Πότε μπορώ να αφήσω το παιδί μου μόνο του στο σπίτι;

Έρχεται κάποια στιγμή που το παιδί θα πρέπει να μείνει μόνο του στο σπίτι για πρώτη φορά.

Πότε μπορώ να αφήσω το παιδί μου μόνο του στο σπίτι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ηλικία των έντεκα ή δώδεκα ετών είναι η ηλικία κατά την οποία οι γονείς μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στο παιδί τους να μείνει μόνο του στο σπίτι, υπό την προϋπόθεση ότι είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι περισσότερο από περίπου τρεις ώρες.

Μεγάλη σημασία για την απόφαση αυτή παίζει τόσο η ηλικία όσο και η ωριμότητα του παιδιού. Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο γιος σας ή η κόρη σας είναι έτοιμα να χειριστούν μια τέτοια κατάσταση - να παραμείνουν στο σπίτι χωρίς επίβλεψη για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Ακολουθούν κάποιες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να πάρετε ή όχι την «μεγάλη» απόφαση:

Αισθάνεται το παιδί σας καλά με την ιδέα να μένει μόνο του στο σπίτι;

Εάν όχι καλύτερα να το αφήσετε για λίγο αργότερα. Περιμένετε μερικούς μήνες και στη συνέχεια ξανακάντε μια ειλικρινή συζήτηση με το παιδί σας και πάλι για τα συναισθήματά του να μένετε μόνο. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί σας να αισθάνεται άνετα με το να μένει, έστω για λίγη ώρα μόνο του στο σπίτι και να μην είναι για εκείνο μια εμπειρία που θα το κάνει να τρομάξει και να αισθάνεται ανασφάλεια.

Μπορεί το παιδί σας να κάνει ακολουθήσει βασικές οδηγίες;

Το παιδί σας θα πρέπει να είναι σε θέση να ακολουθήσει απλούς «κανόνες του σπιτιού» πριν μπορέσει να μείνει στο σπίτι μόνο του, όπως το κλείδωμα της πόρτας και η χρήση του τηλεφώνου για επείγουσες καταστάσεις.

Έχει δείξει το παιδί σας υπεύθυνες συμπεριφορές;

Τελειώνει τις εργασίες του σε τακτική βάση; Φέρνει σε πέρας οικιακές δουλειές που του αναθέτετε; Αν όχι, ενισχύσετε την υπευθυνότητα στο παιδί σας προτού το αφήσετε μόνο του. Αν η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι ναι, τότε δημιουργήστε ένα σχέδιο με βασικές οδηγίες, εύκολες για το παιδί σας να καταλάβει και να ακολουθήσει και κάντε μια δοκιμή.

Το παιδί σας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Το παιδί σας γνωρίζει πού βρίσκεται ο πυροσβεστήρας; Το κουτί πρώτων βοηθειών; Ξέρει πώς να τα χρησιμοποιεί; Βάλτε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σας σε μια λίστα επαφών έκτακτης ανάγκης και συμπεριλάβετε τους αριθμούς τηλεφώνου των κοντινών φίλων και γειτόνων. Βάλτε τη λίστα σε εμφανές σημείο π.χ. στο ψυγείο.

Μπορεί το παιδί να τηρήσει συγκεκριμένους κανόνες ενώ εσείς λείπετε;

Μπορεί το παιδί σας να έχει φίλους στο σπίτι όταν εσείς δεν είστε εκεί; Τι κάνει σε περίπτωση που κάποιος χτυπήσει το κουδούνι ή το τηλέφωνο; Επιτρέπεται να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να παίξει βιντεοπαιχνίδια; Ρυθμίστε αυτούς τους κανόνες πριν φύγετε έτσι ώστε το παιδί σας να γνωρίζει τα όριά του.

Κάντε μια δοκιμή

Πριν αφήσετε το παιδί μόνο για αρκετό χρόνο λείψτε για λίγο και δείτε πώς θα αντιδράσει και το παιδί αλλά και εσείς. Όταν επιστρέψετε συζητήστε με το παιδί σας για το πώς αισθάνθηκε και απαντήστε του σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved