Με το νεογέννητο στο σπίτι: Οι πιο συχνές ερωτήσεις γονιών και οι απαντήσεις τους

  • «Πρέπει να επικρατεί ησυχία στο σπίτι όταν κοιμάται το μωρό;»
  • «Μπορώ να δω τηλεόραση με το μωρό στο δωμάτιο;»
  • «Είναι η δυνατή μουσική επιβλαβής για τα μωρά;»
  • «Πρέπει να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;»
  • «Πώς να διαχειριστώ τους φίλους και συγγενείς που θέλουν να δουν το μωρό;»

Οι πρώτες ώρες, μέρες και εβδομάδες με το νεογέννητο στο σπίτι είναι τόσο συναρπαστικές αλλά και εξουθενωτικές ταυτότητα. Όσοι γίνονται για πρώτη φορά γονείς είναι αναμενόμενο να έχουν πολλές ερωτήσεις για τη ζωή με το μωρό από το εάν κάνει να βλέπουν τηλεόραση με το μωρό στο δωμάτιο, μέχρι το πώς να διαχειριστούν τις επισκέψεις από φίλους και συγγενείς που θέλουν αν δουν το νέο μέλος της οικογένειας.

Παρακάτω, η Chandani DeZure, νοσηλεύτρια σε παιδιατρική κλινική δίνει τις απαντήσεις σε μερικά από τα συνηθισμένα ερωτήματα που έχουν οι νέοι γονείς.

«Πρέπει να επικρατεί ησυχία στο σπίτι όταν κοιμάται το μωρό;»

Όχι, δεν χρειάζεται να επικρατεί η απόλυτη ησυχία τις ώρες εκείνες στο σπίτι. Μάλιστα, τα περισσότερα μωρά φαίνεται ότι κοιμούνται πιο εύκολα και καλύτερα σε ένα περιβάλλον με λευκούς θορύβους, όπως ο θόρυβος από ηλεκτρικές συσκευές κ.α. . Επιπλέον, σε ένα σπίτι με μεγαλύτερα παιδιά, η επικράτηση της απόλυτης ησυχίας είναι κάτι σπάνιο.

Για να κάνετε τον ύπνο του μωρού πιο εύκολο, προσπαθήστε να το βοηθήσετε να καταλάβει πότε είναι μέρα και πότε νύχτα ήδη από τις πρώτες εβδομάδες. Αναπτυξιακά, στην ηλικία αυτή τα μωρά δεν είναι ακόμα ικανά να το καταλάβουν από μόνα τους, μπορείτε συνεπώς να το βοηθήσετε, για παράδειγμα, παίζοντας και κάνοντας πιο απαιτητικές σωματικά δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της μέρας και πιο ήρεμες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Μπορώ να δω τηλεόραση με το μωρό στο δωμάτιο;»

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το να βλέπετε τηλεόραση ενώ κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά ή το θηλάζετε. Θα πρέπει, ωστόσο, να είστε προσεκτικοί. Η απευθείας επαφή του μωρού με οθόνες από την τόσο μικρή ηλικία εγείρει ανησυχίες. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συμβουλεύει τα παιδιά να μην έχουν καθόλου επαφή με τηλεοράσεις, κινητά κτλ.μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.

«Είναι η δυνατή μουσική επιβλαβής για τα μωρά;»

Κάποιοι γονείς ανησυχούν για το κατά πόσο η δυνατή μουσική μπορεί να βλάψει την ακοή του μωρού. Οι ειδικοί συνιστούν οι ήχοι δίπλα στο μωρό να μην ξεπερνούν τα 60 με 65 decibels, τα οποία αντιστοιχούν σε μέτρια ένταση, όπως όταν μιλάμε κανονικά, χωρίς να κάνουμε προσπάθεια να φωνάξουμε ή να ψιθυρίσουμε.

Η σταδιακή απώλεια ακοής μπορεί αν συμβεί μακροπρόθεσμα με την έκθεση στον οποιοδήποτε ήχο, συμπεριλαμβανομένου και της δυνατής μουσικής.

«Πρέπει να δώσω στο μωρό μου πιπίλα

Αυτό εξαρτάται από εσάς. Κάποιοι γονείς αποφεύγουν να δώσουν στο μωρό τους πιπίλα για να αποφύγουν την εξάρτηση του μωρού από αυτήν, ενώ άλλοι τη θεωρούν σωτήρια. Σε κάθε περίπτωση, εάν θηλάζετε αποκλειστικά οι ειδικοί συμβουλεύουν να δώσετε πιπίλα στο μωρό μετά τον πρώτο μήνα για να έχει παγιωθεί πρώτα η ρουτίνα του θηλασμού.

«Πώς να διαχειριστώ τους φίλους και συγγενείς που θέλουν να δουν το μωρό;»

Οι πολλοί επισκέπτες ίσως στρεσάρουν εσάς και το μωρό. Μη διστάσετε να είστε ειλικρινείς για τις ανάγκες και τα θέλω σας και καλό είναι πάντα η κάθε επίσκεψη να είναι κατόπιν συνεννόησης με τον σύντροφό σας.

Βεβαιωθείτε ότι όποιος έρθει να επισκεφτεί το νεογέννητο δεν είναι άρρωστος και τηρεί τους κανόνες υγιεινής πριν έρθει σε επαφή με το μωρό.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved