Ο σωστός τρόπος για να επιβραβεύετε τα παιδιά σας
- Μην αγχώνεστε περισσότερο εσείς οι γονείς
- Μάθετε να επιβραβεύετε τα παιδιά σας όταν πραγματικά έχουν προσπαθήσει
- Να είστε ξεκάθαροι στην επιβράβευση
Θέλετε να κάνετε το παιδί σας να νιώσει πως αυτό που έκανε ήταν σημαντικό και να το επιβραβεύσετε αλλά νιώθετε πως κάποιες φορές μπορεί να το παρακάνετε ή αντίθετα να μην του το δείχνετε;
Μην αγχώνεστε περισσότερο εσείς οι γονείς
Photo by Jonathan Borba on Unsplash
Πρώτα από όλα για να μην αγχώνεστε περισσότερο να τονίσουμε πως δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος αν δεν φτάνετε σε υπερβολές και επιβραβεύετε όταν πραγματικά πρέπει. Ναι μην σας ακούγεται περίεργο, δυστυχώς σήμερα, μέσα από την θετική ενίσχυση κάποιες φορές χάνεται το νόημα της επιβράβευσης καθώς γίνεται στην υπερβολή και χωρίς λόγο. Και αν νομίζετε πως αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας, κάνετε λάθος. Στην ουσία, το αντίθετο. Και αυτό γιατί το παιδί σας δεν μαθαίνει πότε κάνει πραγματικά κάτι καλά, με αποτέλεσμα να θεωρεί από τη μία πως πάντα κάνει τα πάντα τέλεια και από την άλλη πως δεν χρειάζεται να προσπαθήσει και πολύ για να πετύχει ένα σκοπό, ένα στόχο, κλπ. Μάλιστα, φανταστείτε πώς θα νιώσει αυτό το παιδί όταν βγει έξω στην κοινωνία και περιμένει την επιβράβευση που όμως δεν …έρχεται. Πόση θα είναι η ματαίωση και η απογοήτευσή του…
Μάθετε να επιβραβεύετε τα παιδιά σας όταν πραγματικά έχουν προσπαθήσει
Άρα λοιπόν, μάθετε να επιβραβεύετε τα παιδιά σας όταν πραγματικά έχουν προσπαθήσει, ακόμα και ας μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, λέγοντας πως αναγνωρίζετε την προσπάθειά τους που κατέβαλλαν πραγματικά. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί η προσπάθεια εφόσον όπως ξέρουμε εμείς οι μεγάλοι, αρκετές φορές μπορεί τα πράγματα να μην πάνε όπως τα θέλουμε παρόλο που έχουμε προσπαθήσει σκληρά. Σκεφτείτε επίσης πώς νιώθει ένας μαθητής που ενώ είχε προετοιμαστεί όλη τη χρονιά για τις πανελλαδικές και είχε πραγματικά καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, δεν κατάφερε την συγκεκριμένη ημέρα να αποδώσει.
Photo by Liana Mikah on Unsplash
Να είστε ξεκάθαροι στην επιβράβευση
Προσπαθήστε λοιπόν να είστε ξεκάθαροι στο τι επιβραβεύετε το παιδί σας, κάνοντας συγκεκριμένο το σημείο που τονίζετε, όπως για παράδειγμα ήταν πολύ όμορφο που βοήθησες το άλλο παιδί να … ή ήταν πολύ ωραίο το καλάθι που έβαλες στο μπάσκετ, κλπ. Στόχος να καταλάβει ακριβώς για ποιο σημείο το επιβραβεύετε. Φυσικά, αν το παιδί σας πει ότι δεν θέλει να συνεχίσει το μπάσκετ, μην προσπαθήσετε να το πείσετε να αλλάξει γνώμη αλλά ενθαρρύνετε την επιλογή μιας νέας δραστηριότητας την οποία μπορεί να δοκιμάσει. Τέλος, μην υποκρίνεστε ότι έκανε κάτι καλά αν δεν ισχύει, καθώς το παιδί σας μπορεί να καταλάβει αν προσποιείστε.
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια