5+1 λόγοι που κρατάνε ξύπνιο το μωρό το βράδυ
Γιατί δυσκολεύεται το μωρό να κοιμηθεί το βράδυ και τι μπορείτε να κάνετε;
Τους πρώτους ειδικά μήνες, ο ύπνος του μωρού περνάει από αρκετά διαφορετικά στάδια. Ο θηλασμός, οι κολικοί, τα πρώτα δοντάκια είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που μπορούν να κρατήσουν το μωρό ξύπνιο το βράδυ. Ας τους δούμε όλους αναλυτικά παρακάτω και τι μπορούμε να κάνουμε για τον κάθε έναν.
Για τα μωρά ηλικίας 0-3 μηνών
Σε αυτήν την ηλικία το βρέφος κοιμάται περίπου 14 με 17 ώρες το 24ωρο, με τον κάθε ύπνο να έχει διάρκεια συνήθως δύο με τέσσερις ώρες.
Δεν θέλει να κοιμηθεί ανάσκελα
Τα μωρά κοιμούνται πιο εύκολα μπρούμυτα καθώς έτσι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, ωστόσο αυτή η στάση αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και θεωρείται απαγορευτική από τους ειδικούς.
Τι μπορείτε να κάνετε: Το να καταφέρει το μωρό τελικά να κοιμηθεί ανάσκελα στην κούνια του είναι θέμα συνήθειας. Τυλίξτε το με μία κουβερτούλα για να νιώσει ασφαλές και προσπαθήστε να υιοθετήσετε μία ρουτίνα ύπνου από τις πρώτες ακόμα εβδομάδες.
Μπερδεύει την ημέρα με τη νύχτα
Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, τα μωρά αυτής της ηλικίας κοιμούνται αρκετά, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάποιες φορές ωστόσο, ο ύπνος την ημέρα είναι περισσότερος με αποτέλεσμα το βράδυ να κοιμάται λιγότερες ώρες και να κρατάει κι εσάς ξύπνιους.
Τι μπορείτε να κάνετε: Όσο μεγαλώνει το μωρό, προσπαθήστε να περιορίσετε τον πρωινό ύπνο ώστε να κοιμάται περισσότερες ώρες το βράδυ. Επίσης είναι σημαντικό η βραδινή ρουτίνα ύπνου να διαφοροποιείται, όπως για παράδειγμα με τον χαμηλό φωτισμό κ.α.
Για τα μωρά ηλικίας 4 με 5 μηνών
Τα βρέφη αυτής της ηλικίας κοιμούνται 12 με 16 ώρες την ημέρα. Επίσης, αρχίζουν πλέον να κοιμούνται πολλές συνεχόμενες ώρες το βράδυ, συνήθως 5 με 6.
Αρνείται να κοιμηθεί
Στην τέταρτο μήνα πολλά μωρά αρνούνται να κοιμηθούν το βράδυ. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον βρίσκονται σε ένα στάδιο που ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερο τον κόσμο γύρω τους και ο ενθουσιασμός της ανακάλυψης και εξερεύνησης πολλές φορές δεν τα αφήνει να κοιμηθούν.
Τι μπορείτε να κάνετε: Όσο κι αν το μωρό αρνείται, προσπαθήστε να τηρήσετε τη ρουτίνα ύπνου του. Η φάση αυτή είναι προσωρινή και συνήθως διαρκεί έναν με δύο μήνες.
Είναι κουρασμένο
Όσο μεγαλώνει το βρέφος, αλλάζει και η ρουτίνα ύπνου του. Στην αρχή αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο μωρό με αποτέλεσμα τον ελλιπή ύπνο και την κούραση.
Τι μπορείτε να κάνετε: Ο ύπνος του μωρού είναι ανάλογος με τις ανάγκες του. Από τη μετάβαση στη μία ρουτίνα ύπνου στην άλλη χρειάζεται υπομονή και χρόνος, σταδιακά όμως το μωρό θα το καταφέρει.
Μωρό ηλικίας 6 μηνών
Σε αυτήν την ηλικία η ρουτίνα ύπνου του μωρού είναι τελείως διαφορετική από ήταν μερικούς μήνες. Το βρέφος πλέον κοιμάται 10 με 11 ώρες το βράδυ και έχει δύο ή τρεις σύντομους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Δεν κοιμάται μόνο του
Πολλά μωρά για να κοιμηθούν θέλουν να θηλάσουν ή να είναι στην αγκαλιά της μαμάς τους. Σταδιακά όμως το βρέφος θα πρέπει να μάθει να κοιμάται και μόνο του στην κούνια.
Τι μπορείτε να κάνετε: Και πάλι το μυστικό βρίσκεται στη ρουτίνα ύπνου που θα υιοθετήσετε. Εάν θηλάζετε το μωρό, φροντίστε ο θηλασμός να είναι τουλάχιστον μισή ώρα πριν τον ύπνο.
Βγάζει τα πρώτα δοντάκια
Στον έκτο περίπου μήνα το μωρό αρχίζει να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια. Αυτό συνεπάγεται πόνο και έντονη ανησυχία που πολλές φορές στερούν τον πολύτιμο ύπνο.
Τι μπορείτε να κάνετε: Προσπαθήστε να ηρεμήστε το μωρό με κάποιο νανούρισμα ή παίρνοντάς το αγκαλιά. Επίσης, μπορείτε να του δώσετε παιχνίδια οδοντοφυΐας που ενδείκνυνται για αυτήν την περίσταση. Εάν ο πόνος παραμένει και δημιουργεί πρόβλημα στον ύπνο του μωρού, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας κι εκείνος θα κρίνει εάν θα χρειαστεί η χορήγηση κάποιου παυσίπονου.
Πηγή: whattoexpect.com