Υποψιάζομαι ότι το παιδί μου κλέβει από το σχολείο- Tι να κάνω;

Τα παιδιά, ειδικά όταν βρίσκονται στις τάξεις του Δημοτικού ή και πιο νωρίς μπορεί να  κλέψουν κάτι από το σχολείο ή από κάποιο συμμαθητή τους.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ανησυχήσετε, αντιθέτως θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε σαν μια ευκαιρία να του διδάξετε κάποιες αξίες σχετικά με τον νόμο αλλά και με τις οικογενειακές σας αξίες.

Σίγουρα μόλις το συνειδητοποιήσετε , η πρώτη σας αντίδραση θα είναι να θυμώσετε. Όμως μη βιαστείτε να το κατηγορήσετε, αφού η κλοπή αποτελεί και αυτή ένα μέρος του αναπτυξιακού του σταδίου και είναι στο χέρι σας να μεταφέρετε τα σωστά μηνύματα.

Προσεγγίστε το με ηρεμία και χωρίς να έχετε τη πρόθεση να το κατηγορήσετε αμέσως, ρωτήστε το για το αντικείμενο που υποψιάζεστε ότι έκλεψε από το σχολείο.
Μπορείτε να του πείτε για παράδειγμα: «Αναρωτιέμαι από πού βρέθηκε αυτό εδώ».

Παρατηρήστε την αντίδραση του και στη συνέχεια μιλήστε για αυτό το αντικείμενο. Δώστε του μια ευκαιρία να το ομολογήσει μόνο του.

Αν δεν το κάνει, προσεγγίστε το λέγοντας του πως καταλαβαίνετε την επιθυμία που είχε για να αποκτήσει αυτό το αντικείμενο όμως καλό είναι να το είχε ζητήσει από εσάς πρώτα. Δείξτε του πως είστε διαθέσιμη να ικανοποιείτε τις επιθυμίες του και προτρέψτε το να διορθώσει το λάθος του επιστρέφοντας το αντικείμενο που πήρε και ζητώντας συγνώμη.

Πείτε του πως πολλά παιδιά το κάνουν αυτό, όμως εξηγείστε του πως δεν είναι αυτή η συμπεριφορά η σωστή, καθώς δεν θα του άρεσε και του ίδιου κάποιο άλλο παιδί να του έπαιρνε κάτι που του ανήκει.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε τι το οδήγησε σε αυτή την πράξη καθώς σε αυτή την ηλικία τα παιδιά οδηγούνται κυρίως από τα συναισθήματα τους.

Μπορεί να χρειαστούν κάποια μεταβατικά στάδια μέχρι το παιδί σας να σταματήσει εντελώς να κλέβει μικροπράγματα, όμως είναι στο χέρι σας με τον καιρό να του διδάξετε πως η επιθυμία για πράγματα που ανήκουν σε άλλους ανθρώπους είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σε όλη μας τη ζωή και πρέπει να το διαχειριζόμαστε κάθε φορά με τον πιο σωστό τρόπο.

Όσο πιο ήρεμη και συγκαταβατική είστε μαζί του, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε.

Να έχετε στο νου σας πάντως, πως η επίμονη κλοπή είναι μια κραυγή για προσοχή και ίσως στο μέλλον χρειαστεί να πάρετε πιο δραστικά μέτρα αν δεν βλέπετε βελτίωση στη συμπεριφορά του παιδιού σας παρά τις συζητήσεις σας.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved