική πραγματικότητα.
Καλή σχολική χρονιά!
Βασιλική Τσούτσου
Ψυχολόγος
M.Sc. Παιδαγωγική Ψυχολογία
www.psychology4kids.gr