Αρχίζουν σχολείο: Τι να αποφύγετε να πείτε στα παιδιά σας
Ο καιρός πέρασε και το μικρό σας θα πάει πια σχολείο! Θα έρθει σε επαφή με μια τάξη που θα έχει θρανία, δεν θα σηκώνετε όποτε θέλει και θα μάθει πια να γράφει και να διαβάζει!
Όπως κάθε αρχή, έτσι και αυτή ίσως είναι δύσκολη! Είναι μια αρχή όμως, που κακά τα ψέματα σηματοδοτεί μια μακρά πορεία αρκετών χρόνων της σχολικής ζωής. Για αυτό λοιπόν το παιδί σας θα πρέπει να κάνει μια καλή αρχή. Η καλή αρχή είναι εκείνη που θα φέρει την αισιοδοξία για τη μετέπειτα πορεία του. Εξάλλου το έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας: «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!».
Τι μπορείτε ως γονείς να κάνετε για να γίνει αυτή η αρχή όμορφη;
Απλά να αποφύγετε όλες εκείνες τις κλισέ φράσεις που ακούγατε εσείς από τους δικούς σας γονείς και που δεν σας άρεσαν να τις ακούτε.
Για να μεταδώσετε λοιπόν τον ενθουσιασμό στα παιδιά για το σχολείο θα πρέπει να αποφύγετε τα εξής:
Τα δικά σας θέλω
Μην αναφερθείτε στις δικές σας προσδοκίες και τα δικά σας επιτεύγματα όπως για παράδειγμα, «Ο μπαμπάς σου ήταν άριστος μαθητής!», «Θέλω να είσαι καλή μαθήτρια!», «Έλα τώρα, αφού τα ξέρεις! Παιχνιδάκι είναι για εσένα όλα αυτά!», «Αφού είσαι έξυπνος γιατί δεν χρησιμοποιείς το μυαλό σου!», «Η ξαδέρφη σου επαίνους έπαιρνε στο σχολείο. Κοίτα να της μοιάσεις!», «Μην μου κάνει παράπονα η δασκάλα σου, στο λέω!».
Αυτά και άλλα ακόμη, το μόνο που θα καταφέρουν να κάνουν είναι απλά να δημιουργήσουν ένα κλίμα δυσφορίας στο παιδί σας όχι μόνο για το τι περιμένει να αντιμετωπίσει, αλλά και τι προσδοκίες έχετε εσείς για το ίδιο. Η σχολική τάξη πρέπει να γίνει ένα ευχάριστο περιβάλλον για εκείνο και όχι αρένα μονομαχίας!
Σχολείο αυτό το σωφρονιστικό κατάστημα
Απλά σταματήσετε να αναφέρεστε στο σχολείο σαν να είναι «αστυνομικό τμήμα». Κάποιοι γονείς, ειδικά αν έχετε ζωηρά και άτακτα παιδιά αναφέρεστε στο σχολείο, σαν να είναι κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα που θα τα βάλει σε τάξη. Αυτό όμως είναι λάθος. Τα παιδιά σας περιμένουν με χαρά να πάνε στο σχολείο, γιατί λοιπόν τότε παρουσιάζετε το σχολείο ως ένα εχθρικό τοπίο; Πού να τη βρουν τη χαρά τα φουκαριάρικα αν τα τρομοκρατείτε με φράσεις όπως, «Αύριο που θα πας σχολείο κακομοίρη μου να δω αν θα κάνεις ό,τι κάνει και σε εμένα!», «Εκεί αυτά δεν περνάνε... κομμένα!», «Ο δάσκαλος θα σου βάλει όρια!».
Μην κάνετε σχόλια για το δάσκαλο ή τη δασκάλα
Αφήστε το παιδί σας να φτιάξει τη δική του σχέση με το δάσκαλό του, για αυτό λοιπόν κρατήστε τις σκέψεις σας, σε εσάς. Μη δείχνετε τη δυσαρέσκειά σας ή τις αμφιβολίες σας. Οπότε φράσεις όπως, «Ωχ, η κυρία Ελένη μας έτυχε! Σωθήκαμε...» ή «Πω, πω βρε παιδί μου, πολύ νέα η κυρία Αλέκα θα της πάρουν τον αέρα!», καλό είναι να τις αποφεύγετε. Μη δηλητηριάζετε και μην υποβαθμίζετε τη σχέση αυτή με τα δικά σας «έξυπνα» σχόλια που δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στην πρόοδο του παιδιού.
Να θυμάστε πάντα να δείχνετε τα θετικά στοιχεία του σχολείου στα παιδιά σας, προετοιμάζοντάς τα πάντα για ό,τι καινούριο θα συναντήσουν!